Chleb jest rewelacyjny, robię go najczęściej. Polecam bez obaw. Wszystkie składniki włożyć do maszyny, nastawić na program podstawowe, rozmiar L i włączyć maszynę. Dla mnie to jest najprostszy sposób wykonania chleba. Nastawiam maszynę wieczorem i rano mam chlebek gotowy. Wykonanie chlebka bez maszyny – drożdże pokruszyć, wsypać suche, wlać 1/4 szklanki letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć(...)letnią wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać ziarna i ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba posmarować tłuszczem, można obsypać ziarnami lub otrębami. Następnie włożyć ciasto, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 35-40 minut. Polecam
Kuchnia PokoleńChleb tostowy z powodzeniem wykorzystać można nie tylko do tostów czy zapiekanych kanapek . Okazuje się, iż równie fajnie sprawdza się jako podstawa roladek . Proste roladki chlebowe z serem i szynką to danie, które często robię na śniadanie , chociaż podane mogą zostać również na kolację czy na lunch . Z chleba tostowego odkrawam skórkę, lekko wałkuję każdą kromkę, po czym wypełniam nadzieniem(...)podawać z ketchupem, majonezem lub sosem barbecue. Roladki chlebowe Warto wiedzieć robiąc roladki chlebowe z serem i szynką. Pieczywo tostowe , którego użyłam po rozwałkowaniu miało wielkość 12-u centymetrów. Chleb tostowy , z którego robimy roladki musi być świeży, gdyż starsze pieczywo w trakcie zwijania w roladkę może popękać. Roladki wypełniłam mieszanką trzech serów żółtych. Był to ser cheddar, gouda oraz
MeCooksczas dopada mnie szał pieczenia, jak właśnie teraz. A jest to z korzyścią dla wszystkich. Ja mam smaczne pieczywo, Wy macie fajne nowe przepisy. Teraz zatem przepis na pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem. Wyszedł bardzo smaczny, ciężki (ale nie zbity), mocno słonecznikowy. Fani pełnoziarnistego pieczywa zakochają się w nim, nie mam co do tego wątpliwości. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureBardzo ciekawą opcją są burgery🍔 z brioszką, oczywiście te wegańskie - nie białkowe. Słodkawe pieczywo jako podstawa burgera🍔, to nie jedyna opcja zastosowania tej bułki🥐, czy też chleba 🍞. 👉Jak zrobić brioche❓ Ok❗ Ale dziś nie pomysł na śniadanie, czy też obiad tylko przepis na chleb🍞 brioche. Robota podobna jak każdego chleba🍞, czy też bułki🥐; składniki, łączenie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiaj chleb z ziołami. Jakie tam lubicie, możecie dodać takie zioła, jakie chcecie, co tam Wam w duszy gra. Łatwy w zrobieniu, bo wyrabia się go łyżką (lub robotem kuchennym) i piecze w foremce. Fajny, niesamowicie pachnący ziołami, smaczny, łatwy w zrobieniu. Potrzeba czegoś więcej? Nam to wystarczy. Zatem mamy dla Was ten przepis, powinniście go sprawdzić. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureCurry z arbuza i chleb naan to niezwykle interesujące danie, które pochodzi z indyjskiego stanu Radżastan. Jest to region znany ze swojej bogatej kultury kulinarnej i curry z arbuza jest jednym z wielu ich wyjątkowych dań. Historia curry z arbuza jest trudna do prześledzenia, ale wiadomo, że arbuzy zostały sprowadzone do Indii przez Arabów w XII wieku. Arbuz jest owocem(...)warzywem — zdania na ten temat się różnią, które w kuchni indyjskiej jest wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest właśnie curry z arbuza. Curry z Arbuza i Chleb Naan Curry z arbuza może mieć różne rodzaje i odmiany. Najbardziej popularne są curry słodkie i pikantne. Słodkie curry z arbuza jest przygotowywane z dodatkiem mleka kokosowego pomidorów dyni
RafalCookChleb z garnka znają chyba wszyscy 😎 Zrobienie go nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ani super nakładów. Możemy upiec go w garnku (bez plastikowych elementów) lub w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Do środka możemy dodać ulubione dodatki: słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę albo tak jak ja prażoną cebulkę. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej razowej(...)około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi być porządnie nagrzane). Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto
Walijskie PichceniePrzepisy są proste i głównie składają się z nieprzetworzonych składników. Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Pasta bezrybna z tofu – kalorie i makroskładniki Porcja tej pasty z chlebem żytnim i ogórkiem kiszonym to 495 kalorii . Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz: 60 g węglowodanów 22 g białka 17 g tłuszczy Całość składa się na śniadanie(...)bezrybna tofu wędzone musztarda oliwa sos sojowy płatki drożdżowe koncentrat pomidorowy Tofu, musztardę, oliwę, sos sojowy, płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy zblenduj lub rozgnieć widelcem. Gotową pastą posmaruj kromki chleba żytniego. Podawaj z ogórkiem kiszonym. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej pasty z wędzonym tofu? Ta wędzona pasta bezrybna jest pełna białka pochodzenia roślinnego i zdrowych tłuszczów
Via Gustozespoły dokonywały nawet totalnej reinterpretacji tego co przeczytały, więc ja też sobie pozwoliłem na dodanie czosnku niedźwiedziego, którego tam raczej nie było :) Składniki: - por - cebula - czosnek niedźwiedzi - czerstwy chleb Wykonanie: Por kroimy razem z zielonymi częściami i podsmażamy razem z cebulą. Zalewamy wodą, chwilę gotujemy i dodajemy pokruszony chleb. Pamiętajmy, że wtedy chleb był na zakwasie i raczej razowy
Kryzysowa Książka KucharskaPita, płaski, okrągły chleb z kieszonką, którą można wypełnić przeróżnymi dobrociami, o czym oczywiście wkrótce 🙂 Mówiąc pita, myślimy zapewne mój drogi czytelniku bliski Wschód, gdzie ten chleb gości na stolach od około 4000 lat. Historycy uważają, po badaniach i wykopaliskach, że pita pochodzi prawdopodobnie z kultur żyjących na zachód od Morza Śródziemnego. Pita była pożywieniem zarówno rolników, jak i ludzi(...)wchłonęły naturalne drożdże z otoczenia. Następnie zastąpiono je dróżdżami piwnymi. Okrągłe pity były pieczone na gorącym ogniu w piecach zewnętrznych. Na zakończenie i zarazem początek 🙂 zapraszam na płaski, chleb z kieszenią, na przeróżne dobroci. Składniki Mąka chlebowa 250 gram plus do podsypania Letnia woda 200 ml Drożdże suche 8 gram Cukier 1 łyżeczka Sól 1 łyżeczka Olej roślinny
RafalCookprzerwa. Swego czasu było zarezerwowane dla najniższych lotów biedoty, oryginalnie podawane z zeskrobanymi z dna beczki resztkami anchois, obecnie jako sycylijski przysmak serwowane w różnych odsłonach. Składniki: - makaron - czerstwy chleb - ostra papryka - olej Wykonanie: Chleb wkładamy do kruszymy, ale nie mielimy. Możemy użyć blendera. Chodzi o to, żeby to były raczej większe okruchy niż bułka/chleb tarty. Smażmy na oleju(...)takiej ilości, żeby całość nie pływała. Na koniec dodajemy ostrą paprykę. Makaron gotujemy, wykładamy na talerz i posypujemy przysmażonym chlebem
Kryzysowa Książka Kucharskajeden kęs. Postanowiłem zrobić wersję hot dogową. Sliders to też film o grupie podróżników, którzy skaczą pomiędzy alternatywnymi światami, nie mogąc znaleźć tego, z którego wyruszyli. Składniki: - chleb - jakieś parówki - ketchup Wykonanie: Parówkę kroimy na 4 równe części. Chleb kroimy na podobnej wielkości kawałki. Parówkę wkładamy pomiędzy dwa kawałki chleba i spinamy wykałaczką. Moczymy w ketchupie
Kryzysowa Książka Kucharskateż rolnikom. Sopa De Ajo, jak już wcześniej pisałem, można zjeść w całej Hiszpanii w regionalnych odmianach, ale podstawowe składniki wszędzie są takie same, czyli: Czosnek. Jajka. Czerstwy chleb – tutaj , znajdziesz przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Papryka. Oczywiście czosnek odgrywa tutaj największą rolę, który jest bardzo często i chętnie używany w kuchni hiszpańskiej. Godne uwagi jest to, że region(...)aromatycznego, fioletowego czosnku – ajo morado. Na zakończenie, dwudniowego pobytu w Hiszpanii, zapraszam na Sopa De Ajo. Składniki Czosnek 7-9 ząbków Chorizo surowe 200 gram Czerstwa bułka, bagietka, chleb Oliwa z oliwek Bulion warzywny 500-600 ml Wędzona papryka do smaku Słodka papryka do smaku Sól do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Pieprz świeżo zmielony do smaku Jajko
RafalCookMusiałam wreszcie upiec i sprawdzić czy ten chleb jest smaczny bo czytałam różne skrajne opinie. Nam bardzo smakował, ale ja obmyśliłam swój przepis tak aby nam smakowało i aby woda z pod kiszonych ogórków nie dominowała, a tylko nadawała lekkiego smaku i zapachu i udało się :) Składniki na jeden bochenek chleba: Zaczyn: 125 ml wody z pod domowych kiszonych(...)podrośnie w tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kiedy chlebek podrośnie, smarujemy go wodą obsypujemy mąką i nacinamy (nie jest to konieczne ale ładniej i apetyczniej wygląda) Chleb pieczemy w 200 stop przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 180 stop. i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chlebek wykładamy na kratkę aby ostygł. Smacznego
Gotowanie...to proste !