chleb - 26176 przepisów (strona:424/1746)

FIT DESER RAFFAELLO – zdrowy kokosowy deser w 10 minut 158

bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy FIT DESER RAFFAELLO – zdrowy kokosowy deser w 10 minut Pasta z PIECZAREK I SŁONECZNIKA do chleba! Prosta pasta kanapkowa Efiko – recenzja kampanii marketingowej CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku Czy olej może pomagać przy odchudzaniu? Otóż tak! HITOWA SAŁATKA burger DRWALA

Via Gusto
KOTLETY W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 63

łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Podajemy je z ulubionymi dodatkami jak kasza, makaron ziemniaki oraz dowolne surówki. Polecam przepis. SKŁADNIKI :  500 g mięsa mielonego  4 kromki chleba tostowego + mleko do zalania chleba 1 jajko płaska łyżeczka soli i pieprzu  1 cebula 3 ząbki czosnku  mąka do obtoczenia kotletów olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso mieszamy z namoczonym i wyciśniętym chlebem w mleku, przyprawami i startą cebula i czosnkiem.  Formujemy małe kotlety i obtaczamy w mące, nastepnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Na tej samej patelni podsmażamy bebulę i pieczarki, następnie wlewamy wodę, dodajemy wcześniej, namoczone, suszone grzyby i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb bananowy z cukinią i marchewką 66

CHLEB BANANOWY SKŁADNIKI 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki razowej pełnoziarnistej 3 bardzo dojrzałe banany 2 średnie marchewki 1 spora cukinia 2 wiejskie jajka oliwa extra vergine soda oczyszczona (do pieczenia) cynamon mielony przepis chleb bananowy z cukinią i marchewką Artykuł Chleb bananowy z cukinią i marchewką pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Menu sylwestrowe 2022/2023 77

zupą. Zrobię jedną z poniższych.  krem z pieczarek krem z białych warzyw W moim domu nie może oczywiście zabraknąć pieczywa własnej roboty. Grzanki do zupy będą z czerstwiejącego chleba z pestkami dyni. A na stole postawię chleb na zakwasie. chleb z ziarnami

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb bez soli toskański 107

CHLEB BEZ SOLI Z TOSKANII SKŁADNIKI 1 łyżeczka suszonych drożdży (około 4 gramów); 4 szklanki ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza); 9 szklanek mąki pszennej uniwersalnej typ 550; 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej; oliwa z oliwek; kaszka kukurydziana (polenta) lub mąka krupczatka; przepis na chleb bez soli toskański Artykuł Chleb bez soli toskański pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Pita lepinja płaski chleb bałkański 68

PITA LEPINJA PŁASKI CHLEB BAŁKAŃSKI SKŁADNIKI 500 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 175 ml letniej wody 175 ml letniego mleka 16 gramów suszonych drożdży 5 łyżek letniego oryginalnego jogurtu greckiego przepis na pita lepinja płaski chleb bałkański Artykuł Pita lepinja płaski chleb bałkański pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kotlety ruskie 242

samymi chlebami człowiek żyje, czasem przydałoby się też jakieś danie obiadowe. A że zwykle staram się żeby na blogu było moje autorskie przepisy, to stale muszę coś nowego wymyślać. Zatem gdy tak ostatnio dumałem nad obiadem, wpadłem na pomysł tych kotletów. Tak sobie pomyślałem, że ciekawe co by było, gdyby farsz z ruskich pierogów przerobić na kotlety. W mojej głowie

Marder&Marder Manufacture
Makaron domowy przepis babci 95

niedzielny rosół. Smakował rewelacyjnie. Przyznam się bez bicia, że najczęściej kupuję makaron. Powód jest prosty, to wygoda oraz finezyjne kształty. Piekę za to regularnie przynajmniej raz w tygodniu chleb żytni na zakwasie. Jeśli myślisz, że zrobienie makaronu domowego jest trudne, to trudne od razu powiem, że to nie prawda . Makaron jest dużo prostszy w zrobieniu od wspomnianego chleba. Dodatkowo jestem(...)pewna, że nie ma „witamin” z grupy E. Gdybyśmy w domu na co dzień jedli tyle makaronu, co chleba, to przygotowywałabym go regularnie. Zapraszam na sprawdzony przepis mojej babci na domowy makaron z zaledwie 3 składników. Makaron domowy – składniki: Kaloryczność: 120 kcal w 100 g ugotowanego makaronu lub 350 kcal w 100 g suchego . Mąka powinna być

Ania gotuje
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka 67

Gospodynie z Beskidu Dukielskiego gotując kapuśniak mięso wieprzowe często zastępują mięsem gęsi lub kaczek, które hodują we własnych zagrodach. Według lokalnej tradycji zupę tę podaje się z ziemniakami lub chlebem jako pełne danie obiadowe. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce(...)włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych osobno lub chleb Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę

Trzeci talerz
Pasta z kukurydzy do smarowania pieczywa 116

robię je sam. Znalazłem w domu jakąś zapomniana puszkę kukurydzy, na którą od dawna nikt nie miał pomysłu, postanowiłem więc ją wykorzystać i przetworzyć właśnie na takie smarowidło do chleba. Trochę się obawiałem żeby nie wyszło mdłe, takie jednowymiarowe. Ale dodatek pikantnej papryczki i duszonej cebuli sprawdza się zawsze. Zawsze z pozornie niewyszukanych smaków wyciąga to, co ukrywają w sobie

Marder&Marder Manufacture
Jak wykorzystać żywność, która by się zmarnowała? 82

jest ona już taka pyszna, świeżutka, a jednak wciąż jest ok i nie chcesz wyrzucać do kosza? Oto kilka smoczych pomysłów, jak ją jeszcze wykorzystać w smaczny sposób. czerstwy chleb Czerstwy chleb nie smakuje zbyt dobrze, jak jemy go jako kanapki. Ale są sposoby, żeby go zużyć w smacznej formie – ważne tylko, żeby nie był spleśniały ani całkiem suchy(...)grzanki , smocze tosty z patelni , chleb w jajku mięso i jarzynka z rosołu Na pewno są osoby, które lubią podjeść mięsko z rosołu. Ale są też osoby, które tego nie lubią, a nie mają pieska, żeby mu podrzucić kostki do obgryzania. W takiej sytuacji Smok ma kilka propozycji. warzywna kostka rosołowa , mięsna kostka rosołowa , makaron z mięsem z rosołu białka

Bardzo Gruby Smok
Pasta z dyni do smarowania pieczywa 85

Kolejna pasta do smarowania pieczywa. Tym razem, jak na jesień przystało, pasta z dyni. Bardzo lubię dynię. Przetwarzałem ją już na wiele sposobów. Robiłem zupy dyniowe, chleb dyniowy, nawet ciasto dyniowe. Tym razem wybór padł na pastę do smarowania pieczywa. Bo przecież nie wyobrażam sobie jesieni bez chociaż jednego dyniowego przepisu na blogu. W końcu wielokrotnie wspominałem, że cenię sobie

Marder&Marder Manufacture
Zupa chlebowa 71

sobie sprawę z faktu, że "wielka" kuchnia nie liczy się z ograniczeniami... Ale, ale... Czy warianty ekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego? Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa! Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie(...)późno jesiennym okresie. Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego! <WJ> Składniki: 300 g miąższu z czerstwego chleba 200 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 kawałek skóry z boczku wędzonego 2 duże ziemniaki 1 marchew 3 łyżki posiekanych "badyli" z natki pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu

R'n'G Kitchen
Sałatka z cukinią inspirowana Y. Ottolenghi 76

ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli Na grzanki z czosnkiem : 2 kromki chleba 1- 2 ząbki czosnku 2 EL olej dodatkowo:szczypiorek ewentualnie krem balsamiczny o smaku pomarańczowym, gotowy produkt zioła: tymianek, cząber Wykonanie : 1. Fasolkę umyć, obciąć koncówki. Ugotować na wodzie lub rosołku(...)usmażoną cukinię ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Mozzarellę lekko rozerwać widelcem i udekorować sałatkę. Całość posypać ziołami, siekanym szczypiorem, grzankami z czosnkiem i polać kremem balsamicznym. Grzanki z czosnkiem: Chleb pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kostki chleba i czosnek i dowolnie podrumienić. Do sałatki można podać pesto z bazylii

dolcevitainmykitchen
Gorące tosty z tuńczykiem 158

różnych opcjach. Kanapki na gorąco mogę przyrządzić z tuńczykiem, ale też i z makrelą w pomidorach lub anchois. Kanapki na gorąco z tuńczykiem 2 porcje Składniki: 2 kromki chleba na zakwasie, tutaj przepis 150 g białego tuńczyka w zalewie 3 łyżki majonezu, domowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego kopru sól, chili i czarny pieprz do smaku 30 g mozzarella(...)pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny czarnuszka do posypania Majonez wymieszać z musztardą i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobniony tuńczyk i wymieszać pastę. Nałożyć pastę na kromki chleba, polecam chleb na zakwasie; przepis u góry. Nastawić piekarnika na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć kanapki i posypać startą mozzarellą. Wstawić kanapki do nagrzanego piekarnika na około

codojedzenia