pozostawiamy (najlepiej w kuchni) do przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości • 1 łyżka smalcu • 1 łyżka octu balsamicznego • szczypta soli Przygotowanie: Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy(...)takich warunkach czuje się bezpiecznie. x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100 g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy do chwili, aż ocet wyparuje
Proste Potrawypszennej, ale ostatnio zabrakło mi jej odpowiedniego typu, więc użyłam mąki żytniej, którą akurat posiadałam. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki i za każdym razem mieć inną wersję chleba. Jest naprawdę smaczny, ładnie wyrośnięty i posiada mocno chrupiącą skórkę. Zresztą domowe pieczywo niema sobie równych, prawda? Polecam! (Forma o wymiarach 13 x 26 cm) 500g mąki żytniej (u mnie(...)należy połączyć z solą oraz wszystkimi dodatkami i wlać jogurt z zaczynem. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej (!) łyżki i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (**). Wierzch chleba można dodatkowo posypać dowolnymi dodatkami. (Użyłam czarnego sezamu.) Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie
Di gotujeDostałam mąki z młyna Braci Górskich i za poradą Danusi upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie(...)min.W najwyższej temperaturze 15 min, w najniższej około 20 min. Jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika, przy otwartych drzwiczkach, pozostawiłam chlebki, aby stopniowo oswajały się z niższą temperaturą. Chleby tego typu kroimy na drugi dzień. Przez te kilkanaście godzin chleb dojrzewa i zdecydowanie lepiej się kroi i lepiej smakuje. Jak dla mnie trud wypieku opłacał się :) przepis stąd - znajdziecie
Proste PotrawyBochen pełen słońca i ziaren polecam dziś na śniadanie, jutro może być u Ciebie. Własne, domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych. Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze. Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie. Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno - żytni. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZnalazłam mieszankę do wypieku chleba i postanowiłam wypróbować. Oto efekt :) Składniki : 500 g mieszanki (Gdańskie Młyny) 350 ml letniej wody łyżka oliwy 20 g świeżych drożdży dodatki : orzechy, sezam, Przygotowanie: Proces przygotowania chleba jest prosty i dość szybki Postąpiłam wg wskazówek na torebce i wyszedł mi smaczny bochenek chleba
Proste PotrawyMłynomag 1 torebka suszonych drożdży 1 torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker 1 łyżka oliwy z bazylią 1,5 łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem 400 ml ciepłej wody Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią(...)ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć do natłuszczonej masłem prostokątnej foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce
Wanilia i KardamonŚledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików. Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie(...)sobą. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej
MamaOskarkaodmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza
Domowe ciastamnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się zebrało późnym latem. Składniki: - stary chleb - jakieś mleko - mak - bakalie - cukier Wykonanie: Mleko gotujemy z makiem oraz bakaliami i dosładzamy. W naczyniu(...)układamy warstwę chleba i zalewamy tą mieszaniną. Powtarzamy z kolejnymi warstwami. Kisiel z dzikiej róży Ten napój poznałem w Szwecji i podbił moje serce. Tam się go pija w formie napoju lub zupy przy byle okazji, ale mi się jakoś skojarzył ze świętami. Może dlatego, że dzięki właściwościom róży, idealny na zimę. - owoce dzikiej róży - cukier - mąka ziemniaczana Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiaj przedstawiam chleb prosty i łatwy w wykonaniu, zrobi go każdy. Potem zdrowa pajda chleba wyląduje i na Twoim talerzu, wybór należy do Ciebie. Do wypieku jednak potrzebny będzie zakwas żytni , jak go zrobić znajdziecie pod linkiem, potem to już prostota. Zaczynamy wypiekanie? Może taki bochen wypieczecie na święta? Zakwas akurat dojrzeje. Chleb z pestkami dyni na mące orkiszowej. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki 500 g maki pszennej
Dzieje kuchennej WiewióryDomowy chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika Prosty, pyszny chleb przygotowany na świeżych drożdżach. Idealnie smakuje od po prostu z masłem lub z domowym serkiem jogurtowym (przepis na serem znajdziecie tutaj ). Przepis na ten chlebek znalazłam jakiś czas temu tutaj Okazało się, że przepis jest faktycznie prosty. Możecie go troszku pozmieniać, dodać inne ziarna, otręby itd. Pamiętajcie tylko(...)praca z mąką żytnią nie jest taka łatwa. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Chleb przygotowałam na bazie mąki żytniej od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki pszenne, płatki owsiane, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki
Słodkie okruszkiCzas na Kawę organizowane są liczne konkursy , w których można wygrać vouchery na darmową kawę i desery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~ Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep(...)już prosto z ulicy. O ofercie festiwalowej już od wejścia informował stosowny plakat. W środku prosty i przyjemny wystrój . Zachwyciły mnie nietuzinkowe akcenty na ścianach - drewniane łopaty do wyciągania chleba z pieca oraz ceglane elementy ścienne tenże piec przypominające. W kredensie tuż przy wejściu, umieszczona została wystawka własnego pieczywa lokalu , wypiekanego przez własną piekarnię zlokalizowaną w Gdańsku o wdzięcznej nazwie
Grunt to przepis!Bardzo zdrowy i bardzo pyszny chleb dziś przedstawiam. Chleby na zakwasie może są i czasochłonne ale nie pracochłonne a do tego przepyszne. Polecam je serdecznie, tym bardziej że są zdrowe, a te upieczone w domu pachną obłędnie w całym domu, to ich wielka zaleta. Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem ostropestu i lnu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesporo zajęć , wystarczy położyć jajecznicę na tost i można z nim ruszać do pracy Nawet talerzyk jest zbędny ..czyli tak jak lubię , minimalistycznie , szybko i pysznie Składniki : 1 kromka chleba żytniego 2 jajka kurze łyżeczka masła sos tatarski sól i dużo pieprzu do smaku szczypiorek dla oka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim jajecznicę(...)dwóch jajek , oczywiście solimy do smaku W między czasie wkładamy kawałek chleba do tostera . Jak chleb wyskoczy , rumiany i chrupiący , układamy na nim ciepła jajecznicę , smarujemy obficie sosem tatarskim . Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem , ja lubię bardzo dużo Na koniec dekorujemy siekanym szczypiorkiem i wcinamy . Prosty i przyjemny posiłek na początek dnia . Smacznego ! Artykuł Po prostu kanapka z jajecznicą pochodzi
Ogrodnik w podróży