Zakwas żytni

Zakwas żytni

Zakwas żytni

W sklepach nie ma drożdży a boisz się wychodzić po chleb? Zrób własny! Na zakwasie! Najbardziej popularny jest zakwas żytni, z niego później możesz wyprowadzić zakwas pszenny. Dobrze prowadzony można przechowywać latami, gdy go nie używamy ląduje w lodówce. Ostatnio, przynajmniej u nas ciężko znaleźć mąkę inną niż pszenna i w dodatku powyżej typu 550. Na zakwas najlepsza będzie 2000, zwłaszcza żeby zacząć.  Aktualnie swoje zakwasy karmię mąką żytnią 720 albo 750, nie pamiętam. Składniki: mąka żytnia, ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni bez szafek

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.