chleb - 26176 przepisów (strona:427/1746)

Pasta z dyni do smarowania pieczywa 72

Kolejna pasta do smarowania pieczywa. Tym razem, jak na jesień przystało, pasta z dyni. Bardzo lubię dynię. Przetwarzałem ją już na wiele sposobów. Robiłem zupy dyniowe, chleb dyniowy, nawet ciasto dyniowe. Tym razem wybór padł na pastę do smarowania pieczywa. Bo przecież nie wyobrażam sobie jesieni bez chociaż jednego dyniowego przepisu na blogu. W końcu wielokrotnie wspominałem, że cenię sobie

Marder&Marder Manufacture
Zupa chlebowa 57

sobie sprawę z faktu, że "wielka" kuchnia nie liczy się z ograniczeniami... Ale, ale... Czy warianty ekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego? Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa! Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie(...)późno jesiennym okresie. Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego! <WJ> Składniki: 300 g miąższu z czerstwego chleba 200 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 kawałek skóry z boczku wędzonego 2 duże ziemniaki 1 marchew 3 łyżki posiekanych "badyli" z natki pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu

R'n'G Kitchen
Sałatka z cukinią inspirowana Y. Ottolenghi 58

ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli Na grzanki z czosnkiem : 2 kromki chleba 1- 2 ząbki czosnku 2 EL olej dodatkowo:szczypiorek ewentualnie krem balsamiczny o smaku pomarańczowym, gotowy produkt zioła: tymianek, cząber Wykonanie : 1. Fasolkę umyć, obciąć koncówki. Ugotować na wodzie lub rosołku(...)usmażoną cukinię ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Mozzarellę lekko rozerwać widelcem i udekorować sałatkę. Całość posypać ziołami, siekanym szczypiorem, grzankami z czosnkiem i polać kremem balsamicznym. Grzanki z czosnkiem: Chleb pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kostki chleba i czosnek i dowolnie podrumienić. Do sałatki można podać pesto z bazylii

dolcevitainmykitchen
Gorące tosty z tuńczykiem 140

różnych opcjach. Kanapki na gorąco mogę przyrządzić z tuńczykiem, ale też i z makrelą w pomidorach lub anchois. Kanapki na gorąco z tuńczykiem 2 porcje Składniki: 2 kromki chleba na zakwasie, tutaj przepis 150 g białego tuńczyka w zalewie 3 łyżki majonezu, domowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego kopru sól, chili i czarny pieprz do smaku 30 g mozzarella(...)pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny czarnuszka do posypania Majonez wymieszać z musztardą i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobniony tuńczyk i wymieszać pastę. Nałożyć pastę na kromki chleba, polecam chleb na zakwasie; przepis u góry. Nastawić piekarnika na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć kanapki i posypać startą mozzarellą. Wstawić kanapki do nagrzanego piekarnika na około

codojedzenia
Zupa krem z dyni 49

Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert Łyżeczka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warzywa myjemy. Dynię kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Jeśli mamy(...)płynu. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa zamiast bulionu dolewamy mleka. Doprawiamy zupę przyprawami (w ilości według gustu i uznania). Podgrzewamy całość. Krok 5 W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostujemy w rozgrzanym piekarniku (kilka minut wystarczy), na suchej patelni lub w tosterze. Jabłko myjemy i nieobierane kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażamy. Wykładamy na chleb

Niedzielny kucharz
Mac and cheese ze szpinakiem 60

zwłaszcza najmłodszy, uwielbia to danie. Nie należy ono do zbyt fotogenicznych, ale mam nadzieję, że wygląd Was nie zrazi Dziś podaję wersję ze szpinakiem, zapieczoną pod warstwą pokruszonego chleba (bardzo polecam ten krok), ale taką zapiekankę można też podać pod razu po wymieszaniu makaronu z sosem (zobacz bazowy przepis na mac and cheese ) 300-350 g drobnego makaronu 1 cebula(...)pszennej 2 i 1/2 szkl. mleka 150-200 g świeżego szpinaku 150 g sera żółtego np gouda lub gruyere 100 g sera cheddar 50 g parmezanu 2-3 kromki chleba tostowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Makaron gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła

Smaki Na Talerzu
Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem 66

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022  Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn   1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią(...)blachę kilka kostek lodu lub naczynie z wodą. Następnie zmniejszamy temp, do 230st. / wyjmujemy naczynie z wodą / kończymy pieczenie na 200st. Czas pieczenia w sumie 45-50 minut. Chleb aromatyczny, z chrupiącą delikatną skórką. Polecam

Leśny Zakątek
Tostowe muffiny z szynka, serem i zapiekanym jajkiem 44

serem to świetny pomysł na przekąskę, która zachwyci każdego gościa. Przygotowanie ich jest bardzo proste a, smakują wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki:  ( na 5 porcji) 10 kromek chleba tostowego  5 plastrów szynki potarty ser 5 jajek odrobinę masła sól ,pieprz do smaku pomidorki do dekoracji, natka pietruszki blaszka do muffinek   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z chleba(...)tostowego odcinam skórki, a miąższ cienko rozwałkowuję. Do foremek, które posmarowałam cienko masłem wkładam po 2 kromki chleba tostowego w taki, aby dno i boki wyłożone były chlebkiem. W ten sposób powstaje koszyczek. W każdej miseczce po bokach układa po 2 małe plasterki szynki. Do środka wkładam trochę potartego sera. Na wierzch wbijam jajko. Posypuję lekko solą i pieprzem. Całość

Olcia gotuje!
Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym 51

plastrów sera tostowego 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów szynki 2 jajka do panierki sól , pieprz, papryka słodka bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z kromek chleba tostowego odciąć skórki, a miąższ cieniutko rozwałkować. Każdą kromeczkę chleba posmarować cienko ketchupem. Następnie położyć po plastrze sera i szynki. Zwinąć dość ciasno w roladki. Rozbełtać jajo z pieprzem, solą(...)moczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Spaghetti w kremowym sosie z kalafiora 65

przynoszę dziś talerz spaghetti otulonego kremowym sosem z ostatnich letnich kalafiorów. Gładki sos z dodatkiem parmezanu, który podbija mleczny smak kalafiora, a do tego chrupiąca posypka z pełnoziarnistych kromek chleba zmiksowanych z kalafiorowymi liśćmi i sporą ilością czosnku. To danie jest jak mięciutki kocyk, który troskliwie ogrzewa wnętrze i jest gotowe w kilka chwil. Prosty makaron w delikatnym sosie(...)400g kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 400ml mleka 30g parmezanu sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 1/3 - 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu Posypka: 2 kromki czerstwego chleba (najlepiej razowego) 3 liście kalafiora 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia 1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kalafiora podziel na małe kawałki, cebulę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pszenno - orkiszowy. 65

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.  Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie.  Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe.  Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,  który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Sprawdźcie jakie to proste

Agusiowe smakołyki
Chleb na suchych drożdżach 7695

Pyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Super szybki przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Składniki 500 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych 300 ml ciepłej wody *forma aluminiowa do wypieku keksówek Przygotowanie Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dodaje mód i łyżkę mąki. Dokładnie mieszam i odstawiam(...)ziarnami i wypiekam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu z małą ilością wody w miseczce na dnie piekarnika. Piekę przez 1 godzinę. Autor przepisu: Iwona Artykuł Chleb na suchych drożdżach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tosty z pieczarkami jajkiem i szynką 64

jajkiem i szynką. Smaczne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji:  1 osoby Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 2 kromki chleba tostowego 20g sera cheddar 2 jajka 1/4 małej cebuli 2 pieczarki papryka szpiczasta szczypiorek 1/2 łyżeczki sosu sojowego masło pieprz 1. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę(...)pieczarki. Pieprzymy i dodajemy sos sojowy. Zdejmujemy z ognia. 2. Chleb tostowy smarujemy z dwóch stron masłem i kładziemy na rozgrzanej patelni. W misce roztrzepujemy jajka. Podnosimy chleb, wlewamy jajka i kładziemy na środku tosty. 3. Odwracamy całość na drugą stronę. Na jednej części tosta układamy podsmażone pieczarki, szynkę, ser, papryczkę i szczypiorek. 4. Brzegi jajka składamy do środka

karolgotuje
Zupa z pieczonego czosnku 255

łyżeczki gałki muszkatołowej 50ml białego wina 500ml bulionu warzywnego – może być z kostki 100ml mleka 100ml śmietanki kremówki 30% sól i pieprz do smaku Na grzanki: 2 kromki chleba oliwa do skropienia sól i pieprz do smaku 3 łyżki tartego parmezanu   Nastawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy blachę do pieczenia i spory arkusz folii aluminiowej.   Przycinamy z wierzchu(...)łupiny zostaną. Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod półprzykryciem przez 10 minut.   W tym czasie przygotowujemy grzanki – chleb kroimy w kostkę wielkości kęsa. Układamy kostki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, najlepiej palcami, aby pokryły się wszystkim. Układamy kostki chleba

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania