chleb - 25827 przepisów (strona:397/1722)

Gazpacho 107

pomidorów 1 papryka 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ogórek świeży 200-300 ml zimnej wody (przegotowanej) 1 łyżeczka soli 2 łyżki octu winnego Chleb lub bułka do podania Sposób przygotowania: Na początku obieramy czosnek i rozcieramy z solą. Następnie do tego dodajemy oliwę. Całość mieszamy ze sobą. Następnie pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać(...)przez sitko. Gotową zupę schładzamy przez kilka godzin w lodówce, powinno być bardzo zimne. Pozostałą część papryki oraz ogórka kroimy na bardzo małą kostkę. W tym czasie przypiekamy również chleb na patelni i robimy z niego grzanki. Schłodzoną zupę podajemy z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz przypieczonymi kawałkami chleba. Artykuł Gazpacho pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowe pieczywo na poolishu 115

bardzo smaczne, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. W pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem

codojedzenia
Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim 108

Fajny, wilgotny z chrupiącą skórką i bardzo smakowity. Pajda takiego chleba znika szybciutko i na jednej się nie kończy. Dodatek mleka sprawia że chleb jest delikatniejszy w smaku i nie taki kwaśny. Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mleka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu / Sourdough rye bread with horseradish leaf 110

mąki żytniej typ 720 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka miodu 350 ml. letniej wody Oraz 1-2 liście chrzanu mąka żytnia do posypania wierzchu chleba Mąkę wsyp do dużej miski. Wymieszaj z solą, cukrem, miodem i zakwasem. Wlej wodę, wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę i krótko wyrób rękami.  Dno formy wyłóż jednym dużym lub dwoma(...)odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą i posyp mąką. Piecz przez 10 minut (grzanie góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz 20 minut (grzanie dół). Wyjmij chleb z blaszki

Delicious Place
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 162

bielsza tym ma ich mniej i idąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana(...)jasna), którą właściwie odpuszczamy w zdrowej kuchni: typ 450, 500, 550, 650 Mąka pszenna (szara), typ: 750, 850, 1400, 1850 . Te rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 113

wydaje dość prosty a chlebek pyszny! Taki chrupiący, świeżutki, podany z twarożkiem i rzodkiewką smakuje wspaniale! Poniżej filmik z przygotowania, może pomogę tym co się boją podjąć takiego wyzwania Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami Przepis po mojemu (dodałam oliwy z oliwek, zamiast słonecznika płatki żytnie), inspiracja stąd:  klik Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu(...)minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie rok niewykorzystana więc czas ją przetestować Ciasto można posmarować oliwą i posypać ziarnami. Odstawić na 10 minut. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć

Mój pomysł na
Najlepsza sałatka à la Cezar 113

Składniki na 4-5 porcji: – 400g piersi z kurczaka – 2-3 małe główki sałaty rzymskiej – 50g tartego parmezanu – 1 ogórek szklarniowy – 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego) – 2 łyżeczki oliwy – 1 mały ząbek czosnku – 1/4 łyżeczki chili – sól, pieprz Składniki na sos: – 2 łyżki majonezu – 150g jogurtu naturalnego(...)małe ząbki czosnku – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka sosu worcestershire – sól, pieprz Kromki chleba kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy na 2-4 części. Smarujemy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię z 1 łyżeczką oliwy rozgrzewamy. Na gorącej patelni smażymy filety po ok. 5 minut z każdej

Be Fit Be Strong
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 92

pozostawiamy (najlepiej w kuchni) do przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości • 1 łyżka smalcu • 1 łyżka octu balsamicznego • szczypta soli Przygotowanie: Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy(...)takich warunkach czuje się bezpiecznie. x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100 g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy do chwili, aż ocet wyparuje

Proste Potrawy
Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania (mieszany łyżką!) 101

pszennej, ale ostatnio zabrakło mi jej odpowiedniego typu, więc użyłam mąki żytniej, którą akurat posiadałam. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba. Jest naprawdę smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Zresztą domowe pieczywo niema sobie równych, prawda? Polecam! (Forma o wymiarach 13 x 26 cm) 500g mąki żytniej (u mnie(...)należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (**). Wierzch chleba można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami. (Użyłam czarnego sezamu.) Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach.  (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie

Di gotuje
Chleb z podlaskiego Tygla Zbóż 139

Dostałam mąki z młyna Braci Górskich i za poradą Danusi  upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie(...)min.W najwyższej temperaturze 15 min, w najniższej około 20 min. Jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika, przy otwartych drzwiczkach, pozostawiłam chlebki, aby stopniowo oswajały się z niższą temperaturą. Chleby tego typu kroimy na drugi dzień. Przez te kilkanaście godzin chleb dojrzewa i zdecydowanie lepiej się kroi i lepiej smakuje. Jak dla mnie trud wypieku opłacał się :) przepis stąd  - znajdziecie

Proste Potrawy
Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem 104

Bochen pełen słońca i ziaren polecam dziś na śniadanie, jutro może być u Ciebie. Własne, domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych. Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze. Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie. Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno - żytni. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy z gotowej mieszanki 95

Znalazłam mieszankę do wypieku chleba i postanowiłam wypróbować.  Oto efekt :) Składniki : 500 g mieszanki (Gdańskie Młyny) 350 ml letniej wody łyżka oliwy 20 g świeżych drożdży dodatki : orzechy, sezam,  Przygotowanie: Proces przygotowania chleba jest prosty i dość szybki Postąpiłam wg wskazówek na torebce i wyszedł mi smaczny bochenek chleba

Proste Potrawy
Prosty chleb pszenno-żytni 103

Młynomag 1 torebka  suszonych drożdży 1  torebka suszonego zakwasu  Dr.Oetker 1 łyżka oliwy z bazylią 1,5 łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem 400 ml ciepłej wody Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią(...)ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć   do natłuszczonej masłem prostokątnej  foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,  ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce

Wanilia i Kardamon
Pasta śledziowa do chleba 110

Śledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików.  Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie(...)sobą. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej

MamaOskarka
Chleb pszenny na zakwasie z płatkami owsianymi 67

Pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zaparzonych płatków owsianych. Delikatny, z miękką skórką i sprężystym, wilgotnym środkiem. Przygotowania do pieczenia należy zacząć już dzień wcześniej, dokładnie wieczorem, a następnego dnia dokończyć dzieła. Będzie to wymagało sporo czasu (co najmniej czterech godzin) zanim dojdziemy do etapu wyjmowania rumianego bochenka z piekarnika, ale samej pracy jest przy tym niewiele. Czy warto tyle(...)czekać ? Jak najbardziej ! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Co prawda nie wiem dokładnie jak długo (nie dane mi było tego sprawdzić) i już następnego dnia dzieci zapytały: a co się stało z chlebem ? Cały zjedzony ?? Dlatego też warto upiec od razu dwa bochenki ;-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa

Proponowane wyszukiwania