delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Przepis na tradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe) 125g masła na masę serową 0,5 kg twarogu tłustego
Pink EnvelopeDzisiaj otrzymałam od mojej siostry Moniki przepis na sernik na zimno z malinami i migdałami, oj by się posmakowało, tylko te 1000 km odległości. Piszę się na kolejny, a w międzyczasie sama spróbuję swoich sił, bo do września nie wytrzymam. Składniki: 150 g biszkoptów 100 g masła 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych(...)czasu aż ser stężeje. Przygotowujemy pierwszą galaretkę używając nieco mniej wody jak w przepisie (ok 400 ml), dosypujemy wiórki kokosowe i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie na wierz sernika układamy owoce, wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę używając również nieco mniej wody niż w przepisie (ok 400 ml), studzimy, wylewamy na pierwszą warstwę
Z notatnikawszelkiego rodzaju rozgrzewające przyprawy korzenne dochodzą do głosu. I jak się okazało dynia z cynamonem w sernikowym wydaniu świetnie współgrają . Składniki : Foremka 25X35 cm 1 kg sera na sernik ( u mnie wiaderkowy) 1 szklanka (220g) cukru 200 ml śmietany 30% 4 jajka 2 op budyniu śmietankowego (40g - proszku ) 300g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu herbatniki(...)piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 1 godziny .Odstawiamy do wystudzenia , a następnie odwinąć dynie z foli i łyżka wyjąć miąższ ze skórek . Odważyć potrzebne nam do sernika 300 g. Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości , bo można je wykorzystywać na wiele sposobów . Wkrótce mam nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa . Wszystkie
Malinowa KawiarenkaBardzo zasmakował nam sernik z jogurtu greckiego i oto kolejna wersja tego sernika tym razem z borówkami. 400 g jogurtu greckiego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki borówek lukier: 4 łyżki pudru cukru 1 łyżeczka masła 3-4 łyżki gorącej wody(...)delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 60 - 70 minut. Składniki lukru wymieszać razem. Wystudzony sernik polukrować i udekorować pozostałą resztą borówek. Polecam również http://elka72.bloog.pl/id,342475836,title,Jogurtowiec-ala-sernik-z-malinami-i-nektarynka,index.html http://elka72.bloog.pl/id,344391360,title,Limonkowy-jogurtowiec-ala-sernik-z-bananem-i-gruszka,index.html
Kolorowa kuchnia Elkismaku syropem z agawy lub miodem. Masę rozkładamy pomiędzy naczynia i wkładamy do lodówki. Nie ma dodatków w postaci żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie komponują się(...)cytryny 1 łyżka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli waniliowego aromatu 5-6 łyżek syropu z agawy albo miodu (do smaku) SKŁADNIKI NA SPODY SERNIKÓW 100g ciastek owsianych (użyłam ciastek Tago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane
Karo in the Kitchendodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. Na zimny sernik
Kulinarne Fantazje MarioliWprawdzie maliny i jeżyny już mi się w ogrodzie skończyły, ale mam jeszcze dla was zaległy przepis na sernik. Sernik był pyszny, więc nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Z pewnością przyda się w przyszłym roku, ale można również wykorzystać do niego inne sezonowe owoce lub owoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: okrągłe(...)przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Na wierzchu ułożyć maliny, jeżyny i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki by sernik stężał
Ala piecze i gotujeSernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany od lat, wprawdzie z czasów PRL. Jednak warto wracać do takich przepisów bo są na prawdę świetne(...)mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień
Kulinarne Fantazje MarioliSernik jest najbardziej ulubionym plackiem w naszym domu, więc polecam kolejny przepis ) Składniki : 1 kg sera twarogowego, 5 jaj, 18 dag masła lub margaryny, 40 dag cukru, 2 łyżki kartoflanki ( mąki ziemniaczanej ), 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania(...)proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Nakładamy masę serową i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st. C Sernik pieczemy ok. godziny ( zależne od piekarnika ). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik możemy polać lukrem . Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka
Pysznosci Babci BasiPozostając jeszcze chwilę w temacie serników mam dla was kolejną propozycję. Tym razem przepis na sernik Snickers na zimno który może być świetnym prezentem na dzień chłopaka. Do jego przygotowania będziecie potrzebować dowolnej(...)foremki z wyciąganym dnem. Ja wykorzystałam formę na tartę ale równie dobrze spisze się tortownica. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 2 łyżki kakao 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 400 g śmietany kremówki 100 g mlecznej czekolady (+ opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – czekolada nie zastyga wtedy na twardą warstwę i łatwiej pokroić spód
Ciastkozercyprawdziwą przyjemnością oglądałam przez ostatnie dwa tygodnie Wasze serniki! I za każdym razem, kiedy myślałam sobie, że lepiej to tego się już zrobić chyba(...)dostawałam od Was nowe wspaniałe zdjęcia, pełne pomysłów, smaków i radości. Dziękuję za każdą nadesłaną pracę i każdy komentarz! :) Sobotnie popołudnie spędziłam przeglądając raz jeszcze wszystkie Wasze serniki, czytając wiadomości i starając się jak najlepiej wybrać najlepsze prace. Tak, tak, ciężkie miałam zadanie jako juror, bo przecież nie wystarczy powiedzieć ten, ten i ten ;) Poniżej nagrodzone wypieki. Autorów bardzo
CiastkozercyLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)dosłodź – ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła. Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód. Wsadź do lodówki do stężenia na kilka godzin. Gdy sernik stężeje ubij 250 ml śmietanki z cukrem pudrem i rozsmaruj równo na powierzchni sernika i udekoruj truskawkami i listkami mięty
Kuchnia bezglutenowakawowy. Nie wiem czy sekretem tego, że jest tak delikatny było długie pieczenie w niższej temperaturze, bo na próbę upiekłam go właśnie w ten sposób. W trakcie pieczenia sernik wyrósł tylko troszkę i po upieczeniu tylko minimalnie opadł. A serniczek wyszedł bardzo delikatny i kremowy. Następnym razem tez upiekę w niższej temperaturze, zobaczę czy też taki wyjdzie. Rozwiń
Ewa w kuchnimąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy, aż woda(...)odparuje. W 1/4 szklanki gorącej wody rozprowadzamy żelatynę, dodajemy do malin. Gorącą masę wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPoza tym tak zwany 'cheat meal' jest korzystny dla naszej psychiki! Jedzenie to też przyjemność! Z tego powodu chciałabym podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na niezawodny sernik(...)ziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Wydaje się dziwne? Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Za to sernik jest puszysty i delikatny. U mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam! Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego 3/4 kostki masła
Ekocozy | Naturalnie na co dzień