Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie

Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie

Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie

Chleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomidor, cebula, chleb mieszany, domowe pieczywo, pieczywo, susz, chleb, orzechy, suszone pomidory, pieczenie, ziemniak, mąka, ciekawe przepisy, włoska, słodkie, orzechy włoskie, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, chleb na zakwasie, przepis na coś slodkiego, mąka orkiszowa, pieczone ziemniaki

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
AnitaJot, 12 marca 2014 12:55:52

Mmmmmmmm....pyszności :)

Żabka, 12 marca 2014 13:31:19

Cudowny bochenek, śliczny miękisz, ładnie porowaty. Taki lubię

Iza Kulińska, 12 marca 2014 14:10:35

i bardzo smaczny :)

Justyna Żak, 12 marca 2014 17:20:31

zjadłabym kromeczkę:)

mamamarzynia, 12 marca 2014 19:47:22

A ja całkiem niedawno dowiedziałam się, że żytnich chlebów na zakwasie wcale nie trzeba długo wyrabiać, bo zakwasi i tak sobie poradzi. To, co obserwowałam w dzieciństwie, jak Babcia misi chleb, to musiał być z większym dodatkiem mąki pszennej.P.S. Pani chlebek jest wspaniały.

Iza Kulińska, 12 marca 2014 20:01:25

dokładnie tak - długość wyrabiania jest też powiązana z czasem wyrastania - jeśli zostawiam ciasto chlebowe żeby rosło przez całą noc to tylko je mieszam właściwie a zakwas i gluten radzą sobie dalej same :)