chleb - 26516 przepisów (strona:397/1768)

Prosty chleb na zakwasie 123

Kolejny etap nauki robienia chlebów na zakwasie. Tym razem wzięłam na warsztat prosty przepis ze strony lovezdrowe . Chleb jest o tyle fajny, że nie wymaga całodniowej obróbki, kilkakrotnego wyrastania, jest naprawdę prosty i pyszny. Wyszedł bardzo udany, ładnie wyrósł i miał “dziurki”. Upiekłam go na kamieniu do pizzy, który świetnie się sprawdza do pieczenia chlebów. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb razowy z pestkami dyni 142

smak i potrafią nieźle namieszać w teksturze dania. A ponieważ akurat nadszedł dzień, gdy trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni. Chleb razowy z pestkami dyni - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, 100g pestek dyni, ok. 300ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 50g drożdży, łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę(...)stopni C lub innym ciepłym miejscu). 6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut. 7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce

Z notatnika dietetyka
Najprostszy pudding chlebowy z owocami i o tym, co zrobić z czerstwego chleba 127

Pudding chlebowy to jeden ze smaczniejszych i najprostszych sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba. A chleb to najczęściej wyrzucane przez nas pożywienie, więc warto próbować go odrestaurować! W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na pudding chlebowy – pyszne są te ze starej chałki, ale ja przedstawiam Wam Read More Artykuł Najprostszy pudding chlebowy z owocami i o tym, co zrobić z czerstwego(...)chleba pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino

Flymetothespoon
Chleb Orkiszowy z nasionami 117

Chleb Orkiszowy z nasionami Pieczony chleb jest dłużej świeży i smaczniejszy Składniki: ·        3 szk mąki orkiszowej ·        200 g siemię lniane ·        100 g pestek słonecznika ·        ½ łyżeczki soli ·        15 dag drożdży świeżych(...)wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 3.   Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180°C 4.   Chleb gotowy 5.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Chleb z garnka 109

Nadeszły czasy kiedy coraz więcej osób piecze chleb w domu, a co za tym idzie szuka przepisu na ten najlepszy. Taki który zagości w ich domach i zostanie tam na długo. Dzisiaj chciałam podzielic się z wami przepisem na mój chleb pszenny numer jeden. Jest… The post Chleb z garnka appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Chleb tostowy – puszysty! 126

Chleb tostowy wydawał mi się trudnym wypiekiem. Zastanawiałam się jak zrobić taki mięciutki, puszysty i pyszny bochenek. Ale po kilku próbach z efektem lepszym lub gorszym mam mój najlepszy przepis na taki właśnie chleb tostowy! Uwielbiamy… Artykuł Chleb tostowy – puszysty! pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Najlepszy Chleb z Garnka 114

Kochani dziś podsyłam wam przepis na najlepszy chleb z garnka. Pyszny, chrupiący, a co najważniejsze domowy.. :) Przepis jest bardzo prosty, jedynym jego minusem jest to że zanim go zjemy musimy trochę poczekać, gdyż musi rosnąć około 17 godzin + godzina pieczenia. Przepis na garnek : 23cm x 23cm SKŁADNIKI: 385g mąki pszennej (typ 1050) 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 ¼ łyżeczki soli(...)375g zimnej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, za pomocą łyżki albo haka. Konsystencja jest dość rzadka, nie jak u standardowego chleba. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15 godzin. 2. Po upływie 15 godzin chlebek przekładamy na stolnicę, obsypujemy intensywnie mąką, delikatnie przerabiamy. Przekładamy ciasto na ścierkę obsypaną mąką, wierzch także obsypujemy

Dziś Ja gotuje
Chlyb z gorka miyszany na zakwasie 93

Pōnojś te chleby na zakwasie sōm zdrowsze, bo bakterie ze zakwasu, kere pomołgajōm przi rychtowaniu1 tego chleba, rozkłołdajōm wynglowodany, glutyn na mańsze kōnski i wyciōngajōm [...] Artykuł Chlyb z gorka miyszany na zakwasie pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Szybki chleb bez wyrastania 137

Uwielbiam domowe pieczywo i jego wspaniały zapach unoszący się podczas pieczenia w domu. Najbardziej lubię te prawdziwe chleby, które wymagają większego nakładu pracy, jak i czasu. Począwszy od wyrastania po składanie. Takie pieczywo przywołuje wspomnienie dawnego chleba z czasów dzieciństwa. Czasem jednak są sytuacje […] Artykuł Szybki chleb bez wyrastania pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Chleb mieszany z miodem na maślance 91

mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba

Kocham Czekoladę
Chrupiący Chleb z Garnka 104

Chyba każdy z nas uwielbia ciepły chleb z mega chrupiącą skórką, chciało by się cofnąć w czasie i zjeść chleb z pieca tak zwany wiejski... tutaj dodatkiem jest ser żółty który sprawia że środek jest miękki a skórka chrupiąca... Po prostu rewelacja. SKŁADNIKI: 400g mąki 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g zimnej wody 190g startego(...)garnku lub naczyniu żaroodpornym (ja użyłam garnka rzymskiego) i pieczemy w temperaturze 200* około 40 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę i studzimy

Dziś Ja gotuje
Chleb żytni na zakwasie w keksówce 159

Kolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.  Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków  lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie(...)reszta pszennej pełnoziarnistej 2000) 7g soli Wymieszać składniki mikserem z hakami 5 min. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić powstałym ciastem. Powinno ono zająć około połowy - 3/4 miejsca. Chleb wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 5 godzin do chwili aż wyrośnie prawie do brzegów blaszki. Pod koniec nagrzać piekarnik do 210 stopni. Chleb posmarować

W kuchni bez szafek
Jajecznica z jarmużem na grzankach 100

jaja 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 mała szalotka 1 -2 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy 2 – 3 kromki chleba lub innego pieczywa Wykonanie Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok. Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę(...)pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy  świeżymi  listkami jarmużu. Smacznego

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania