chleb - 26176 przepisów (strona:419/1746)

Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 174

Muszę Wam powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki warzywne z łososiem, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 193

też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po  4 lub 5 posiłków, tak aby każdy mógł znaleść coś dla siebie. Dzień 1 - kromka chleba razowego, 2 plastry polędwicy wędzonej, 1/2 pomidora, 1 ogórek kiszony, zielona herbata - 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków musli - szaszłyki warzywne z łososiem - 2 wafle ryżowe, 3 łyżki serka(...)zielonego ogórka Dzień 2 - owsianka: szklanka mleka 0%, 3 łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne z brukselką (przepis na blogu) - jabłko, jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu

SMYKWKUCHNI
Chleb razowy ze śliwkami na zakwasie! 122

Kochani zapraszam na pierwszy chlebek na zakwasie, powiem Wam, że przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki : na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne(...)zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut.   Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się nie zsycha, jest dłużej świeży. Polecam! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Smalec/pasta z białej fasoli 176

fajny przepis, aż mi sie jeśc zachciało;) illona 2012/01/26 09:25:44 Witaj Sowo ;-) Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie. Znałam już wcześniej ten przepis, bo wciąż poszukuję czegoś do smarowania chleba, co można wziąć do pracy. Ten "fasolowy smalec" w moim wykonaniu smakował mi ... średnio. Nadal więc szukam czegoś do smarowania, co oczywiście pasuje do mojej antycholesterolowej diety. Kanapki do pracy(...)odpowiednie na kanapki do pracy, tak samo zresztą jak i prawdziwy smalec:) Do kanapek musi być coś zdecydowanego w smaku, a ta pasta jest delikatna i za duża ilość chleba (czyli z dołu i z góry) ją gasi. Co do smaku, to dodam jeszcze, że jadłam ją też na grzankach (chleb podgrzany w tosterze i potem posmarowany pastą

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tosty francuskie 202

tosty francuskie przypominają mi smak mojego dzieciństwa, te tosty to również smak dzieciństwa mojego dorosłego już syna. Tylko, że w dzieciństwie nie miałam pojęcia, że zwykły smażony na maśle chleb w jajku nazywa się tostem francuskim, dla mnie to był zwyczajny chleb smażony w jajku Mój syn gdy jest w domu, często mnie prosi, usmaż mi mamo chleb w jajku(...)najprostszy, najsmaczniejszy i najtańszy przepis na pyszne tosty. Jeśli nigdy nie próbowaliście tostów francuskich to zachęcam, one są znakomite! Tosty francuskie podałam z niskosłodzonym dżemem truskawkowym składniki: - chleb pełnoziarnisty - 2 jajka - 100 ml mleka; - masło do smażenia + odrobina oleju; - dodatki - dżem truskawkowy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki mleko, 2 jajka. Kromki chleba tostowego maczamy w płynie jajecznym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 211

już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na  TEN  przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie...  Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne(...)nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:)  Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa  dla tych, co ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej

Smaczne Zdrowe
ZAKWAS BURACZANY 455

kilku innych wersji zarobiłam dzisiaj swój własny, mam nadzieję idealny zakwas buraczany. Polecam bo czasu już zostało niewiele. Taki zakwas potrzebuje do ukiszenia ok.5 dni, chyba , że pominiemy chleb , to wówczas nawet 7. A jeśli nie zdążymy na wigilię zawsze możemy go użyć do picia, bo walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki: - 2 kg buraków - 2-3l przegotowanej letniej(...)wody - 8 ząbków czosnku - 4 liście laurowe - 8 kulek ziela angielskiego - kromka razowego chleba ( na zakwasie) - 2-3 łyżeczki soli ( u mnie himalajskiej ale można morskiej lub kamiennej) Buraki umyć , obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Wodę przegotować , wystudzić. W słoju układać pokrojone buraki, przekładać pokrojonym na mniejsze kawałki czosnkiem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzchu ułożyć

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 240

chlebie orkiszowym pełnoziarnistym , który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety. Składniki: - 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej

Smaczne Zdrowe
Wspomnienia zamkniete w kanapce 141

Tato. Nie wiem czy sam jest autorem tego przepisu czy tez moze gdzies go podpatrzyl, ale nie to jest najwazniejsze. Liczy sie smak. A smak jest naprawdze wspanialy, kromka chleba zytniego podsmazona na masle, plaster szynki, jajko sadzone i stopiony zolty ser. Po przekrojeniu zoltko rozewa sie wspaniale i zolta ciecz wsiaka powoli w chleb. Smakuje wrecz wybornie. Dzis(...)snadanie w moim domu. Za kazdym razem kanapka jest tak samo smaczna i tak samo zachwycajaca w swojej prostocie. Kanapka z jajkiem sadzonym skladniki na 1 kanapke: 1 kromka chleba, najlepiej zytniego 1 jajko 1 plaster szynki 1 plaster sera zoltego sol, pieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie: Na patelni rozgrzewamy

Przysmaki Karolki
Chleb z garnka 168

się zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie 188

Chleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym(...)aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać ! Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :) Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 248

Jakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków(...)zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury i smaku. Chleb nie jest trudny do przygotowania, ale dość czasochłonny i wymagający sporo uwagi. Jednak warto było go upiec ! Przepis pochodzi a bloga Moniki a piekłam go we wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb orkiszowy z melasą 20

upieczenia chleba użyłam melasy trzcinowej firmy Horizon. Melasa to gęsty syrop powstały przy produkcji cukru. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały: wapń żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, selen. Chleb jest lekko słodki w smaku. Indeks glikemiczny melasy to 55. Dodaję ją do ciast, ciasteczek, chleba  a także przygotowuję z  niej napój izotoniczny

AZgotuj!
Tosty francuskie na słodko 18

szybkie do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na wyjątkowe śniadanie to polecam zrobić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tosty francuskie na słodko: 4 kromki chleba tostowego 2 średniej wielkości jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki masła do podania: serek wiejski, ulubione owoce, miód(...)wbić do miseczki. Rozbełtać przy pomocy widelca lub rózgi. Następnie dodać mleko, miód (lub syrop klonowy), cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać do połączenia składników. W tak przygotowanej mieszance namoczyć kromki chleba tostowego z każdej strony po kilka sekund. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła (na dwa tosty). Ułożyć namoczone kromki chleba i smażyć około 1-2 minut z każdej strony na złoty

Danka Pichci
Kanapka Historia i Pochodzenie — kanapka, która zbliża… 15

Kanapka Historia i Pochodzenie — kanapka, która zbliża… Kanapki to prawdziwe dzieło kulinarnego geniuszu – proste, a zarazem nieskończenie różnorodne. Ich historia sięga setek lat wstecz, a sama koncepcja „chleba z wkładką” była znana już w starożytności. Jednak to XVIII-wieczna Anglia, a dokładniej hrabia John Montagu, czwarty hrabia Sandwich, uczynił kanapki tym, czym są dzisiaj. Podobno hrabia, nie chcąc przerywać(...)karty, poprosił o kawałek mięsa włożony pomiędzy dwie kromki chleba. W ten sposób narodziła się kanapka, jaką znamy i kochamy. Od prostych przekąsek do kulinarnego szaleństwa Kanapki przeszły długą drogę – od prostych kromek z serem czy wędliną po wyszukane, pełne smaków kombinacje. Każdy kraj wykształcił swoje wersje kanapek: amerykański burger, włoska panini, francuski croque-monsieur czy duński smørrebrød . (Nie) Moja

RafalCook

Proponowane wyszukiwania