sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki(...)ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę
Wyprawy kulinarnebitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon(...)piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować. Upieczone figi ułożyć na talerzykach, polać sosem i posypać orzechami. Podawać w towarzystwie bitej śmietany lub serka mascarpone. Smacznego
Oryginalny smakNajlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki miodu 4 łyżki dobrego kakao opakowanie płatków kukurydzianych Przygotowanie: Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów
Gotowanie to kochaniewiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki(...)przed robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów oraz 100 g orzechów włoskich. Zalewamy wszystko gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy mak z orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka
Bazując na smakufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 180 g cukru 120 g masła 120 g mąki tortowej 250 g orzechów włoskich wafel Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy mielimy w maszynce. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do otrzymania puszystej żółtkowej masy. Stopniowo(...)samo dno, wyłożyć waflem. Następnie przełożyć gotową masę i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut. Dodatkowo: 150 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę wyłożyć na gorące, upieczone ciasto, posypać orzechami i wstawić
kulinarnyswiatdomiEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy(...)szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 125 g masła 4 żółtka 1 łyżka miodu 1 szklanka orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 30 g masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać
Oryginalny smakDzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy(...)pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe
Kolizje Smakówbezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru(...)epitety w stylu niebiańskie, rajskie i tym podobne cisną się na usta, kiedy już będą wolne od kolejnego i kolejnego kęsa. Sami spróbujcie, chociaż ja kolejny raz wersję z orzechami włoskimi zrobię z mniejszą ilością cukru niż u Pawła Małeckiego. Do laskowych tyle cukru było w porządku, włoskie jednak najwyraźniej są słodsze. Gorąco polecam wszystkim łasuchom! Smacznego! #tortbezowy #tortorzechowy #dacqoise
I tu będę miała takie teUwielbiam lody, a z bakaliami, to wręcz za nimi przepadam. Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu. Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak(...)lodów. I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:) LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI SKŁADNIKI: śmietana kremówka - 36% - 300 ml żółtka jaj - 5 szt cukier puder - 125 g cukier waniliowy - 1 opak orzechy włoskie - 65 g rodzynki - 50 g KRESTO mleko - 300 ml listki mięty do dekoracji wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko
Kuchnia DanusiDzień Babci jak najdłużej :) Składniki: U mnie wyszło 18 sztuk: 3 białka 120g cukru 230g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 100ml mleka 3.2% 1 garść orzechów włoskich 18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania) Ponadto: 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Białka(...)szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy
Kuchnia w czekoladziecynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! Składniki: 3 jabłka 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej białej morwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie oraz miód. Wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górną część i usunąć gniazdo nasienne. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć
Oryginalny smakmąki, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 150g masła, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO , Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto(...)lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi , rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami. Do przygotowania mazurka wykorzystałam masę orzechową oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Produkty HELIO to składniki idealne do przygotowywania domowych wypieków. Zawsze znajdą miejsce w mojej kuchni. Produkty
Tradycyjna kuchnia Kasikażdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po jednej łyżce cukier(...)dodajemy do reszty masy, ostrożnie mieszając. Wylać do formy do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. BISZKOPT ORZECHOWY II Składniki: 3 jajka 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych) 400 ml mleka
psgotujemyPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g sera mascarpone 1 jajko 6 ciasteczek typu sasanki 2 łyżki konfitury truskawkowej 3 łyżeczki cukru pudru orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jedno żółtko i zasypujemy je 1 łyżeczką cukru pudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem(...)masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości. Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
kulinarnyJaorzechów włoskich1 mały jogurt naturalnycukierPrzygotowanie:Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, możemy użyć malaksera. Warzywa mieszamy z cukrem i jogurtem naturalnymPodajemy posypane kokosem z orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchnia