chleb - 26176 przepisów (strona:420/1746)

Chałka 18

u017cki cukru,\r","50g mas\u0142a,\r","550g m\u0105ki pszennej,\r","2 \u0142y\u017ceczki soli\r","[opcjonalnie gar\u015b\u0107 rodzynek lub suszonej \u017curawiny]"],"name":"Cha\u0142ka","recipeCategory":"chleby","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Do ciep\u0142ego (niegor\u0105cego) mleka wsypa\u0107 dro\u017cd\u017ce i cukier. \r","Wymiesza\u0107 i odstawi\u0107 na chwil\u0119 a\u017c pojawi(...)Przykry\u0107 \u015bcierk\u0105 i zostawi\u0107 ponownie do wyro\u015bni\u0119cia na ok 0,5 godziny.\r","Piec ok 30 minut w 180 stopniach."],"keywords":"cha\u0142ka,chleb,pieczywo"} Print Chałka Składniki: trochę ponad 1 szklankę mleka (ok 300g), 1 małą torebkę (8g) suchych drożdży, 2 łyżki cukru, 50g masła, 550g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli [opcjonalnie garść rodzynek

Bardzo Gruby Smok
ZUPA KREM Z KASZTANÓW I BOROWIKÓW Z PIKLAMI Z CZERWONEJ CEBULI 23

shitake, boczniaków). ● 1 ząbek czosnku ● 1 duża szalotka ● masło, oliwa z oliwek ● posiekana natka pietruszki ● sól, pieprz   Dodatkowo  : ● cienko krojona szynka parmeńska (opcjonalnie) ● grzanki z czerstwego chleba   Przygotowanie :   Przygotuj zupę krem :   Namocz suszone borowiki w ciepłej wodzie przez około 30 minut, po odcedzeniu zachowaj wodę z namoczonych grzybów. Szalotkę i czosnek obierz (z czosnku(...)ostateczności wystarczy tylko jabłkowy). Dodaj cukier trzcinowy, poszatkowaną cebulę, zamieszaj, i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż cebula zmięknie. Pozostaw do ostudzenia. Przygouj grzanki z chleba : Pokrój chleb (najlepiej czerstwy) typu bagietka lub inny, w drobną kostkę, odkrawając skórkę, i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, lub podpiecz grzanki w piekarniku. Odstaw. Przygotuj podsmażane grzyby

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka Drwala 124

Drwala Warto wiedzieć robiąc sałatkę Drwala. W tej sałatce wykorzystać można dowolny ser żółty . Może to być Cheddar, mozzarella, Gouda czy każdy inny. Pieczywo na grzanki , którego używam to chleb tostowy . Zarówno chleb tostowy pszenny jak i chleb tostowy wieloziarnisty sprawdzą się równie dobrze w tym przepisie. Grzanki zamiast w piekarniku zrobić można w tosterze . Pieczywo tostowe należy najpierw stostować

MeCooks
Zakwas z buraków na barszcz 33

tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim spożywać go jako samodzielny napój. Posiada on niezliczoną ilość witamin i minerałów, znakomicie wspomagających nasz organizm. Do przygotowania zakwasu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty. ZAKWAS Z BURAKÓW BOŻE NARODZENIE Wigilijny barszcz czerwony robi się właśnie na tradycyjnym domowym zakwasie z buraków. Tak robię(...)BARSZCZ Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1 kg obranych buraków – 5-6 ząbków czosnku – 1 l przegotowanej wody – 1 łyżka soli – 3-4 listki laurowe – łyżeczka ziela angielskiego – kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty Przygotowanie : Buraki obierz i pokrój w plasterki, możesz też użyć robota kuchennego do szybszego pokrojenia buraków. Czosnek obierz i lekko zgniećcie nożem

nietylkopasta.pl
Aromatyczny Chlebek Ziołowy z Czosnkiem i Bazylią (przepis na termorobot) 27

był pierwszy twórca ziołowego chleba harmonijkowego? Tego nie wiem, ale za to wiem, że ten przepis zawładnął polskim internetem w 2023 roku nie bez powodu. Muszę przyznać, że rzadko trafia się przepis, który łączy w sobie prostotę wykonania z tak spektakularnym efektem końcowym.  Wyobraź sobie aromat świeżo upieczonego chleba, przesiąkniętego masłem ziołowym, z nutą czosnku i bazylii. Ten harmonijkowo(...)podawanie Po upieczeniu pozostaw chlebek w formie na 10 minut. Następnie wyjmij i przestudź na kratce. Podawaj, gdy jest jeszcze ciepły – wtedy masło ziołowe najbardziej intensywnie pachnie, a chleb jest najpyszniejszy. Jak zrobić chlebek ziołowy bez termorobota Przygotowanie zaczynu drożdżowego W ciepłej misce wymieszaj 350 ml letniej wody z połową łyżeczki cukru. Dodaj 25 g pokruszonych świeżych drożdży

CityTaste
Szybki chleb z pestkami dyni 32

Przepis na szybki chleb z pestkami dyni, który jest puszysty i mięciutki wewnątrz i mocno chrupiący z zewnątrz. Artykuł Szybki chleb z pestkami dyni pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pasta twarogowa 22

wielkim ich fanem, że wspominam o tym przy każdej możliwej okazji. Nie istnieje śniadanie czy kolacja bez kanapek. A jak czasami uda się do obiadu dopchać chociaż suchą kromkę chleba, to jestem wniebowzięty. Ot, taki prosty chłopak ze mnie. Zapchać się pieczywem i jestem szczęśliwy. Taki raczej prosty w obsłudze jestem, nieskomplikowany. Więc skoro o kanapkach mowa, chciałbym przedstawić

Marder&Marder Manufacture
Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą carotino 28

wcześniej. Jest wart przypomnienia. Jest jednak jeden problem nigdzie nie ma oliwy carotino Szkoda bo oliwa była niesamowita. Jeśli komuś z Was uda się gdzieś kupić niech mnie powiadomi. Chleb można upiec używając innej oliwy. Jest przepyszny i bardzo polecam. Delikatny miąższ z dużymi dziurkami. Sprężysty, dobrze wypieczony i pasujący do wszystkiego. Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą(...)przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Nie mogłam piec 2 jednocześnie, chciałam spowolnić wzrost. Rósł 3 godziny, drugi o 40 min dłużej. Piekarnik z kamieniem nagrzałam do tem.250 st. Włożyłam nacięty chleb, spryskałam wodą, zmniejszyłam temp. do 230 st. i piekłam 35 min. xx) dodałam oliwę carotino z owoców czerwonej palmy i kanoli  o kolorze mocnej pomarańczy. W połączeniu z marchewką

Leśny Zakątek
Jesienne Inspiracje – przepisy z dynią w roli głównej – słodkie wypieki, zupy i nie tylko! 36

krem z dyni z mlekiem kokosowym to idealna propozycja dla fanów kuchni orientalnej – mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji i egzotycznego smaku. Dynia w każdym kęsie – naturalnie pyszny chleb z dodatkiem dyniowych pestek Chleb z dynią może mieć zarówno wersję słodką, jak i wytrawną. Chleb na bazie purée dyniowego to idealna propozycja na śniadanie – jest wilgotny, delikatnie słodki

codojedzenia
Jesienne Inspiracje – przepisy z dynią w roli głównej – słodkie wypieki, zupy i nie tylko! 61

krem z dyni z mlekiem kokosowym to idealna propozycja dla fanów kuchni orientalnej – mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji i egzotycznego smaku. Dynia w każdym kęsie – naturalnie pyszny chleb z dodatkiem dyniowych pestek Chleb z dynią może mieć zarówno wersję słodką, jak i wytrawną. Chleb na bazie purée dyniowego to idealna propozycja na śniadanie – jest wilgotny, delikatnie słodki

codojedzenia
Co zrobić z kiwi i banana? 25

przez kilka minut z każdej strony. Podawaj grillowane kiwi i banany jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Ich delikatny smak z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe! 5. Chleb bananowo-kiwiowy Jeśli masz dojrzałe banany i kiwi, które chcesz wykorzystać, zrób pyszny chleb bananowo-kiwiowy. Wymieszaj rozgniecione banany i pokrojone kiwi z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia(...)Włóż masę do foremki i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu możesz cieszyć się aromatycznym chlebem, który świetnie smakuje z masłem lub dżemem. Podsumowanie Kiwi i banany to owoce, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Od zdrowych smoothie po smakowite desery, możliwości są nieograniczone. Wypróbuj nasze propozycje i odkryj, jak pyszne

Żyję by jeść
Dobre jedzenie wcale nie musi być drogie 33

ketchupu 1 łyżeczka francuskiej musztardy 1 łyżka japońskiej soi 200 ml śmietany, 36% tł. 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Tosty z serem 4 kromki chleba na zakwasie 50 g żółtego sera np. cheddar oregano do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym(...)smażyć przez 5 minut, aż kiełbasa delikatnie się zrumieni. Wlać pomidory, dodać śmietanę, ketchup, sos sojowy, musztardę i gotować całość przez 15 minuty od czasu do czas mieszając. Kromki chleba posmarować oliwą. Zetrzeć ser na tarce i posypać nim kromki chleba. Piec tosty w rozgrzanym piekarniku, aż się zrumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posypać suszonym oregano

codojedzenia
Drugie śniadanie do szkoły bezglutenowe 33

która była niespodzianką ) – 2 zawijaski (zrolowany plaster szynki a na nim zrolowany plasterek żółtego sera) – maliny – kilka mini krakersów bezglutenowych Propozycja 7 – koreczki ( wycięte foremką do ciastek kwiatki z chleba bezglutenowego posmarowanego masłem, żółtego sera, pieczonej piersi indyka – przepis tutaj , oraz plasterki ogórka) – pomidorki koktajlowe – duża śliwa pozbawiona pestki – kawałek chałwy na deser Propozycja 8 ugotowany makaron bezglutenowy 2 kawałki(...)gniazd nasiennych, z powrotem złączone i tak wetknięte do silikonowej foremki do muffinek, by się nie rozpadało i przy tym nie ciemniało 2 ciasteczka bezglutenowe Propozycja 9 grzanka z chleba bezglutenowego z masłem, żółtym serem i pieczonym indykiem ( przepis tutaj ) papryka duża śliwka świeża mała śliwka suszona w czekoladzie Propozycja 10 makaron gotowany bezglutenowy kabanos ogórek kiszony pomidorek koktajlowy winogrona

Dorota Smakuje
Gazpacho z ogórków, awokado i papryki 30

Andaluzji. Nie ma pewności, skąd pochodzi jej nazwa. Przyjmuje się, że może wywodzić się z łaciny od słowa caspo , czyli "drobne kawałeczki" lub z arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb. Gazpacho nie wymaga gotowania i podawane jest na zimno, tak jak nasze klasyczne chłodniki. Jedną z najpopularniejszych odmian odmian tej zupy jest odmiana andaluzyjska oparta na pomidorach, do których dodaje się(...)zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, ogórek i chleb. Odmian gazpacho jest jednak więcej, nawet w samej Hiszpanii sposób przygotowania różni się w zależności od regionu. Upały na razie nie odpuszczają, więc taki hiszpański chłodnik to idealna opcja na obiad. Nie wybrałam jednak klasyki, czyli pomidorów, tylko przygotowałam zielone gazpacho na bazie ogórków i awokado. Gazpacho z ogórków, awokado i papryki

Z notatnika dietetyka
Historia kebaba: Skąd pochodzi i jak zdobył popularność na całym świecie? 29

formie, którą znamy dzisiaj, powstał w XIX wieku w mieście Bursa. To tam zaczęto grillować mięso na pionowym rożnie, a następnie kroić je na cienkie plasterki i podawać w chlebie pita lub z ryżem. Dzięki swojemu wygodnemu podawaniu, ten rodzaj kebaba szybko zyskał na popularności nie tylko w Turcji, ale również w całym regionie. Kebab w Europie: Sukces w Niemczech(...)Niemiec jako tzw. „gastarbeiterzy” (pracownicy kontraktowi) w ramach programu rządowego. W 1972 roku Kadir Nurman, turecki imigrant w Berlinie, stworzył wersję doner kebaba, podając grillowane mięso w chlebie pita, z warzywami i sosem. Tego typu kebab stał się szybkim, łatwym i smacznym posiłkiem na wynos, który idealnie pasował do stylu życia mieszkańców wielkich miast. W krótkim czasie kebab

CityTaste - Przepisy

Proponowane wyszukiwania