Chleb pszenny z otrębami na zakwasie

Chleb pszenny z otrębami na zakwasie

Chleb pszenny z otrębami na zakwasie

Upiekłam ten chleb po raz pierwszy i efekt mnie zaskoczył. Przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 750, dodałam 1/2 szklanki otrąb pszennych. Dolałam 380 ml ciepłej wody i całość wymieszałam. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam  mikserem, zajęło mi to 2 minuty ( ciasto bardzo szybko zaczęło odstawać od brzegów miski). Odstawiłam pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie wyję... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu apetytnapieczenie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.