Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu zajmie nam chyba siekanie czekolady i orzechów włoskich ;) Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki polecam dać więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru (można dać więcej, ciastka nie są mocno słodkie) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu 90 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, sodę. Masło stopić. Wymieszać
Moja Galeria Smakudałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać(...)dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę wykładamy kolejno na każdy trójkącik
Słodkości i nie tylkoowocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować. Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowym Składniki: (na ciasto o średnicy 20-22 cm) beza: 4 białka 1/4 łyżeczki soli(...)cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 g suszonych daktyli 40 g suszonych śliwek kalifornijskich 40 g orzechów włoskich krem: 120 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 2 łyżki Amaretto 3 łyżki mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru 50 g daktyli 25 g orzechów włoskich Białka ubić z solą na sztywną
Pożeraczka, czyli raz adobrzes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: - 3 kilogramy śliwek bez pestek (u mnie węgierki) - 750 gram cukru - 500 gram orzechów włoskich Sposób przygotowania: Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię i zasypujemy 100 gramami cukru. Smażymy(...)miękkości. Następnie przecieramy całość przez sitko o drobnych oczkach (jeżeli komuś nie przeszkadzają skórki, nie jest to etap konieczny). Do powstałej masy dodajemy resztę cukru i orzechy włoskie (jeżeli chcecie zachować tylko ich chrupkość, bez cierpkiego smaku, sparzcie je, a potem uprażcie na patelni albo w piekarniku). Gdy powidła osiągną pożądaną konsystencję, przelewamy je do umytych i sparzonych słoików
Życie zamknięte w smakuSuper ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych) Masa czekoladowa: 3 szkl mleka 2 budy nie czekoladow e 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem
Kto ugości moich gości?śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny. Składniki 1 kg śliwek 4 łyżki nasion chia 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Wrzucamy(...)dusimy, aż śliwki zupełnie się rozpadną. Można dodać odrobinę wody. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześnie posiekać na mniejsze kawałki. Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem
My Chcemy Jeśćmiodu prawdziwego 3 łyżki kakao 50 ml spirytusu 50 g orzechów włoskich Helio rodzynki migdały kokos Przygotowanie: W blenderze rozkruszyć herbatniki. Odłożyć 2-3 łyżki do obtaczania. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać kakao, spirytus, miód i wymieszać. Wsypać herbatniki dodać drobno pokrojone orzechy włoskie i zagnieść. Jeśli masa będzie za sucha dodać miodu(...)spirytusu. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć 2-3 rodzynki lub sparzone i obrane ze skórki migdały. Kuleczki obtaczać w odłożonych herbatnikach lub kokosie. Odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków
Ala piecze i gotujeJako dziecko w Wigilię najbardziej czekałam na moment otwierania prezentów...pewnie, jak wszystkie dzieci :D W paczkach zawsze (!) oprócz prezentu głównego były powrzucane mandarynki i włoskie orzechy. Wracało się potem z kilogramami do łupania w zimowe wieczory i od tego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem(...)miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpanalubię nudy na talerzu, dlatego staram się urozmaicać nasze dania. Tym razem udoskonaliłam zwykłe kotlety mielone dodając do nich orzechy włoskie, słonecznik i kukurydzę. Udało mi się przemycić zdrowe składniki a kotleciki zyskały niezwykły smak. Chłopakom bardzo smakowały:) Składniki(...)mieszanego mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3/4 puszki kukurydzy, 1/3 szklanki orzechów włoskich, jajko, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej. Wykonanie: Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie
Z miłości do słodkościdługości. Strąki tej fasoli można przygotowywać podobnie jak szparagi, np. ze świeżymi ziołami , czy z sosem holenderskim. Ja swojego Mamuta zblanszowałem i upiekłem z masłem i drobno siekanymi orzechami włoski. Składniki (dla 2 osób): 12-14 strąków fasoli typu Mamut kilka cienkich plastrów masła 10 orzechów włoskich gruboziarnista sól Sposób przygotowania: Fasolę umyć i gotować 2-3 minuty. Strąki(...)wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i przełożyć do niego fasolę. Na wierzch położyć kilka cienkich plastrów masła i posypać drobno siekanymi orzechami włoskimi oraz gruboziarnistą solą. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać gorące
W SMAKmałej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Idealny jako przegryzka na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki(...)przesuszony. Na każdym kawałku oscypka nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i połówkę orzecha włoskiego. Zjadamy na ciepło
Pyry na GazWitajcie!, dla wszystkich zabieganych i jednocześnie pragnących ukochanych witamin - prosta, szybka i zdrowa sałatka w 5 minut!. Polski jarmuż, angielski cheddar i słoneczne pomidorki cherry oblane olejem z orzechów włoskich - sól, pieprz i gotowe! Jarmuż to magazyn witaminy C i luteiny która pomaga nam lepiej widzieć świat :], olej z orzechów włoskich to dobrodziejstwo najlepszych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i witaminy(...)Zaczynajmy :)Czas przygotowania: 5 minutDla 1 osobySkładnikiJarmuż 2 garściPomidor koktajlowy cherry 12szt.Ser cheddar 20gOlej z orzechów włoskich 3 łyżkiSól himalajska, pieprz świeżo zmielonyPrzygotowanie:1/ Myjemy jarmuż, przekładamy do miski, przekrojone na 4 części pomidorki układamy na jarmużu. Na tarce na dużych oczkach ścieramy ser cheddar.2/ Polewamy olejem, solimy i dodajemy pieprzu3/ Mieszamy i jemy!. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapołówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki(...)tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę. Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone
SMYKWKUCHNI