chleb - 25827 przepisów (strona:426/1722)

Makaron domowy przepis babci 43

niedzielny rosół. Smakował rewelacyjnie. Przyznam się bez bicia, że najczęściej kupuję makaron. Powód jest prosty, to wygoda oraz finezyjne kształty. Piekę za to regularnie przynajmniej raz w tygodniu chleb żytni na zakwasie. Jeśli myślisz, że zrobienie makaronu domowego jest trudne, to trudne od razu powiem, że to nie prawda . Makaron jest dużo prostszy w zrobieniu od wspomnianego chleba. Dodatkowo jestem(...)pewna, że nie ma „witamin” z grupy E. Gdybyśmy w domu na co dzień jedli tyle makaronu, co chleba, to przygotowywałabym go regularnie. Zapraszam na sprawdzony przepis mojej babci na domowy makaron z zaledwie 3 składników. Makaron domowy – składniki: Kaloryczność: 120 kcal w 100 g ugotowanego makaronu lub 350 kcal w 100 g suchego . Mąka powinna być

Ania gotuje
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka 34

Gospodynie z Beskidu Dukielskiego gotując kapuśniak mięso wieprzowe często zastępują mięsem gęsi lub kaczek, które hodują we własnych zagrodach. Według lokalnej tradycji zupę tę podaje się z ziemniakami lub chlebem jako pełne danie obiadowe. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce(...)włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych osobno lub chleb Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę

Trzeci talerz
Pasta z kukurydzy do smarowania pieczywa 78

robię je sam. Znalazłem w domu jakąś zapomniana puszkę kukurydzy, na którą od dawna nikt nie miał pomysłu, postanowiłem więc ją wykorzystać i przetworzyć właśnie na takie smarowidło do chleba. Trochę się obawiałem żeby nie wyszło mdłe, takie jednowymiarowe. Ale dodatek pikantnej papryczki i duszonej cebuli sprawdza się zawsze. Zawsze z pozornie niewyszukanych smaków wyciąga to, co ukrywają w sobie

Marder&Marder Manufacture
Jak wykorzystać żywność, która by się zmarnowała? 37

jest ona już taka pyszna, świeżutka, a jednak wciąż jest ok i nie chcesz wyrzucać do kosza? Oto kilka smoczych pomysłów, jak ją jeszcze wykorzystać w smaczny sposób. czerstwy chleb Czerstwy chleb nie smakuje zbyt dobrze, jak jemy go jako kanapki. Ale są sposoby, żeby go zużyć w smacznej formie – ważne tylko, żeby nie był spleśniały ani całkiem suchy(...)grzanki , smocze tosty z patelni , chleb w jajku mięso i jarzynka z rosołu Na pewno są osoby, które lubią podjeść mięsko z rosołu. Ale są też osoby, które tego nie lubią, a nie mają pieska, żeby mu podrzucić kostki do obgryzania. W takiej sytuacji Smok ma kilka propozycji. warzywna kostka rosołowa , mięsna kostka rosołowa , makaron z mięsem z rosołu białka

Bardzo Gruby Smok
Pasta z dyni do smarowania pieczywa 55

Kolejna pasta do smarowania pieczywa. Tym razem, jak na jesień przystało, pasta z dyni. Bardzo lubię dynię. Przetwarzałem ją już na wiele sposobów. Robiłem zupy dyniowe, chleb dyniowy, nawet ciasto dyniowe. Tym razem wybór padł na pastę do smarowania pieczywa. Bo przecież nie wyobrażam sobie jesieni bez chociaż jednego dyniowego przepisu na blogu. W końcu wielokrotnie wspominałem, że cenię sobie

Marder&Marder Manufacture
Zupa chlebowa 40

sobie sprawę z faktu, że "wielka" kuchnia nie liczy się z ograniczeniami... Ale, ale... Czy warianty ekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego? Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa! Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie(...)późno jesiennym okresie. Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego! <WJ> Składniki: 300 g miąższu z czerstwego chleba 200 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 kawałek skóry z boczku wędzonego 2 duże ziemniaki 1 marchew 3 łyżki posiekanych "badyli" z natki pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu

R'n'G Kitchen
Sałatka z cukinią inspirowana Y. Ottolenghi 43

ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli Na grzanki z czosnkiem : 2 kromki chleba 1- 2 ząbki czosnku 2 EL olej dodatkowo:szczypiorek ewentualnie krem balsamiczny o smaku pomarańczowym, gotowy produkt zioła: tymianek, cząber Wykonanie : 1. Fasolkę umyć, obciąć koncówki. Ugotować na wodzie lub rosołku(...)usmażoną cukinię ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Mozzarellę lekko rozerwać widelcem i udekorować sałatkę. Całość posypać ziołami, siekanym szczypiorem, grzankami z czosnkiem i polać kremem balsamicznym. Grzanki z czosnkiem: Chleb pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kostki chleba i czosnek i dowolnie podrumienić. Do sałatki można podać pesto z bazylii

dolcevitainmykitchen
Gorące tosty z tuńczykiem 116

różnych opcjach. Kanapki na gorąco mogę przyrządzić z tuńczykiem, ale też i z makrelą w pomidorach lub anchois. Kanapki na gorąco z tuńczykiem 2 porcje Składniki: 2 kromki chleba na zakwasie, tutaj przepis 150 g białego tuńczyka w zalewie 3 łyżki majonezu, domowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego kopru sól, chili i czarny pieprz do smaku 30 g mozzarella(...)pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny czarnuszka do posypania Majonez wymieszać z musztardą i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobniony tuńczyk i wymieszać pastę. Nałożyć pastę na kromki chleba, polecam chleb na zakwasie; przepis u góry. Nastawić piekarnika na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć kanapki i posypać startą mozzarellą. Wstawić kanapki do nagrzanego piekarnika na około

codojedzenia
Zupa krem z dyni 36

Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert Łyżeczka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warzywa myjemy. Dynię kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Jeśli mamy(...)płynu. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa zamiast bulionu dolewamy mleka. Doprawiamy zupę przyprawami (w ilości według gustu i uznania). Podgrzewamy całość. Krok 5 W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostujemy w rozgrzanym piekarniku (kilka minut wystarczy), na suchej patelni lub w tosterze. Jabłko myjemy i nieobierane kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażamy. Wykładamy na chleb

Niedzielny kucharz
Mac and cheese ze szpinakiem 41

zwłaszcza najmłodszy, uwielbia to danie. Nie należy ono do zbyt fotogenicznych, ale mam nadzieję, że wygląd Was nie zrazi Dziś podaję wersję ze szpinakiem, zapieczoną pod warstwą pokruszonego chleba (bardzo polecam ten krok), ale taką zapiekankę można też podać pod razu po wymieszaniu makaronu z sosem (zobacz bazowy przepis na mac and cheese ) 300-350 g drobnego makaronu 1 cebula(...)pszennej 2 i 1/2 szkl. mleka 150-200 g świeżego szpinaku 150 g sera żółtego np gouda lub gruyere 100 g sera cheddar 50 g parmezanu 2-3 kromki chleba tostowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Makaron gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła

Smaki Na Talerzu
Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem 48

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022  Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn   1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią(...)blachę kilka kostek lodu lub naczynie z wodą. Następnie zmniejszamy temp, do 230st. / wyjmujemy naczynie z wodą / kończymy pieczenie na 200st. Czas pieczenia w sumie 45-50 minut. Chleb aromatyczny, z chrupiącą delikatną skórką. Polecam

Leśny Zakątek
Tostowe muffiny z szynka, serem i zapiekanym jajkiem 24

serem to świetny pomysł na przekąskę, która zachwyci każdego gościa. Przygotowanie ich jest bardzo proste a, smakują wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki:  ( na 5 porcji) 10 kromek chleba tostowego  5 plastrów szynki potarty ser 5 jajek odrobinę masła sól ,pieprz do smaku pomidorki do dekoracji, natka pietruszki blaszka do muffinek   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z chleba(...)tostowego odcinam skórki, a miąższ cienko rozwałkowuję. Do foremek, które posmarowałam cienko masłem wkładam po 2 kromki chleba tostowego w taki, aby dno i boki wyłożone były chlebkiem. W ten sposób powstaje koszyczek. W każdej miseczce po bokach układa po 2 małe plasterki szynki. Do środka wkładam trochę potartego sera. Na wierzch wbijam jajko. Posypuję lekko solą i pieprzem. Całość

Olcia gotuje!
Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym 26

plastrów sera tostowego 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów szynki 2 jajka do panierki sól , pieprz, papryka słodka bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z kromek chleba tostowego odciąć skórki, a miąższ cieniutko rozwałkować. Każdą kromeczkę chleba posmarować cienko ketchupem. Następnie położyć po plastrze sera i szynki. Zwinąć dość ciasno w roladki. Rozbełtać jajo z pieprzem, solą(...)moczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Spaghetti w kremowym sosie z kalafiora 44

przynoszę dziś talerz spaghetti otulonego kremowym sosem z ostatnich letnich kalafiorów. Gładki sos z dodatkiem parmezanu, który podbija mleczny smak kalafiora, a do tego chrupiąca posypka z pełnoziarnistych kromek chleba zmiksowanych z kalafiorowymi liśćmi i sporą ilością czosnku. To danie jest jak mięciutki kocyk, który troskliwie ogrzewa wnętrze i jest gotowe w kilka chwil. Prosty makaron w delikatnym sosie(...)400g kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 400ml mleka 30g parmezanu sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 1/3 - 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu Posypka: 2 kromki czerstwego chleba (najlepiej razowego) 3 liście kalafiora 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia 1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kalafiora podziel na małe kawałki, cebulę

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania