Śledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików. Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie(...)sobą. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej
MamaOskarkaPszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zaparzonych płatków owsianych. Delikatny, z miękką skórką i sprężystym, wilgotnym środkiem. Przygotowania do pieczenia należy zacząć już dzień wcześniej, dokładnie wieczorem, a następnego dnia dokończyć dzieła. Będzie to wymagało sporo czasu (co najmniej czterech godzin) zanim dojdziemy do etapu wyjmowania rumianego bochenka z piekarnika, ale samej pracy jest przy tym niewiele. Czy warto tyle(...)czekać ? Jak najbardziej ! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Co prawda nie wiem dokładnie jak długo (nie dane mi było tego sprawdzić) i już następnego dnia dzieci zapytały: a co się stało z chlebem ? Cały zjedzony ?? Dlatego też warto upiec od razu dwa bochenki ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaProsty chleb na drożdżach z wyjątkowo chrupiącą skórką. To głównie ze względu na tę właśnie skórkę postanowiłam wypróbować ten przepis. Co w niej takiego niezwykłego ? Otóż powstaje ona za sprawą specjalnej pomady, którą smaruje się chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu natomiast bochenki są pięknie rumiane, błyszczące i wspaniale chrupiące. I pomimo, że wolę chleby na zakwasie
Arabeska waniliowaProsty chleb na zakwasie, 100% żytni. Wilgotny, długo zachowujący świeżość i praktycznie bez wyrabiania - składniki wystarczy tylko dobrze wymieszać. Jedynym minusem jest to, że trzeba dosyć długo czekać, zanim chleb będzie gotowy, ale zakwasowce niestety tak mają. Mało tego, autorka zaleca, aby jeść chleb dopiero po 12 godzinach od momentu upieczenia. Nie wiem, czy znalazł się ktoś, kto faktycznie
Arabeska waniliowaIstnieje sporo przepisów na chleb, który można nazwać typowo polskim. Ten popularny był w latach 70-90. Ja co prawda nie kojarzę go, ponieważ mama zazwyczaj piekła własny chleb, a jeśli już kupowała, to inny rodzaj (duże, okrągłe bochenki), ale skoro autor receptury tak go nazwał, to chyba nie bez powodu ;-) Jest to chleb mieszany - po części z mąki pszennej
Arabeska waniliowaodmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza
Domowe ciastamnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się zebrało późnym latem. Składniki: - stary chleb - jakieś mleko - mak - bakalie - cukier Wykonanie: Mleko gotujemy z makiem oraz bakaliami i dosładzamy. W naczyniu(...)układamy warstwę chleba i zalewamy tą mieszaniną. Powtarzamy z kolejnymi warstwami. Kisiel z dzikiej róży Ten napój poznałem w Szwecji i podbił moje serce. Tam się go pija w formie napoju lub zupy przy byle okazji, ale mi się jakoś skojarzył ze świętami. Może dlatego, że dzięki właściwościom róży, idealny na zimę. - owoce dzikiej róży - cukier - mąka ziemniaczana Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiaj przedstawiam chleb prosty i łatwy w wykonaniu, zrobi go każdy. Potem zdrowa pajda chleba wyląduje i na Twoim talerzu, wybór należy do Ciebie. Do wypieku jednak potrzebny będzie zakwas żytni , jak go zrobić znajdziecie pod linkiem, potem to już prostota. Zaczynamy wypiekanie? Może taki bochen wypieczecie na święta? Zakwas akurat dojrzeje. Chleb z pestkami dyni na mące orkiszowej. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki 500 g maki pszennej
Dzieje kuchennej WiewióryDomowy chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika Prosty, pyszny chleb przygotowany na świeżych drożdżach. Idealnie smakuje od po prostu z masłem lub z domowym serkiem jogurtowym (przepis na serem znajdziecie tutaj ). Przepis na ten chlebek znalazłam jakiś czas temu tutaj Okazało się, że przepis jest faktycznie prosty. Możecie go troszku pozmieniać, dodać inne ziarna, otręby itd. Pamiętajcie tylko(...)praca z mąką żytnią nie jest taka łatwa. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Chleb przygotowałam na bazie mąki żytniej od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki pszenne, płatki owsiane, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki
Słodkie okruszkiCzas na Kawę organizowane są liczne konkursy , w których można wygrać vouchery na darmową kawę i desery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~ Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep(...)już prosto z ulicy. O ofercie festiwalowej już od wejścia informował stosowny plakat. W środku prosty i przyjemny wystrój . Zachwyciły mnie nietuzinkowe akcenty na ścianach - drewniane łopaty do wyciągania chleba z pieca oraz ceglane elementy ścienne tenże piec przypominające. W kredensie tuż przy wejściu, umieszczona została wystawka własnego pieczywa lokalu , wypiekanego przez własną piekarnię zlokalizowaną w Gdańsku o wdzięcznej nazwie
Grunt to przepis!Bardzo zdrowy i bardzo pyszny chleb dziś przedstawiam. Chleby na zakwasie może są i czasochłonne ale nie pracochłonne a do tego przepyszne. Polecam je serdecznie, tym bardziej że są zdrowe, a te upieczone w domu pachną obłędnie w całym domu, to ich wielka zaleta. Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem ostropestu i lnu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesporo zajęć , wystarczy położyć jajecznicę na tost i można z nim ruszać do pracy Nawet talerzyk jest zbędny ..czyli tak jak lubię , minimalistycznie , szybko i pysznie Składniki : 1 kromka chleba żytniego 2 jajka kurze łyżeczka masła sos tatarski sól i dużo pieprzu do smaku szczypiorek dla oka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim jajecznicę(...)dwóch jajek , oczywiście solimy do smaku W między czasie wkładamy kawałek chleba do tostera . Jak chleb wyskoczy , rumiany i chrupiący , układamy na nim ciepła jajecznicę , smarujemy obficie sosem tatarskim . Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem , ja lubię bardzo dużo Na koniec dekorujemy siekanym szczypiorkiem i wcinamy . Prosty i przyjemny posiłek na początek dnia . Smacznego ! Artykuł Po prostu kanapka z jajecznicą pochodzi
Ogrodnik w podróżyMaasdamer 1 czerwona cebula 1 korniszon 2 listki sałaty rzymskiej 1 łyżka majonezowego sosu amerykańskiego 1 łyżeczka sosu BBQ 2 ostre papryczki marynowane sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 czarne oliwki 2 wykałaczki Jeden kawałek chleba, grubo smarujemy tatarem , oczywiście nie zużywamy całego opakowania , resztę zostawcie na następną Następnie smarujemy sosem tatarskim i BBQ, prószymy siekaną(...)cebulą z ogórkiem . Solimy , obficie pieprzymy , układamy pokrojone ostre papryczki , sałatę ,ser i zamykamy drugim kawałkiem chleba . Spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjeżdżała , przekrawamy na dwie części , a końce wykałaczki zabezpieczamy oliwką Smacznego ! Artykuł Kanapka „Tatarska” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykryją się tosty z szynką, serem, sosem beszamelowym i sadzonym jajkiem. Kilka prostych składników, a efekt końcowy niezwykle smaczny i sycący. Polecam na śniadanie:) Na 4 tosty: 8 kromek chleba tostowego 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej 8-12 plasterków cienko pokrojonej szynki około 150 g startego sera- najlepiej gruyere 4 łyżki masła 4 jajka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)grudki. Podgrzewamy dalej, aż do wyraźnego zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (sos powinien być wyrazisty w smaku). Na patelni grillowej lekko rumienimy chleb tostowy. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cztery kromki smarujemy cienko musztardą. Następnie kładziemy po 2-3 plasterki szynki, posypujemy serem, wykorzystując mniej więcej połowę. Przykrywamy pozostałym chlebem
Smaki Na Talerzu