orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:10/257)

Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 171

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego  sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 162

lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej nie pływa. Sosu jest akurat tyle(...)czosnku 200 ml śmietany 18% 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą) papryka chilli w płatkach i sól do smaku sok i skórka z 1/2 cytryny garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki Bananowo-Orzechowe 140

masła 150 g brązowego cukru ok. 3 łyżki białego cukru 180 g jogurtu naturalnego  cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 100 g orzechów włoskich Muffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy(...)szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia). Po wyjęciu z pieca

Słodka Strona
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 163

Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę orzechowej mieszanki wraz z czekoladą przekładamy do suchych składników Roztopione masło mieszamy z rozkłóconymi(...)studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu zastygła Inspiracja zaczerpnięta z "Apetytu" nr 1 Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 253

masło i wlać wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Teraz(...)momentu, aż jabłka się rozpadną.Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciepły jeszcze sernik i równomiernie rozsmarować (fot.4). O na tym kończymy przygotowanie ciasta.Ciasto odstawić do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy

Świat Ciasta
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1665

Marysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)łyżki kakao 2,5 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa

Słodka Strona
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 331

szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości(...)cynamon) łączymy ze sobą.  Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka.  Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno

Słodka Strona
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 105

Pomarańczowe od dyniowego puree, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, napakowane orzechami włoskimi, migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe.  Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty gwiazdowe nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiej propozycji. Upiekłam biscotti , wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka, jednak nie tradycyjne, a w wersji świątecznej. Biscotti z puree z dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już(...)piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały. Efekt przekroczył wręcz moje oczekiwania, bo ciasteczka są przepyszne i z pewnością będę je powtarzać!  Biscotti dobrze się przechowują, dlatego świetnie nadają się jako drobny upominek

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 199

Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową(...)masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów

Słodka Strona
Kasza jaglana na słodko 349

dolewam trochę wrzątku, jeśli jest za gęsta, ew. szczyptę kurkumy (g) 7. dodaję kilka drobno pokrojonych daktyli, 2-3  figi, kilka migdałów (sł) 8. na koniec ew. orzechy włoskie (o) Wersja z książki - moja ulubiona: * 3 łyżki kaszy jaglanej przepłukanej wcześniej wodą * 1-2 łyżki płatków owsianych (w książce są jęczmienne) * łyżeczka masła * 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych(...)kilka włoskich orzechów * 4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego * sól Kolejno: 1. na wrzątek wsypuję kaszę, dodaję masło, kokos i daktyle (sł) 2. dodaję płatki owsiane (o) 3. szczyptę soli (sn) Gotuję ok. 25 min. 4. dodaję utarte jabłko, jeśli jest kwaśne lub kilka kropli soku z cytryny (k) 5. wrzątek, jeśli jest za gęsta i posiekane orzechy włoskie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 236

sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g) 1 opakowanie koziego sera (150 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Puree z selera i jabłek: 1 duży seler (korzeń) 2 średniej wielkości jabłka 1 cytryna garść posiekanej(...)pomocą tłuczka. Każdy rodzaj mięsa najlepiej rozbijać przez folię spożywczą - nie poszarpiemy wtedy mięsa i nie porobimy w nim dziur. 3. Rozbite mięso smarujemy kozim serkiem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Zawijamy polędwiczkę w roladę, końce spinamy za pomocą wykałaczek. 5. Roladkę nacieramy z wierzchu oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy solą

W kuchni Katie
Wielkanocne mazurki. 144

cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę stopionej czekolady oraz

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z włoskimi orzechami 147

mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną  cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 320

orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka masła 3 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła(...)patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po jej powierzchni. Zapiekać w 180 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia (jeśli

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe paluszki razowe 174

szybką przekąskę to szybkie paluchy z orzechem włoskim i rozmarynem. Zrobicie je błyskawicznie a polecam do nich: http://www.cooktobi.pl/2015/01/szybki-sos-serowy.html http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html Zaparaszam do kuchni i polubienia bloga! :) Czas przygotowania: 15-20 minut Na 4 paluchy Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 1 łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy Woda Przygotowanie(...)móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut

Kuchnia PROzdrowotna