Chleb tostowy wydawał mi się trudnym wypiekiem. Zastanawiałam się jak zrobić taki mięciutki, puszysty i pyszny bochenek. Ale po kilku próbach z efektem lepszym lub gorszym mam mój najlepszy przepis na taki właśnie chleb tostowy! Uwielbiamy… Artykuł Chleb tostowy – puszysty! pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikKochani dziś podsyłam wam przepis na najlepszy chleb z garnka. Pyszny, chrupiący, a co najważniejsze domowy.. :) Przepis jest bardzo prosty, jedynym jego minusem jest to że zanim go zjemy musimy trochę poczekać, gdyż musi rosnąć około 17 godzin + godzina pieczenia. Przepis na garnek : 23cm x 23cm SKŁADNIKI: 385g mąki pszennej (typ 1050) 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 ¼ łyżeczki soli(...)375g zimnej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, za pomocą łyżki albo haka. Konsystencja jest dość rzadka, nie jak u standardowego chleba. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15 godzin. 2. Po upływie 15 godzin chlebek przekładamy na stolnicę, obsypujemy intensywnie mąką, delikatnie przerabiamy. Przekładamy ciasto na ścierkę obsypaną mąką, wierzch także obsypujemy
Dziś Ja gotujePōnojś te chleby na zakwasie sōm zdrowsze, bo bakterie ze zakwasu, kere pomołgajōm przi rychtowaniu1 tego chleba, rozkłołdajōm wynglowodany, glutyn na mańsze kōnski i wyciōngajōm [...] Artykuł Chlyb z gorka miyszany na zakwasie pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniUwielbiam domowe pieczywo i jego wspaniały zapach unoszący się podczas pieczenia w domu. Najbardziej lubię te prawdziwe chleby, które wymagają większego nakładu pracy, jak i czasu. Począwszy od wyrastania po składanie. Takie pieczywo przywołuje wspomnienie dawnego chleba z czasów dzieciństwa. Czasem jednak są sytuacje […] Artykuł Szybki chleb bez wyrastania pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnimnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba
Kocham CzekoladęChyba każdy z nas uwielbia ciepły chleb z mega chrupiącą skórką, chciało by się cofnąć w czasie i zjeść chleb z pieca tak zwany wiejski... tutaj dodatkiem jest ser żółty który sprawia że środek jest miękki a skórka chrupiąca... Po prostu rewelacja. SKŁADNIKI: 400g mąki 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g zimnej wody 190g startego(...)garnku lub naczyniu żaroodpornym (ja użyłam garnka rzymskiego) i pieczemy w temperaturze 200* około 40 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę i studzimy
Dziś Ja gotujeKolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków. Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie(...)reszta pszennej pełnoziarnistej 2000) 7g soli Wymieszać składniki mikserem z hakami 5 min. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić powstałym ciastem. Powinno ono zająć około połowy - 3/4 miejsca. Chleb wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 5 godzin do chwili aż wyrośnie prawie do brzegów blaszki. Pod koniec nagrzać piekarnik do 210 stopni. Chleb posmarować
W kuchni bez szafekjaja 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 mała szalotka 1 -2 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy 2 – 3 kromki chleba lub innego pieczywa Wykonanie Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok. Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę(...)pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy świeżymi listkami jarmużu. Smacznego
Tajemnice Smakuświątecznych, słodkich wypiekach proponuję upieczenie smacznego i łatwego w przygotowaniu chleba. Składniki : 800 g mąki pszennej typ 650 600 ml letniej wody 16 g drożdży instant 2 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, drożdże, wlać wodę i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 min. Po tym czasie dodać mąkę sól(...)wysmarować najlepiej smalcem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę to piec chleb przez 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze przez 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Gorący bochenek wyjąć do wystudzenia na kratkę. przepis stąd z modyfikacjami
Proste Potrawyzawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie je odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie(...)zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:) na bochenek: 350 g mąki pszennej, 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!), 300 ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, łyżeczka soli (lub troszkę więcej), łyżka oliwy lub oleju, łyżka płynnego miodu, sezam do posypania chlebka Drożdże
Lekcje w kuchnisklepach nie ma drożdży a boisz się wychodzić po chleb? Zrób własny! Na zakwasie! Najbardziej popularny jest zakwas żytni, z niego później możesz wyprowadzić zakwas pszenny. Dobrze prowadzony można przechowywać latami, gdy go nie używamy ląduje w lodówce. Ostatnio, przynajmniej u nas ciężko znaleźć mąkę inną niż pszenna i w dodatku powyżej typu 550. Na zakwas najlepsza będzie 2000, zwłaszcza(...)żeby zacząć. Aktualnie swoje zakwasy karmię mąką żytnią 720 albo 750, nie pamiętam. Składniki: mąka żytnia, najlepiej typu 2000 woda Chcę zaznaczyć, że dopiero zaczynam zabawę z wypiekami chleba i jeszcze wielu rzeczy nie wiem sama. Jednak polecam pobawić się samemu w taką produkcję, bo chleb smakuje całkiem inaczej niż w sklepie i przede wszystkim możemy dodawać własne dodatki
W kuchni bez szafekDomowe pieczywo nie ma sobie równych – a najlepiej, kiedy robi się je bez czytania skomplikowanych przepisów, bez wyrabiania i wielkiej roboty. Ten najprostszy chleb na drożdżach z czarnuszką i migdałami robi się szybko, prosto, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Więc jeżeli tylko macie Read More Artykuł Najprostszy chleb na drożdżach bez wyrabiania z czarnuszką i migdałami (chleb orkiszowy
FlymetothespoonTosty francuskie to mój ulubiony sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Stram się nie marnować żywności, tym bardziej nie wyrzucać chleba. Kiedy widzę, że jest suchy to robię z niego tradycyjny chleb w jajku (smaki dzieciństwa), tosty francuskie na słodko, lub wersja wytrwana z jajkiem (tutaj możesz zobaczyć przepis) oraz grzanki do zupy. Jak widzicie jest ... Czytaj dalej Tosty francuskie
Pink EnvelopeDziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej
Zrób to smacznie