orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:11/257)

Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 147

komponuje się z ciemnym pieczywem. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 300 g suchej białej fasoli ( przed ugotowaniem ) 2 gruszki 1 biała cebula 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego* 100 g orzechów włoskich, podprażonych na patelni olej roślinny, polecam z orzechów włoskich 2 listki laurowe rozmaryn, świeży lub suszony czarny pieprz i sól do smaku bułka tarta Przygotowanie: Fasolę namocz przez(...)plastry i zostawić je do dekoracji ). Smaż je razem z cebulą do miękkości. Wyjmij rozmaryn (tylko gałązkę) i listki laurowe. Odstaw do przestudzenia. Fasolę, cebulę z gruszkami oraz orzechy włoskie wrzuć do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Przygotuj siemię lniane: zalej je kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do fasolowej masy

Food Square
Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone 244

Makaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 150g makaronu tagliatelle 1 cukinia 250g serka mascarpone 50g orzechów włoskich sól pieprz czarny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki tymianku Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie(...)przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: cukinia , mascarpone , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 354

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%) sól, pieprz rozmaryn (najlepiej świeży) Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić

Pociąg Do Kuchni
Topinambur z piekarnika 242

zimowe warzywo, ale właśnie teraz w maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę. Na surowo był tak smaczny, ze można go spokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania. Składniki: topinambur 2-3 bulwy garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju tymianek sól, pieprz czerwona cebula-opcjonalnie Wykonanie: obrany i osuszony topinambur osuszyć(...)papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie trwało pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi piec w 200`C 15-20 minut .Smaczneg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto krówka bez pieczenia 29769

zastygnięcia masy - masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia - orzechy włoskie posiekać na kawałki - ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami - całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta(...)masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej

Smakołyki Bereniki
Chłodnik bułgarski tarator 151

piwo w upalny dzień. Ale równie mocno lubię wszelkiego rodzaju chłodniki. Dzisiaj proponuję bułgarski chłodnik tarator - na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka, aromatycznego koperku z subtelnym dodatkiem czosnku i orzechów włoskich. Do przygotowania dania użyłem: 400 ml jogurtu typu bałkańskiego (lub greckiego), 1 długiego ogórka, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 1/2 cytryny, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, soli, czarnego(...)świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany chłodnik odstawiłem do lodówki na 15 minut. Osobiście preferuję gęściejszy chłodnik, ale gdyby ktoś chciał uzyskać bardziej płynną konsystencję polecam dodać odrobinę wody mineralnej. Orzechy włoskie delikatnie pokroiłem na mniejsze części i przez 3 minuty prażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu. Chłodnik nałożyłem do miseczek i skropiłem delikatnie po wierzchu oliwą, a następnie posypałem uprażonymi

Wyprawy kulinarne
Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami 183

łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 3 ½ szklanki mąki 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (340g) 200g orzechów włoskich Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki, ale nie mączkę. Patelnie rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią orzechy i chwilę prażymy mieszając. Uprażone orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia

Smakowy Raj
Caprese z kurczakiem i figami 142

sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z piersi kurczaka2 figi2 garści rukoli4 orzechy włoskie3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej wody1 gałązka rozmarynu2 łyżeczki skórki otartej(...)kółko do wyczerpania się składników.Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 786

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 220 g miękkiego masła 100 g musu jabłkowego (np. domowej roboty) Dodatkowo:  słoiczek musu jabłkowego * 200 g orzechów włoskich, posiekanych   * można użyć sklepowego musu jabłkowego lub przygotować go samemu. Jak go zrobić pisałam tutaj--> klik .     Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 198

masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy(...)czasie przygotowujemy nadzienie.      Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy

sama złodycz
Moje pesto 141

choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej receptury) składa się z liści bazylii, czosnku, soli morskiej, oliwy z oliwek najlepszego gatunku i włoskiego sera - najlepsze są Parmigiano-Reggiano i  Pecorino Romano. Dodaje się też do niego orzechy piniowe lub włoskie. Ucierany jest w moździerzu, by wydobyć pełnię smaku z każdego składnika.   Są to PODSTAWOWE składniki, jednak przepisów na odmiany(...)bazylii 2 łyżki orzechów włoskich 2 spore ząbki czosnku 7 łyżek oliwy z oliwek ser Corregio 6-7 łyżek sól i pieprz do smaku moździerz Przygotowanie: Zbierz listki bazylii, umyj je i wysusz. Orzechy możesz delikatnie posiekać i zrumienić na patelni.  W moździerzu rozetrzyj czosnek. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj listki bazylii. Zacznij dodawać orzechy włoskie. Gdzieś w połowie

Gotowanie to kochanie
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi 186

się nim z Wami podzielić.  Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę(...)myślicie, zjedlibyście taki serek? Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi przepis własny Składniki: 200 g twarożku z mleka koziego 1 cebula dymka, drobno pokrojona 2 łyżki rzeżuchy, posiekanej garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą) garść orzechów włoskich, posiekanych sól i pieprz do smaku jeżeli ser za bardzo się kruszy - dodajcie trochę oliwy Przygotowanie: Twarożek przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Kawowe lody z orzechami włoskimi i szczyptą kardamonu 210

Kawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ upały powoli zaczynają dawać się we znaki pomyślałam o lodach kawowych. Od ponad tygodnia zmagam się z paskudnym przeziębieniem, mam zatkany nos i praktycznie nie czuję smaku i zapachu. Na szczęście lody przygotowałam jeszcze(...)kardamon i zalałam gorącą wodą. Jeśli macie zaparzacz możecie w nim właśnie zaparzyć kawę. Składniki : 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 150 g cukru pudru 25 g lub więcej posiekanych orzechów włoskich Kawa : 2 łyżeczki mielonej ( najlepiej świeżo mielonej) kawy szczypta mielonego kardamonu ( tak na czubek noża) 160 ml gorącej wody* Kawę wsypać do filiżanki, dodać kardamon zalać gorącą wodą. Odstawić

Niebieski kubek z kawa
Sernik orzechowy 262

łyżka brązowego cukru 2 jaja 1 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Masa serowa: 4 jajka  750 g twarogu sernikowego, dwukrotnie zmielonego 1 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej  2/3 szkl śmietanki kremówki 30- 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Ciasteczkowy spód: Drobno pokruszone ciasteczka wymieszać z jeszcze(...)st.C piekarniku przez ok. 60 minut, aż będzie ścięty (więcej przeczytasz tutaj ). Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!    Inspiracja/ źródło: klik

Nastoletnie Wypiekanie