chleb - 25827 przepisów (strona:419/1722)

Domowy fast food 310

Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te ciepłe kanapki też zasługują na uwagę. Pewnie wielu z nas  uratowały życie na niejednej domówce :) Składniki: chleb tostowy, ale może być też bułka wrocławska, kajzerka, zwykły chleb masło ser żółty wędlina kiełki Wykonanie: Z przyrządzeniem tostu poradzi sobie dziecko :) Chleb smarujemy masłem, kładziemy plasterek sera, wędliny, kiełki

Taste Of My Day
B... Bagietka! 144

Wyobraźcie sobie, że przez ok. 3-4 miesiące nie jadłam w ogóle pieczywa. Zdarzyło mi się oczywiście czasem zgrzeszyć, jednak jak już po nie sięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej(...)świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam

Kitchens Alphabet
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 165

oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej(...)minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Chleb sam w sobie jest pyszny i na tyle treściwy, że nie potrzebuje żadnych dodatków, najlepiej smakuje ,,solo,, :). Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 114

Dopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów .  Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.  Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży(...)minut. 3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką.  4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż tem. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone

Apetyczna babeczka
Chleb z figą i orzechem włoskim 154

Chleb idealny na powrót do szkoły i dla osób pracujących umysłowo. Duża zawartość błonnika i orzechów włoskich to idealne zestawienie dla naszego organizmu. Moja siostra, która zawsze wpada na nowe chleby jako ,, testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy

Apetyczna babeczka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 165

bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220  stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces przygotowania chleba(...)jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :) To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy. Przepis pochodzi stąd Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber . Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm. Majowa chlebowa Drużyna: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Alutka  http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/ Asia

Proste Potrawy
Chlebki pita - historia i przepis 227

Dzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego , tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 139

ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku, dosłownie go „osładza”. Jednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone . O co chodzi z tym „panem”? Otóż pane po prostu znaczy po włosku chleb :). Pandoro to „złoty chleb” w kształcie gwiazdy z Verony, a pandolc(...)słodki chleb” pełen kandyzowanych owoców o genueńskim rodowodzie. Panfort e, specjalność ze Sieny, upiekłam sobie sama i w następnym poście pokażę Wam moje dzieło. Najsławniejszy z nich, panettone to tradycyjny chleb mediolański, pieczony w okrągłej wysokiej formie. Według legendy pochodzi z XVI wieku, kiedy to piekarz o imieniu Antonio zakochał się w księżniczce i upiekł dla niej złoty, maślano-jajeczny

Chilli Czosnek i Oliwa
1483. Prosty chleb 204

Pierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży ..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego chleba można użyć mąki pszennej lub zmieszać z żytnią  stosunku mniej więcej(...)dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.Tak przygotowane ciast odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 165

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem

Moje domowe kucharzenie
Chleb gryczany 136

Dawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić  w sklepach p.Adama..[sklepy są  tutaj(...)tutaj ]. mieszanka do wypieku chleba gryczanego woda Sposób przygotowania w piekarniku: Wlać wodę[310 g/26 o C].  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ] Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ] Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi

Moje domowe kucharzenie
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 152

Muszę Wam powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki warzywne z łososiem, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 179

też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po  4 lub 5 posiłków, tak aby każdy mógł znaleść coś dla siebie. Dzień 1 - kromka chleba razowego, 2 plastry polędwicy wędzonej, 1/2 pomidora, 1 ogórek kiszony, zielona herbata - 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków musli - szaszłyki warzywne z łososiem - 2 wafle ryżowe, 3 łyżki serka(...)zielonego ogórka Dzień 2 - owsianka: szklanka mleka 0%, 3 łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne z brukselką (przepis na blogu) - jabłko, jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu

SMYKWKUCHNI
Chleb razowy ze śliwkami na zakwasie! 107

Kochani zapraszam na pierwszy chlebek na zakwasie, powiem Wam, że przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne(...)zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut.   Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się nie zsycha, jest dłużej świeży. Polecam! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Smalec/pasta z białej fasoli 160

fajny przepis, aż mi sie jeśc zachciało;) illona 2012/01/26 09:25:44 Witaj Sowo ;-) Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie. Znałam już wcześniej ten przepis, bo wciąż poszukuję czegoś do smarowania chleba, co można wziąć do pracy. Ten "fasolowy smalec" w moim wykonaniu smakował mi ... średnio. Nadal więc szukam czegoś do smarowania, co oczywiście pasuje do mojej antycholesterolowej diety. Kanapki do pracy(...)odpowiednie na kanapki do pracy, tak samo zresztą jak i prawdziwy smalec:) Do kanapek musi być coś zdecydowanego w smaku, a ta pasta jest delikatna i za duża ilość chleba (czyli z dołu i z góry) ją gasi. Co do smaku, to dodam jeszcze, że jadłam ją też na grzankach (chleb podgrzany w tosterze i potem posmarowany pastą

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania