chleb - 26176 przepisów (strona:425/1746)

Zupa cebulowa z serową grzanką 37

cebuli ? 3 łyżki masła ? 3 łyżki oliwy ? 1 szklanka białego wina wytrawnego ? 1 litr bulionu drobiowego ? 100 g topionego serka śmietankowego ? sól, cukier i pieprz do smaku ? 4 kromki chleba ? 1 ząbek czosnku ? 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: ? Cebulę obrać, pokroić w piórka. ? Rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć z odrobiną cukru i solą ciągle mieszając przez(...)szklista i biała. ? Wlać wino, zagotować i dolać gorący bulion. Gotować jeszcze 30 minut. ? Na koniec wrzucić serek topiony i mieszać aż się rozpuści. ? Doprawić do smaku. ? Z kromek chleba wyciąć kółka – przykrywki do naczynek, każdą zrumienić w tosterze i posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. ? Przed podaniem wlać gorącą zupę do naczyń, przykryć krążkiem chleba, posypać każdy startym serem żółtym

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 45

Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, pieprz(...)smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. ? Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. ? Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. ? Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. ? Można również podawać na krakersach

To co kocham
Krem szczawiowo-szpinakowy 48

cebula ? 3 ząbki czosnku ? 4 łyżki oliwy ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku ? po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki ? 4 gotowane jajka Grzanki ? 4 kromki chleba tostowego pszennego ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oliwy ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. ? Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać(...)gotować, aż ziemniaki będą miękkie. ? Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki ? Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. ? Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. ? Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. ? Zupę podawać z gotowanym jajkiem i grzankami

To co kocham
Tosty z masłem orzechowym i jabłkiem 43

kanapki z tostownicy mówiły „kosmiczne” i bardzo często gościły w mojej kuchni. Te z masłem orzechowym i jabłkiem to moja premiera. Składniki na 8 trójkątów: ? 8 kromek chleba tostowego ? 1 duże jabłko ? masło orzechowe typu crunchy ? masło zwykłe Wykonanie: ? Każdą kromkę chleba tostowego posmarować z jednej strony zwykłym masłem, a z drugiej strony masłem orzechowym. ? Jabłko obrać, przeciąć(...)ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. ? W tostownicy położyć kromki chleba masłem zwykłym do teflonu, orzechowym do środka. Na masło orzechowe położyć plasterki jabłka, przykryć drugą kromką. Na zewnątrz ma być masło zwykłe, które da ładny złoty kolor tostów. Masło orzechowe ma być w środku razem z jabłkiem. ? Zamknąć tostownicę i opiekać ok. 5 minut

To co kocham
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 55

Mój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu nie udostępniam mojego „bezgluta”. Fuj, brzydka nazwa, ale ostatnio(...)Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. ? Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 50

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood, o których pisałam przy okazji tego przepisu. Babka płesznik lub śródziemnomorska(...)ilość śluzu, białka, oleju, steroli oraz aukubiny, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wpływa także osłaniająco na wątrobę. Wszystkie te nasiona wytwarzają dużą ilość śluzu i absorbują wodę, przez co chleb jest bardzo zwarty i świetnie się kroi. Przepis na ten bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik można kupić w sklepach

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 48

Następny chleb z mojej Piekarenki, bardzo zdrowy, bezglutenowy i nafaszerowany ziarnami. To taki superchleb dla każdego, a szczególnie polecam dla osób dbających o figurę. Wszyskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb(...)tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki i zapakowany w folię spożywczą. Składniki: ? 200 g mąki z cieciorki ? 200 g mąki gryczanej ? 100 g skrobi kukurydzianej ? 3/4 szklanki espandowanego amarantusa ? 1 łyżka siemienia lnianego ? 1 łyżka babki płesznik ? 1 łyżka nasion babki jajowatej ? 1 łyżka sezamu ? 1 łyżka maku ? 1 łyżeczka czarnuszki ? 1 łyżeczka

To co kocham
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo 48

białko, minerały oraz węglowodany złożone, nie zawiera też glutenu. Niedawno z ciekawości kupiłam tę kaszę i po ugotowaniu nie bardzo wiedziałam, jak ją wykorzystać. Akurat miałam w planach pieczenie chleba, sorgo stało się więc jego głównym składnikiem. I tak jak nie za bardzo smakowało mi gotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki(...)Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. – Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. – Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek, odwrócić i piec jeszcze na kratce 10 minut

To co kocham
10 pomysłów na FIT śniadanie i kolację 57

Osobiście nie ruszam się z domu, bez zjedzenia śniadania i nie zasnę bez spożycia kolacji. Lubię przede wszystkim owsiankę, twarożek, koktajle, omlety czy dania z jajek z kromką domowego chleba. Poniżej znajdziesz moje pomysły na FIT śniadania i kolacje, które wcale nie są pracochłonne. 1 – twarożek z … ogórkiem kiszonym Twarożek to bardzo proste i szybkie śniadanie lub kolacja(...)kolacja to niekoniecznie niskokaloryczne sałatki z warzyw. Posiłki powinny być przede wszystkim pełnowartościowe i dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych. Dla osób żyjących z maksymą zero waste, polecam też chleb w jajku lub FIT chleb w jajku z piekarnika . Artykuł 10 pomysłów na FIT śniadanie i kolację pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Congee 53

wrzucić bardzo typowe składniki. Niewielką, ale jednak, więc zamiast typowego dodatku jakim jest youtiao, czyli paski smażonego ciasta pszennego, zrobiłem coś typowego dla naszego regionu i przygotowałem grzanki z chleba, tym samym ratując go przed zmarnowaniem. Składniki: - ryż - szczypiorek - chleb - czosnek - orzeszki ziemne Wykonanie: Ryż gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż się rozgotuje. Można trochę gotować, a potem umieścić(...)termosie, gdzie proces będzie w pewnym stopniu kontynuowany. Ząbki czosnku kroimy w plasterki i mocno podsmażamy. Szczypiorek siekamy. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Chleb kroimy w paski lub kostkę i również prażymy albo suszymy w piekarniku

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasta z makreli 63

przygotowaniu, to jeszcze świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju kanapkach. Niezależnie od pory dnia, czy to na śniadanie, czy na kolację, zawsze smakuje wybornie. Można ją podać na kromce chleba, toście lub krakersach. W tej ostatniej wersji sprawdzi się nawet jako przekąska na imprezie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=600685&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4755&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Tradycyjne pasty do chleba Pasty kanapkowe to doskonałe rozwiązanie na szybkie i smaczne śniadanie lub przekąskę. Możliwości w kwestii past do kanapek są ogromne, dlatego warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jednym z popularnych wyborów jest hummus

okolicepalnika.pl
Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem garnka żeliwnego 68

rozprowadza się wyjątkowo równomiernie. Ma to bardzo duży wpływ na lepsze zatrzymywanie wartości odżywczych w potrawach. Dzięki temu twoja żywność, którą przygotujesz przy pomocy żeliwnego garnka do pieczenia chleba albo innych posiłków, będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Takie garnki to uniwersalne żeliwne naczynia, których możesz używać zarówno przy wykorzystaniu płyty indukcyjnej, jak i włożyć do piekarnika. Zastosowanie ich jest(...)gulasz, śmiało możesz to zrobić! Istotną korzyścią, która wynika z posiadania garnka żeliwnego jest to, ugotujesz w nim mnóstwo różnych potraw.  Zdecydowanie warto zainwestować w garnek żeliwny do chleba. Tego typu naczynie działa jak mały piecyk. To sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i mocny aromat. W celu przygotowania tego wypieku zainwestuj w jeden z garnków żeliwnych emaliowanych

Kuchnia MagdaLeny
Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem garnka żeliwnego 68

rozprowadza się wyjątkowo równomiernie. Ma to bardzo duży wpływ na lepsze zatrzymywanie wartości odżywczych w potrawach. Dzięki temu twoja żywność, którą przygotujesz przy pomocy żeliwnego garnka do pieczenia chleba albo innych posiłków, będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Takie garnki to uniwersalne żeliwne naczynia, których możesz używać zarówno przy wykorzystaniu płyty indukcyjnej, jak i włożyć do piekarnika. Zastosowanie ich jest(...)gulasz, śmiało możesz to zrobić! Istotną korzyścią, która wynika z posiadania garnka żeliwnego jest to, ugotujesz w nim mnóstwo różnych potraw.  Zdecydowanie warto zainwestować w garnek żeliwny do chleba. Tego typu naczynie działa jak mały piecyk. To sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i mocny aromat. W celu przygotowania tego wypieku zainwestuj w jeden z garnków żeliwnych emaliowanych

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB WIELOZIARNISTY 60

Przedstawiałam Wam i często serowałam w domu zdrowe chleby ze skiełkowanych ziaren (orkiszu, gryki, płaskurki, samopszy), na zakwasach, czy surowe przyrządzane w dehydratorze z wymyślnymi dodatkami. A dziś upiekłam prosty chleb na drożdżach z dużą garścią ziaren. Powiecie - REGRES! Też mi to przeszło przez głowę. Ale zaraz za tą myślą pojawia się kolejna, a wraz z nią obrazy naszego ogrodu(...)zdrowe żywienie powiedziałam już więc wszystko, bo produkcja własnej, ekologicznej żywności to absolutnie - szczyt albo...podstawa!!!  I po tym przydługim wstępie be wyrzutów sumienia zajadam się pysznym chlebem z chrupiącą skórką. Pozwalam sobie na prostotę wykonania i niby mniej zdrową wersję, bo z drożdżami, ale za to z mąki i ziaren z najpewniejszego źródła i z dodatkami własnej uprawy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 68

zatrzyma się „W Starej Kuchni” na ulicy Świętego Tomasza, ten z pewnością nie będzie żałować. We wnętrzu zabytkowej kamienicy można odpocząć przy piecu, w którym wciąż wypiekany jest chleb, można też rozgościć się w sali, której nadano charakter starej biblioteki. Co można tu zjeść? Przede wszystkim świeży chleb, od którego zaczyna się każda uczta. Co dalej? Można sięgnąć po pstrągi(...)pochodzące z pobliskiej Doliny Kluczwody, można sięgnąć po wieprzowe polędwiczki z kluskami. Wielkim powodzeniem cieszą się tu dania podawane w chlebie, czyli gulasz madziarski, bigos lub gęsty i pożywny żur stryszawski. 5. Restauracja Ester Na Kazimierzu można zdobyć wiele ciekawych informacji na temat historii krakowskich Żydów, można też poznać żydowską kulturę. A co z żydowską kuchnią? Kto chce ją poznać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania