chleb - 26084 przepisów (strona:419/1739)

Pszenny z miodem 200

całkiem smaczny. To jeden z tych raczej delikatnych, miękkich i chrupiących. Użyłam miodu lipowego, ale niestety ja nie czuję posmaku ani jego zapachu. Może lepiej byłoby użyć miodu wielokwiatowego. Chleb właściwie powstał w dwóch wersjach na zakwasie razowym żytnim i na pszennym. Ciasto zrobiłam późnym wieczorem i odstawiłam do wyrastania na noc. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki pszennej(...)wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam przez 40 minut

apetytnapieczenie
Chleb żytni z rodzynkami 187

Nigdy nie mogłam przekonać się do rodzynek i nadal nie przepadam za nimi, a chleb upiekłam dla mojej mamy, bo ona lubi  bakalie. Jest dość słodki i nie należy do tych  " puszystych" i delikatnych, ale za to nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu - to między innymi  podoba mi się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam  w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem -  miąższ się bardziej " ustabilizuje

apetytnapieczenie
Chleb czekoladowy na zakwasie 142

Dziś Dzień Czekolady. Postanowiłam spełnić przy okazji życzenie na upieczenie chleba czekoladowego. Ciekawe jak smakuje? Ten, który upiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie  i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego(...)się klei do rąk. Odstawiłam łącznie na 30 minut, ale w połowie tego czasu rozpłaszczyłam ciasto na blacie, złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam do miski. Ja swój chleb piekłam w małej blaszce. Ciasto wyrastało przez 6,5 godziny. Piekłam 30 minut w temperaturze 210 stopni

apetytnapieczenie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 241

Chleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki(...)chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki oregano, po 1 łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i suszoną żurawiną 170

taki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam

apetytnapieczenie
Żytni z ziarnami 191

Piekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)łyżką przełożyłam ciasto. Wyrastanie zajęło 13 godzin - w chłodnym miejscu, ale jak postawisz blaszkę w cieple z pewnością zajmie to krócej. Piekłam 45 minut w temperaturze 230 stopni Chleb zachowuje świeżość

apetytnapieczenie
Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami 128

Eksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny, lekko zbity z chrupiącymi ziarenkami we wnętrzu, których jest sporo. Polecam gorąco bo jest tego wart. Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki kajzerkowe 84

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec(...)zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu kajzerki. Przepis miałam w swoim roboczym przepiśniku i właśnie przyszedł na niego czas. I przyznam szczerze - tak dobrego pieczywa nie jadłam od dzieciństwa, kiedy to jeszcze nie było

Kolorowy Przepisownik
Chleb orkiszowy na drożdżach. 182

Chleb orkiszowy powstał z użyciem mąki z internetowego bazaru Cabas.pl, o którym wspominałam Wam TUTAJ . BIO mąka orkiszowa typ 2000, którą można tam dostać jest to mąka produkowana przez stary Młyn wodny w Tuczkach, a ziarno do jej produkcji jest specjalnie selekcjonowane. Produkt ten jest certyfikowany przez AGRO BIO TEST.  Producent ten należy do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla(...)Mąkę możecie kupić TUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka

MamaOskarka
Domowy chleb 126

wypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :) Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza). W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier. Po rozpuszczeniu drożdży w wodzie(...)całość dodajemy do misy z sypkimi składnikami. Wymieszane ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piec. Całość odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Możemy posypać chleb przyprawami. Po 25 min. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 1h i gotowe

upichcona
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami 129

Uwielbiam zapach suszonych pomidorów. Podgrzane roztaczają aromat lata w całej kuchni, stąd postanowiłam upiec chleb z ich dodatkiem. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny dlatego zrobi go nawet laik chlebowy. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - orkiszowy z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika... 148

siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą(...)włożyć do piekarnika po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tostowe koszyczki – imprezowe 187

Przepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: 12 kromek chleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy(...)patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Skórkę z chleba tostowego odcinamy. Wszystkie tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

e-PrzepisyKulinarne
Chlebki Arlekin 210

Bardziej nazwałabym je paluchami ale to jednak są chleby. Zobaczyłam je na włoskiej liście lutowej Panissimo "Na zakwasie i na drożdżach" i postanowiłam je upiec. Stworzone przez Consuelo Tognetti. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia tylko trzeba się trochę zorganizować. Chlebki trzeba dobrze zrolować w papier aby nie rozwinęły się w trakcie wyrastania, natomiast ja zwinęłam trochę(...)luźno i dlatego chleby trochę straciły swój kształt. Znakomicie nadają się takie małe talarki kolorowe do mini kanapek czy koreczków i uświetnią niejedno przyjęcie. Ja z tej porcji zrobiłam dwa chleby a w oryginale są 3 więc jeszcze mniejsze talarki. Polecam gorąco bo w smaku też są smakowe. Przepis z moimi poprawkami. Chlebki Arlekin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb sezamowy 148

Upieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.   Największym problemem jest brak..... czasu, ale warto czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej(...)syropu klonowego 1 łyżeczka soli 5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć) 1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji 1 białko do posmarowania chleba *** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml Przygotowanie Na suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania