chleb - 25827 przepisów (strona:402/1722)

Chleb orkiszowy graham 145

Chleb raczej z gatunku tych lekkich i puszystych, o gąbczastym miąższu z niewielkimi dziurkami. Do tostów jest znakomity, do kanapek jeszcze lepszy. Przyjemny w przygotowaniu, klasycznie na rozczynie ze świeżych drożdży. Udanych wypieków! Składniki: (na 1 bochenek chleba) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 50 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe(...)20x10 cm wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej odrobiną mąki orkiszowej graham. Chlebek w keksówce o powyższych rozmiarach wychodzi bardzo wysoki (patrz zdjęcia), więc spokojnie można użyć nieco większej formy. Chleb pozostawić do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bochenek spryskać wodą i posypać orkiszowymi otrębami. Piec przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowy chlebek szpinakowy 106

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty, a posypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 125 ml ciepłej wody... Artykuł Drożdżowy chlebek szpinakowy pochodzi

AleTorcik
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 136

Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjezdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba - także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W  Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe FIT burgery z indyka 173

wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie maślane) – jajko sadzone usmażone w plastrze papryki(...)sól, pieprz) lub ketchup Ogórki kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos czosnkowy: niepełną łyżkę majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze

Be Fit Be Strong
Tosty francuskie ze śliwkami flambirowanymi w whisky 107

jogurt naturalny Wykonanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki(...)smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni. Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim śliwki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal. Tosty podawaj ze śliwkami oraz powstałym sosem i z jogurtem naturalnym. Smacznego ! * Ważne by patelnia nie była za wysoka. Łatwiej będzie Wam podpalić gruszki

Moja pasja smaku
Francuska zupa cebulowa 386

przeciwnika cebuli. Polecam! Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej musimy przygotować bulion. Ja zazwyczaj przygotowuję bulion wołowy, ale możecie przygotować warzywny lub drobiowy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy(...)wszystko. Dodajemy do tego bulion oraz liście laurowe. Po zagotowaniu się zupy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba opiekamy w piekarniku lub tosterze. Zupę rozlewamy do małych miseczek, najlepiej jeżeli mamy małe naczynia żaroodporne lub naczynia do zapiekania. Na górę dajemy tosty z chleba i posypujemy startym serem

CookMag
Ciabatta ziołowa 135

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie czy do obiadu jeśli będzie trzeba użyć chleba. Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna ciabatta, polecam. Ciabatta ziołowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 127

pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól, pieprz do smaku Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. W tej mieszance zanurzamy chleb z odkrojoną skórką, pokrojony na kawałki. Całość odstawiamy na 20 minut. Pomidory(...)pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy przez sitko i przecieramy. Do gazpacho dodajemy pokrojone wcześniej kawałki warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami 135

Rewelacyjny przez duże "R"! Mimo iż gustuję w ciemne pieczywo na zakwasie, to ten chlebek powalił mnie całkowicie. Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami. Idealne proporcje i mało bałaganu, gdyż pieczywo przygotujemy w zaledwie jednej misce! Przepis z bloga Łukasza z food² . Polecam serdecznie i przy okazji chciałam przypomnieć , że organizujemy w mojej szkole zbiórkę na zakup(...)szkl słonecznika łuskanego garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek, posiekanych 1 łyżka czarnuszki * + odrobina do posypania * ja użyłam przyprawy do chleba staropolskiego, gdzie oprócz czarnuszki znajdujemy również oregano, tymianek, rozmaryn i majeranek. Przygotowanie: Świeże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby

Nastoletnie Wypiekanie
Baba ghanoush - pasta do chleba z pieczonych bakłażanów 237

Baba ghanoush to prosta do zrobienia pasta z pieczonego bakłażana i tahiny popularna w krajach Lewantu. Świetna do chleba czy jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Lubię ją zamawiać w arabskiej knajpce jako jedną z kilku małych przekąsek. W sezonie na bakłażana to pozycja obowiązkowa. Mam nadzieję, że za chwilę zawita w Waszej kuchni! Większość przepisów na baba ghanoush(...)Teściów na betonowej podłodze, którą znalazłam w pomieszczeniu gospodarczym, a naczynia wyszperałam w szafkach kuchennych Teściowej. Przeprowadzenie takiej sesji poza moim domem było bardzo ekscytujące! Baba ghanoush - pasta do chleba z pieczonych bakłażanów Składniki: 3 bakłażany 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku do podania: dobra oliwa, pestki granatu, listki natki

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni na zakwasie 174

Przygotowanie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby  na zakwasie  serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki;  1 kg mąki żytniej

Anioły w kuchni
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 137

prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu . Na pierwszy rzut postanowiłam upiec bagietki orkiszowe. Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania(...)około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek. Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego 200 g mąki orkiszowej 800 g mąki pszennej 700-800 ml zimnej wody 1 łyżka soli sezam, czarnuszka, słonecznik

codojedzenia
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z orzechami włoskimi (Pane alle noci) 111

canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i kształtujemy, nadając mu okrągły kształt. Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia,  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. **** Quando l'impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente dandogli forma(...)rotonda.  Posizionate il pane su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora 1 ora. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C.  Na wierzchu chleba układamy po ł ówki orzechów. Chleb pieczemy ok. 25-30 minut.   **** Prima di infornare, decorate la superficie dei pane con alcuni gherigli di noci. Infornate il pane in forno

La grande e la piccola cuoca
Wytrawny piernikowy chleb 140

nadchodzącą jesień! Zreszta nie tylko, ponieważ ten wypiek jest tak pyszny i łatwy w przyrządzeniu, że każda okazja, jak i jej brak będą dobre, by go przygotować :) Piernikowy chleb, ale niech Was nie zmyli nazwa. Nie jest to chleb słodki, deserowy jak np. popularny wypiek bananowy. Pachnące nuty korzennego piernika są bardzo wyczuwalne, ale czuć też aromatyczny rozmaryn, a pikanterii(...)miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy mąkę. Dodajemy papkę z […] Artykuł Wytrawny piernikowy chleb pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Chleb pszenno - żytni na zakwasie 106

Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest to całkiem zdrowe ale....no właśnie, kto piecze chleb ten wie co czuję. Nie da się nie skosztować. Polecam upieczcie sobie taki chlebek koniecznie. Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania