zastanawialiście się kiedyś skąd taka nazwa? Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? A może jest tak, jak z pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą(...)nasieniem. Orzechy włoskie natomiast są pestkowcami. Pestka orzecha posiada twardą, złożoną z dwóch części skorupkę, otaczającą nasienie. No a co z tymi Włochami? Otóż to tylko nazwa i to przekręcona. Początkowo w Polsce orzechy tego gatunku nazywano wołoskimi , ponieważ dotarły do nas z Wołoszczyzny (a ściślej przez rumuńską Wołoszczyznę dotarły orzechy pochodzące z Azji Mniejszej). W Europie orzechy włoskie pojawiły
Trzeci talerztradycyjna 1 opakowanie młodego szpinaku (250g) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, u mnie marki Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć(...)grubo na desce (nie chcemy w lasagne ciągnących się dużych liści). Wrzuć na patelnię z cebulą i pieczarkami i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwiędnie. Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do warzyw na patelni. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj przecier lub passatę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i chilli
Chilli Czosnek i OliwaKsiążki Kulinarnej ? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej ( czyli irańskiej ). Mi też przypadło(...)gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty to również strzał w dziesiątkę - uprażone orzechy mają niebiański aromat ( nie pomijajcie tego etapu przygotowania, bo naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie lubianą i często
Chilli Czosnek i Oliwacynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem(...)szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli
coolinarnastrefa.blogspot.comświetne, a kawa z takim mlekiem nabiera zupełnie innego wymiaru. MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH /źródło: Wegan Nerd ;/ na 1l mleka 3 szklanki orzechów włoskich (ze skórką) 6 szklanek wody mineralnej + woda do namoczenia orzechów Orzechy włoskie zalewam zimną wodą i zostawiam na dobę, aby namiękły. Następnie orzechy miksuję blenderem, dolewając wody. Musi powstać dość rzadka orzechowa pulpa
W kuchni Karmel-itkipiekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele(...)plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpieccałość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minutna suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekaćmiekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buraki około 25-30 min (wbity nóż będzie w nie bez oporów wchodził). Po tym czasie odcedź buraki i zalej zimną wodą, by ostygły.Pokrój ser kozi w plastry.Obierz orzechy włoskie z łupinek (jeśli masz całe orzechy). Żurawinę przełóż do małego garnuszka i podgrzej ja.Ostudzone buraki (ja podaję lekko ciepłe) obierz ze skórki i pokrój w plasterki(...)robię. Ułóż je na talerzu.Na burakach poukładaj plastry sera, połóż po pełnej łyżeczce żurawiny i udekoruj kawałkami orzechów włoskich.Możesz buraczane talarki podawać z rukolą lub liśćmi świeżego szpinaku. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/ Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia: 35-45 min. Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki orkiszowej jasnej 35 g mąki owsianej 350 ml letniej wody 120 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić
coolinarnastrefa.blogspot.comramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza , Lejdi , Martynosi , Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się(...)pracy i jedzą razem z chlebem i serem. A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje czas przygotowania: 30 min. Składniki: 250 g bobu 4 garści rukoli kilka pomidorków koktajlowych na pesto z orzechów włoskich: 50 g orzechów włoskich bez łupinek, 1/2 ząbka
Chilli Czosnek i OliwaCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym(...)słonecznikiem. Świetne połączenia smakowe wraz z giga porcją białka z newelli, dobroczynnych tłuszczów z oleju z orzecha włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź głeboki rondel.Czas przygotowania 20minutDla: 2 osóbSkładniki: 100 g ugotowanego al dente makaronu z pszenicy durum (kształt dowolny)1 mała cukiniaPół większej czerwonej cebuliPół dużej marchwi20g uprażonego słonecznika100g newelli
Kuchnia PROzdrowotnagęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcje Składniki: pęczek szparagów garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść liści świeżej mięty sól plus opakowanie spaghetti lub tagliatelle 1/4 szklanki(...)garnka z wodą wrzuć makaron i ugotuj al dente. Przed odcedzaniem odlej 1/4 szklankę spod gotowania makaronu. W czasie gotowania makaronu przygotuj pesto. W blenderze czy malakserze zmiksuj szparagi, orzechy włoskie, parmezan, czosnek i mięte. Następnie dodaj tyle oliwy, aby uzyskać gładką konsystencję pesto. Spróbuj i dopraw np. solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. W garnku lub misce wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaPierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)kulki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową
kolorowotorcikowoDzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z czekoladą i orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka mąki razowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjeorzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto(...)owsiane z otrębami ). Arachidowe brownies z orzechami włoskimi PRZEPIS {forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"} Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min. Składniki 2/3 szkl. mąki 1/2 szkl. kakao niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju
coolinarnastrefa.blogspot.comWielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka. Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)połówki. Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek. Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę orzecha włoskiego
Moje Kuchenne Rewelacje