Kiedyś piekłam chleba bardzo dużo i bardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli(...)łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Do chleba można też dodać zioła prowansalskie, tymianek, koper - wedle uznania. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuZdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce? Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba. Miąższ jest mięciutki, skórka chrupiąca i pachnie domowym chlebem w całym domu, ba nawet kamienicy czy bloku. Spróbujcie koniecznie. Pszenny chleb z płatkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat? No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny a Wy dowiecie się tego dopiero wtedy jak upieczecie sami a dodam że robi się go bardzo sprawnie. Zachęcam do pieczenia. Jest to przepis którego autorką jest Sara Lewis a znalazłam go u Bayaderki(...)klik ] Czarny chleb na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb bardzo prosty w wykonaniu, zostawiamy na noc zarobione ciasto a rano pieczemy. To chleb dla leniwych bo pracy przy nim naprawdę mało, no chyba że doliczymy zrywanie pokrzywy to się trochę wydłuży. Z pokrzywy zrywamy tylko młode wierzchnie listki bo reszta będzie niesmaczna. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie tutaj [ klik ] Polecam gorąco. Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym
Moje Małe CzarowanieSemolina czyli gruboziarnista mąka lub drobna kaszka otrzymywana z twardej pszenicy durum. Tak o semolinie napisała Wikipedia a ja Wam napiszę że chleb z jej udziałem jest rewelacyjny. Miąższ jest zwarty i wilgotny, super na kanapki z wędliną czy dżemem. Chleb robi się prosto wystarczy tylko zakupić mąkę i pieczemy. Chleb z semoliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierwszy chleb na zakwasie żytnim upiekłam na swoje stoisko w ramach projektu „Kuchnia historyczna, o którym pisałam Wam na początku lipca. TUTAJ możecie sobie przypomnieć ten tekst. Zakwas na ten chleb pożyczyłam od koleżanki, która już ich trochę upiekła. Angelika dzięki za rady i przepisy! Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli(...)wody 8 g świeżych drożdży 150 g aktywnego zakwasu Czytaj dalej... Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytnim pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki. Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPamiętam, że jak byłam dzieckiem chodziliśmy z babcią po świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego chleba. Oprócz bułek, chleba, bułki wrocławskiej (paryskiej) babcia kupowała też często chałkę hojnie obsypaną kruszonką lub pyszny, maślany chlebek o wdzięcznej nazwie: pięcioraczki (składały się z pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend(...)świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić
Rozpustne gotowanieswojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu
Rozpustne gotowaniePrzepis na ten chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika. Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach
Moje domowe kucharzeniejuż dawno nie pisałam nic o nowych chlebkach. Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam. Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu. Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy. Nie trudno(...)upiec dlatego zachęcam, może ten to właśnie Twój chlebek. Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej(...)powinna być minimalna. Tą zasadę stosujemy u siebie na blogu i tą samą zauważyliśmy czytając książkę Pani Anny. Widać, że zdjęcia przedstawiają gotowy wypiek i mamy pewność, że nasz chleb (czy inny wypiek) będzie wyglądał tak samo. Nie sprawia nam bowiem przyjemności gotowanie pełne rozczarowań. Bo je się nie tylko oczami, więc ładnie obrobione zdjęcie nie jest wyznacznikiem dobrego smaku
Marder&Marder Manufacturenajlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. I najlepszy jaki do tej pory jadłam! Może to brzmi trochę nieskromnie, ale tak jest. Chleb niezwykle długo zachowuje świeżość, przez cały tydzień nie zmienił się praktycznie wcale jego smak, a może nawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się(...)ostatnim składaniu ciasto włożyć do keksówki i przykryć ściereczką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Mój chlebek rósł 2 h. Po tym czasie włożyłam chleb do piekrnika nagrzanego z parą do 210°C, piekłam 10 minut, usunąłam blachę z wodą i zmniejszyłam ogień do 180°C, piekłam dalsze 30 minut. Studziłam 10 minut w blaszce, potem
Kuchnia Prezydentowejkarotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje. Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi. Chleb
Moje Małe Czarowanie