Kochani zapraszam na pierwszy chlebek na zakwasie, powiem Wam, że przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne(...)zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się nie zsycha, jest dłużej świeży. Polecam! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIfajny przepis, aż mi sie jeśc zachciało;) illona 2012/01/26 09:25:44 Witaj Sowo ;-) Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie. Znałam już wcześniej ten przepis, bo wciąż poszukuję czegoś do smarowania chleba, co można wziąć do pracy. Ten "fasolowy smalec" w moim wykonaniu smakował mi ... średnio. Nadal więc szukam czegoś do smarowania, co oczywiście pasuje do mojej antycholesterolowej diety. Kanapki do pracy(...)odpowiednie na kanapki do pracy, tak samo zresztą jak i prawdziwy smalec:) Do kanapek musi być coś zdecydowanego w smaku, a ta pasta jest delikatna i za duża ilość chleba (czyli z dołu i z góry) ją gasi. Co do smaku, to dodam jeszcze, że jadłam ją też na grzankach (chleb podgrzany w tosterze i potem posmarowany pastą
Zdrowa Kuchnia Sowytosty francuskie przypominają mi smak mojego dzieciństwa, te tosty to również smak dzieciństwa mojego dorosłego już syna. Tylko, że w dzieciństwie nie miałam pojęcia, że zwykły smażony na maśle chleb w jajku nazywa się tostem francuskim, dla mnie to był zwyczajny chleb smażony w jajku Mój syn gdy jest w domu, często mnie prosi, usmaż mi mamo chleb w jajku(...)najprostszy, najsmaczniejszy i najtańszy przepis na pyszne tosty. Jeśli nigdy nie próbowaliście tostów francuskich to zachęcam, one są znakomite! Tosty francuskie podałam z niskosłodzonym dżemem truskawkowym składniki: - chleb pełnoziarnisty - 2 jajka - 100 ml mleka; - masło do smażenia + odrobina oleju; - dodatki - dżem truskawkowy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki mleko, 2 jajka. Kromki chleba tostowego maczamy w płynie jajecznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie... Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne(...)nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:) Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa dla tych, co ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej
Smaczne Zdrowekilku innych wersji zarobiłam dzisiaj swój własny, mam nadzieję idealny zakwas buraczany. Polecam bo czasu już zostało niewiele. Taki zakwas potrzebuje do ukiszenia ok.5 dni, chyba , że pominiemy chleb , to wówczas nawet 7. A jeśli nie zdążymy na wigilię zawsze możemy go użyć do picia, bo walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki: - 2 kg buraków - 2-3l przegotowanej letniej(...)wody - 8 ząbków czosnku - 4 liście laurowe - 8 kulek ziela angielskiego - kromka razowego chleba ( na zakwasie) - 2-3 łyżeczki soli ( u mnie himalajskiej ale można morskiej lub kamiennej) Buraki umyć , obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Wodę przegotować , wystudzić. W słoju układać pokrojone buraki, przekładać pokrojonym na mniejsze kawałki czosnkiem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzchu ułożyć
Smaczne Zdrowechlebie orkiszowym pełnoziarnistym , który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety. Składniki: - 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej
Smaczne ZdroweTato. Nie wiem czy sam jest autorem tego przepisu czy tez moze gdzies go podpatrzyl, ale nie to jest najwazniejsze. Liczy sie smak. A smak jest naprawdze wspanialy, kromka chleba zytniego podsmazona na masle, plaster szynki, jajko sadzone i stopiony zolty ser. Po przekrojeniu zoltko rozewa sie wspaniale i zolta ciecz wsiaka powoli w chleb. Smakuje wrecz wybornie. Dzis(...)snadanie w moim domu. Za kazdym razem kanapka jest tak samo smaczna i tak samo zachwycajaca w swojej prostocie. Kanapka z jajkiem sadzonym skladniki na 1 kanapke: 1 kromka chleba, najlepiej zytniego 1 jajko 1 plaster szynki 1 plaster sera zoltego sol, pieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie: Na patelni rozgrzewamy
Przysmaki Karolkisię zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym(...)aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać ! Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :) Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków(...)zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury i smaku. Chleb nie jest trudny do przygotowania, ale dość czasochłonny i wymagający sporo uwagi. Jednak warto było go upiec ! Przepis pochodzi a bloga Moniki a piekłam go we wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepis na szybki chleb z pestkami dyni, który jest puszysty i mięciutki wewnątrz i mocno chrupiący z zewnątrz. Artykuł Szybki chleb z pestkami dyni pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwielkim ich fanem, że wspominam o tym przy każdej możliwej okazji. Nie istnieje śniadanie czy kolacja bez kanapek. A jak czasami uda się do obiadu dopchać chociaż suchą kromkę chleba, to jestem wniebowzięty. Ot, taki prosty chłopak ze mnie. Zapchać się pieczywem i jestem szczęśliwy. Taki raczej prosty w obsłudze jestem, nieskomplikowany. Więc skoro o kanapkach mowa, chciałbym przedstawić
Marder&Marder Manufacturewcześniej. Jest wart przypomnienia. Jest jednak jeden problem nigdzie nie ma oliwy carotino Szkoda bo oliwa była niesamowita. Jeśli komuś z Was uda się gdzieś kupić niech mnie powiadomi. Chleb można upiec używając innej oliwy. Jest przepyszny i bardzo polecam. Delikatny miąższ z dużymi dziurkami. Sprężysty, dobrze wypieczony i pasujący do wszystkiego. Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą(...)przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Nie mogłam piec 2 jednocześnie, chciałam spowolnić wzrost. Rósł 3 godziny, drugi o 40 min dłużej. Piekarnik z kamieniem nagrzałam do tem.250 st. Włożyłam nacięty chleb, spryskałam wodą, zmniejszyłam temp. do 230 st. i piekłam 35 min. xx) dodałam oliwę carotino z owoców czerwonej palmy i kanoli o kolorze mocnej pomarańczy. W połączeniu z marchewką
Leśny Zakątekkrem z dyni z mlekiem kokosowym to idealna propozycja dla fanów kuchni orientalnej – mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji i egzotycznego smaku. Dynia w każdym kęsie – naturalnie pyszny chleb z dodatkiem dyniowych pestek Chleb z dynią może mieć zarówno wersję słodką, jak i wytrawną. Chleb na bazie purée dyniowego to idealna propozycja na śniadanie – jest wilgotny, delikatnie słodki
codojedzeniakrem z dyni z mlekiem kokosowym to idealna propozycja dla fanów kuchni orientalnej – mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji i egzotycznego smaku. Dynia w każdym kęsie – naturalnie pyszny chleb z dodatkiem dyniowych pestek Chleb z dynią może mieć zarówno wersję słodką, jak i wytrawną. Chleb na bazie purée dyniowego to idealna propozycja na śniadanie – jest wilgotny, delikatnie słodki
codojedzenia