orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:14/257)

Likier orzechowo – korzenny 134

razie polecam każdemu smakoszowi :) a zrobienie większej porcji jest o tyle dobre, że na dłużej wystarczy, a niestety likier ten można zrobić jedynie w czerwcu i lipcu, gdy orzechy włoskie są jeszcze zielone, więc trzeba się od razu postarać o całoroczne zapasy. Składniki(...)sztuk zielonych orzechów włoskich (czerwcowych lub lipcowych) 5 sztuk goździków 3 sztuki anyżu (lub 1 łyżeczka sypkich ziarenek) 1/3 laski cynamonu 20g kandyzowanej skórki z pomarańczy 2/3 laski wanilii 35g suszonych śliwek 1 plaster cytryny (grubości około 3mm) 2 cukierki miętowe (landrynki) 3 ziarenka pieprzu 300g brązowego cukru 1 litr wódki czystej Zielone orzechy włoskie myjemy ciepłą wodą

Smakowy Raj
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi 474

Kulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego 0,5 szklanki orzechów włoskich 200 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. W kąpieli wodnej

Oryginalny smak
Pesto szpinakowe 257

pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut   Składniki(...)200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy

Kolizje Smaków
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 149

odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut!  SKŁADNIKI: - 1/2 paczki makaronu Lubella- spaghetti(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. SOS DO SPAGHETTI: - 1 szklanka orzechów włoskich - 6 łyżek oliwy z oliwek - 5 do 7 łyżek wody - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich - zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka listków świeżej melisy bądź mięty cytrynowej- o grubych i bardzo mięsistych liściach) - sól morska - pieprz Orzechy

SMYKWKUCHNI
Gruszki w cieście francuskim 185

wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski

wyzwania kuchenne
Jabłecznik z budyniem i orzechami 115

Kolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się?  Ciasto kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek(...)śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość drobne cząstki, wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem na małym

Słodka Kraina Wypieków
Szybki piernik z dżemem - pyszny 155

piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki orkiszowej jasnej(...)płaskie łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy piernikowej2 garście orzechów włoskich2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 mlSkładniki na polewę:50 g masła2 łyżki cukru4 łyżki wody2 łyżki kakao Wykonanie:miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mlekoposiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kuchnia Lidla: Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi 150

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 35 min Składniki: 4 średnie, dojrzałe banany, umyte, obrane ze skórki, pokrojone w plastry 100g orzechów włoskich 4 łyżki miodu jogurt typu greckiego Sposób przygotowania: Orzechy rozsypujemy na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Prażymy do rumianego koloru(...)polewamy je miodem. Zamykamy miseczki dociskając delikatnie i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy około 10-12 minut. Zdejmujemy z grilla, otwieramy folię, nakładamy gęsty jogurt i posypujemy orzechami włoskimi. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/grillowane-banany-z-miodem-i-orzechami-wloskimi

WojnaNaSmaki.pl
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 167

dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora(...)Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina; Brązowy - świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty; Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy; Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu

Smiling Shrimp
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 136

również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej  3 jaja  2 szklanki startej drobno marchewki(...)przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  200 g margaryny  0,5 szklanki tartych orzechów włoskich  lukier  szczypta soli  cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny.  Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami 170

Pyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki ale nie przesuszony(...)każdym kawałku oscypka nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i połówkę orzecha włoskiego. Zjadamy na ciepło

Pyry na Gaz
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 251

niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej  0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru(...)pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Do ubitych białek dodać drobno pokrojone daktyle

Ala piecze i gotuje
Dietetyczne mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce 172

ugotowany burak 1 cebula 1 jajko 2 łyżki grysiku sól,pieprz,natka pietruszki garść orzechów włoskich Wykonanie: ugotowny buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić i wymieszać z utartym buraczkiem.Odstawić na 10 minut posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem,grysikiem,buraczkami z cebulą i przyprawami.Dokładnie wyrobić.Uformować kotlety.Obtoczy(...)posiekanych orzechach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut.Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut,20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser orzechowo-karmelowy 227

sosu karmelowego, orzechów włoskich i ciasteczek. Czas na chwileczkę zapomnienia… Składniki (3 małe porcje): 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki orzechów włoskich 4 łyżki sosu karmelowego 80 g ciasteczek kakaowych Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, drobniutko posiekać i dodać 2 łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z 2 łyżkami sosu karmelowego. Ciasteczka przełożyć

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania