Chleb razowy na drożdżach

Chleb razowy na drożdżach

Chleb razowy na drożdżach

Przepis na : śniadanie

Składniki: (dwie foremki keksowe) 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 1/2 szklanki ciepłego mleka szklanka mąki pszennej typ 500 4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki soli (dałam 1,5 ) Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem (max. 40°C), delikatnie zamieszać by się rozpuściły, przykryć i odstawić na 15 minut, aby “ruszyły” (jeśli po tym czasie się nie spienią i nie będą “wychodzić” z naczynia, tzn. że się nie nadają do piecz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moja Delicja

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.