Uwielbiam prażony słonecznik. Te niepozorne nasiona po potraktowaniu ich ciepłem zyskują maślani orzechowy smak. Jako dzieciak byłam specjalistką od wydłubywania słonecznika z chleba, dokopując się do połowy środka bochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie(...)lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni czy wege i nie wege Składniki: 300 g łuskanego słonecznika łyżeczka soli 200 ml wody pęczek koperku/pietruszki opcjonalnie 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Słonecznik
greenscarfPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko. Dana dziękuje Ci za ten bochen, jest przepyszny i przemycona natka i witamina C w każdej pajdzie. Polecam zatem i Wam ten znakomity, pyszny chlebek. Zabieramy się z pieczenie? Chleb z natką pietruszki
Moje Małe CzarowaniePrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko. Dana dziękuje Ci za ten bochen, jest przepyszny i przemycona natka i witamina C w każdej pajdzie. Polecam zatem i Wam ten znakomity, pyszny chlebek. Zabieramy się z pieczenie? Chleb z natką pietruszki
Moje Małe CzarowanieChlebek prosty w wykonaniu, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chleb jest idealny, jeden z tych do których wraca się często. Dlatego polecam do upieczenia bo każdy domowy chleb, nawet ten o niezbyt pięknej powierzchowności jest lepszy od sklepowych. Takie jest moje zdanie a Twoje? Chleb na drożdżach z prażoną dynią i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePowiedzieć by zwyczajny chleb na drożdżach pszenno - żytni, ale on nie jest zwyczajny. Ten chleb jest nadzwyczajny, mięciutkie wnętrze idealne na kanapkę z masłem i czymś jeszcze albo tylko z masłem, jest idealny. Polecam wszystkim, on się nie może nie udać. Fiński chleb żytni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsty chleb dla wszystkich którzy chcą się mało napracować a zjeść pyszną pajdę chleba. Każdy poradzi sobie z tym przepisem a więc do dzieła kochani. Prosty chleb pszenno - żytni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem Pieczemy ok. 30 min. Przepis pochodzi z najnowszej książki"Jeść zdrowiej" (Kuchnia LDL.pl) Jeśli komuś smakuje chleb puszysty i mięciutki to ten na pewno taki nie jest. Jest raczej zwarty, mnie osobiście smakował. To chleb bezglutenowy dla tych którzy takie jedzą. Foremka w której piekłam chleb miała
Proste PotrawyKiedyś ten chleb pieczony był w Piekarni Amber ale ja nie mogłam go wtedy upiec. Dziś nic nie stało na przeszkodzie by go upiec a chleb jest znakomity. Ma chrupiącą skórkę, miękki miękisz i smakuje wybornie. Jeden ze smaczniejszych chlebków na drożdżach. Nie wymaga szczególnych umiejętności ani nie jest skomplikowany w wykonaniu, potrzeba tylko trochę czasu na zrobienie zaczynu. Zaczynamy(...)Hiszpański wiejski chleb na drożdżach - Pan Rustico. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb makowy to bochen pysznego chleba, jest propozycja dla osób unikających glutenu. Jest aromatyczny, zwarty z chrupiącą skórką. Nie kruszy się i idealny jest do kanapek na ostro jak i na słodko. Polecam do upieczenia. Chleb makowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęsto zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych :) Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy, kremowy serek(...)roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI: ok. 250g sera twarogowego półtłustego (ew. 2 op. kremowego serka ze sklepu) 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej 2 łyżki posiekanej roszponki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 - 3 szczypty cayenne 2 - 3 szczypty mielonej, słodkiej papryki sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Ser biały bardzo dokładnie ucieramy
Moja Książka KucharskaUpiecz swój chleb na zakwasie! Skorzystaj z mojego przepisu na domowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym lub gryczanym. Wyhodowałeś już swój zakwas bezglutenowy... The post Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comSzybki, mało pracochłonny chleb dziś przedstawię. Chleb na zakwasie jest zdrowy, pyszny i ma głęboki smak, dodatkowo dłużej jest świeży i może dłużej poleżeć. Polecam taki chlebek do upieczenia. Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIdealny chleb na kanapki, zdrowy i pyszny. Nie zawsze przecież piekę chleby na zakwasie, na drożdżach również są pyszne. Ten znalazłam jakiś czas temu i czekał na swoją kolej, doczekał się w końcu. Jest puszysty i przepyszny, polecam gorąco, czerwone ziarenka ryżu nadają mu charakteru. Będzie idealnym chlebkiem na wielkanocny stół, zachęcam do pieczenia. Chleb z czerwonym ryżem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDziś chleb bez dodatku zakwasu i bez dodatku drożdży piekarskich, instant czy suszonych. Dziś chleb zdrowy i nie wymagający praktycznie żadnego nakładu pracy, trzeba chwilę na niego poczekać by potem cieszyć się pysznymi kromkami. Chleb z kaszy jaglanej z lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechudych latach. Danie jest niesamowicie proste, a przez to pyszne, sycące i zdrowe. Nie ma jednego przepisu na robollitę, wiadomo, że powinny w niej być czerwona fasola i czerstwy chleb. Nam najbardziej odpowiada receptura Nigela Slatera, kucharza i autora książek kulinarnych, którego cenimy za minimalizm jeśli chodzi o składniki, sposób przygotowania i formę podania. Polecamy Wam ten przepis, bo jest(...)Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba Sól do smaku Tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obierz i posiekaj w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę. Pokrój cebulę (również
Niedzielny kucharz