wiadomo, skąd pochodzi. Gazpacho-to drobno pokrojone kawałeczki pomidorów, ogórka, papryki (dziś miksowane przy pomocy blendera), do których dodaje się czosnek, ocet, oliwę z oliwek oraz rozmoczony w wodzie chleb. SKŁADNIKI: 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki (najlepiej malinowe) 1 ogórek wężowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 laski selera naciowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 2 skibki(...)chleba namoczonego w wodzie 1 litr soku pomidorowego ( u mnie własnej roboty) 2 duże łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku-jak kto woli) 2 duże łyżki soku z cytryny cukier do smaku (opcjonalnie) 1/4 szkl. oliwy z oliwek (ja daję mniej) Pieprz Ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa drobno pokroić-do blendera, dodawać sok pomidorowy, odciśnięty chleb, przyprawy
Kopystką po garachChleb upiekłam z gotowej mieszanki wiejskiej z ziarnami. W składzie mieszanka ma mąkę żytnią, słód żytni, zakwas żytni, sól i drożdże instant. Chleb piekłam w maszynie do wypiekania chleba na 12 programie. Po upieczeniu bochenek miał 650 g. Smakował wyśmienicie
Proste Potrawyupieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię! I zrobiłam(...)Zaczęłam małymi krokami. Od czegoś prostego. Od chleba na płatkach owsianych. Oto on. Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/2 kg mąki pszennej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki
Raj dla PodniebieniaPrawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona swoje właściwości parzące i osuszoną ręcznikiem papierowym. Majowa pokrzywa ma mnóstwo rzeczy najlepszych dla organizmu. O pokrzywie poczytajcie sobie w poście a tymczasem zapraszam na chleb. Chleb pszenny na zakwasie pszennym z pokrzywą. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)dużo. Przede wszystkim tego, że dobry chleb czy bułki wymagają trochę czasu, dopieszczenia i odpowiedniego procesu. A wszystko po to aby skórka na chlebie była idealnie cienka i chrupiąca. A miąższ miał niezrównany smak. Wszystkie moje wypieki zazwyczaj były na zakwasie żytnim. To mój pierwszy ( i już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat
SMYKWKUCHNIWarto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze! Składniki: 250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego przynajmniej(...)miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 60 minutach). Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut
Nastoletnie Wypiekaniepłatków owsianych błyskawicznych, 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka miodu, odrobina płatków owsianych do posypania chleba Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy sól. Suche składniki należy dobrze wymieszać następie dodajemy(...)odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C . Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba Czas pieczenia ok. 60 minut. Chleb należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki. Smacznego
rozgotowanaleniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy chipsy kokosowe Targroch polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody 3 łyżki(...)cukru 1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą(...)gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI: * chleb ( czerstwy ) – 400 g * mleko – 250 ml * jajko – 1 szt * skórka z cytryny – 1 łyżka * starty parmezan – 3 łyżki * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy
Ostra na Słodkopewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaDziś chleb idealny na świąteczny stół. Chleb jest puszysty, a owce goji i czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów. Dość prosty do zrobienia dlatego każdy sobie poradzi. Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb aromatyczny, bardzo pyszny o sprężystym wnętrzu i chrupiącej skórce. Polecam wytrwałym gdyż potrzeba trochę czasu aby się nim cieszyć. Najpierw 5 dni na wodę zakwasową ale nie trzeba się nią martwić, ona zrobi się sama. Potem doba na zakwas i rośnięcie chleba w lodówce ok. 28 - 30 godzin. Zachęcam do pieczenia bo to naprawdę pyszna zabawa i można sobie(...)regulować godziny pieczenia. Wiejski chleb na dzikich drożdżach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznowu muszę pochwalić swojego męża za pyszny chlebek. Tym razem po raz pierwszy "bawił się" zakwasem i efekt końcowy to rewelacja. Chleb wyszedł bardzo smaczny i przeszedł sprawdzian długiej świeżości. Kawałek odłożyłam na 3 dni (później niespodziewanie zniknął) i po tym czasie nic nie stracił na miękkości. Do tego ta chruuupiąca skórka i zapach po upieczeniu... Polecam(...)odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut. Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką
Di gotuje