chleb - 26084 przepisów (strona:420/1739)

Chleb pszenny z ziarnem lnu 161

Dziś bochenek drożdżowego chleba z super zdrowymi ziarnami lnu. Chleb jest miękki, sprężysty, doskonały do kanapek, prosty w wykonaniu, polecam. Chleb pszenny z ziarnem lnu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb gryczany z ziarnami 114

Chleb grczany ma spacyficzny smak i zapach, który nie każdemu pasuje. Ja sama nie byłam pewna czy będzie mi pasował. Okazało się, że bardzo. Niedługo spróbuję jeszcze innej wersji. Przepis pochodzi po prostu z opakowania mąki gryczanej Melvit. Dlaczego więc go tu umieściłam? Ponieważ sposób przygotowania na opakowaniu jest dla Thermomixa, a ja nie jestem posiadaczką takiego sprzętu. Postanowiłam, więc(...)przetłumaczyć wykonanie na sposób tradycyjny. Chleb wychodzi  ciężki,  dość ale miękki. Chleb: 50 g drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki

Pełny talerz
Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami 157

Chlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz oliwek. Chleb jest przepyszny, polecam. Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tosty z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 144

Był domowy  chleb tostowy..no i koniecznie musiały być tosty..takie tosty to nic trudnego ..a dodatki dajemy dowolne...u mnie wędlina, pomidor i ser ..może być żółty..a u mnie ser koryciński Czesławy Zarzeckiej .Ser ten dostałam jakiś czas temu i kilka kawałków zamroziłam..bo ten ser można nawet zamrozić..i nic to jemu nie zaszkodzi..Pycha(...)chleb tostowy szynka lub kiełbasa pomidor ser koryciński Czesławy Zarzeckiej masło W dwie kromki chleba tostowego w środek włożyć szynkę, pomidor i ser. Zewnętrzne strony złożonej kanapki posmarować masłem. Tak przygotowane kanapki włożyć do tostera i piec ok 5 minut, wyjąć i kroić na połowy po przekątnej. Podawać z ketchupem

Moje domowe kucharzenie
Jajka sadzone na boczku w chlebie posypane serem z sosem curry 174

Produkty Potrzebne; jajko  2Sztuki boczek  2Plastry ser żółty  50Gramów só1  Szczypta pieprz  1Szczypta papryczka chili  1Szczypta sos curry  2Łyżeczki chleb  2Kromki masło  2Łyżeczki oregano  1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1.  Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2.  Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3.  rozgrzewamy(...)piekarnik na 160 stopni z góry nagrzewane. 4.  Do patelni wlewamy jajka, solimy, pieprzymy i delikatnie posypujemy papryczką. 5.  gdy dół jajka i chleba Nam doszedł to wyciągamy i wkładamy do piekarnika, posypując startym serem. 6.  Gdy Nam wszystko dojdzie posypujemy oregano i podajemy z sosem curry

pichciszto
Chleb pełnoziarnisty na drożdżach 119

słoneczna pogoda nastraja mnie tak optymistycznie i sielsko, że postanowiłam upiec chleb. Mój pierwszy w życiu chleb. Aby nie skakać od razu na głębokie wody hodowania zakwasu, postawiłam na drożdże instant. Moja propozycja to chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni. Zapraszam do oglądania

Ditecz
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 123

wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy. Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch(...)makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje sprawdzać i piec do uzyskania złotego koloru. Wartości odżywcze: Choć oliwa to  tłuszcz  w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest

Tanio szybko zdrowo
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką 124

pierwszy miałam przyjemność dołączyć do piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Na marzec chleb wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Chleb jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak dobrego rozplanowania pracy w czasie. Moje bochenki popękały, ale to właśnie dlatego, że nie do końca dobrze rozplanowałam dzień w którym go piekłam i chleb dostał

Polska Zupa
Chleb 1493

Kochani ten chleb, który zrobiłam, powstał z tego konkretnego przepisu  CHLEB PODSTAWOWY TUTAJ KLIK ! Jest to przepis niezawodny. Tym razem zmodyfikowałam mąki i ..posypkę. Przepis jednak został ten sam. Aby go zrobić wystarczy zamienić typ mąki. Ma być w sumie kilogram mąki. W tym konkretnym przypadku dodałam 380 g mąki pszennej graham ECO typ 1850 i dopełniłam do kilograma(...)mąką pszenną ECO typ 500  Młyn Kopytowa Pozostawiłam do wyrośnięcia Chleb posypałam tym razem siemieniem lnianym i pestkami dyni. Wyszedł bez zarzutu. Pyszny, zdrowy, ekologiczny. Polecam ten przepis, gdyż jest po prostu niezawodny i pyszny, a to najwazniejsze ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno- orkiszowy 246

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam(...)bardzo Post Chleb pszenno- orkiszowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 176

składników. Ja taka zasmażkę wykorzystuję do groszku z marchwią. Zasmażkę dodatkowo doprawiam solą, gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Wodę z ugotowanego groszku z marchewką zlewam i wlewam moją zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez skórek i okruszki można wrzucić do sosu i pogotować. Całość nam się zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można

Basia w kuchni
Nocny chleb owsiany z miodem 262

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać

Moje domowe kucharzenie
Chleb z kaszą gryczaną 230

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Długo utrzymuje świeżość. Ja do mojego chleba użyłam kaszy gryczanej białej niepalonej, którą dostałam od firmy Kłos- Pol . Kasza ta ma mniej intensywny i delikatniejszy smak niż kasza gryczana palona. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, błonnika(...)węglowodanów. Zajrzyjcie koniecznie do sklepu internetowego Kłos- Pol , znajdziecie tam naturalne mąki (bez żadnych polepszaczy i dodatków), kasze, otręby i wiele innych produktów. Polecam Post Chleb z kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb bananowy 238

Nagrzej piekarnik do 160 st. C, włącz termoobieg. Lekko natłuść olejem rzepakowym formę do chleba o wymiarach mniej więcej 22x13 cm, a następnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Obierz banany, połam je na kawałki, wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj skórkę z cytryny i esencje waniliową (przepis znajdziesz -->  tutaj ). Wymieszaj. W dużej misce obie mąki(...)dużą metalową łyżką, tak żeby składniki jedynie się połączyły. Przełóż masę do formy i wyrównaj górę. Piecz około 45-50 minut, albo do czasu, kiedy patyczek włożony w środek chleba będzie czysty. Po upieczeniu pozostaw w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie poluźnij boki, wyłóż na drucianą podstawkę i pozostaw do wystygnięcia. Ściągnij z chleba papier do pieczenia. Dobrze

Kredowe Menu
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 151

Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować. Zaczynamy pieczenie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania