białej kapusty 1 mały seler 3/4 szklanki orzechów włoskich 9 suszonych daktyli 1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego około 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki soku z cytryny około 1 łyżki cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno
Oryginalny smakSkładniki: 1 bakłażan sól oliwa z oliwek 100 g sera białego 100 g fety 1 łyżka mleka pieprz kolorowy rukola opcjonalnie orzechy włoskie Przygotowanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi ich 8-10), układamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy(...)każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane orzechy włoskie. Na każdy plaster usmażonego bakłażana nakładamy kilka rukolę i łyżkę sera, po czym zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacek drożdżowy z cukinią i orzechami Składniki 1 niewielka cukinia ( około 200 g) 2 jajka 200 g mąki 100 ml mleka 30 g drożdży 50 g orzechów włoskich 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki koniaku Sposób wykonania Do miski wkładamy pokruszone drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). W tym czasie rozdrabniamy orzechy włoskie, na niewielkie kawałki, i zalewamy koniakiem ( lub innym alkoholem, a w ostateczności gorącą wodą). Cukinie ścieramy razem ze skórą na tarce o dużych oczkach, odstawiamy na dwadzieścia minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru
Miód i pieprzDodatkowo: 1/2 szklanki orzechów włoskich płatki migdałów 1. Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać, dodać orzechy włoskie. Przełożyć do przygotowanej
Apetyczna babeczkasię rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało :) Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach - płatków, mąki i poppingu. Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;) Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 65 g oleju kokosowego(...)łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek
FitKotwydają się całkiem ciekawe, zobaczymy na jak długo:) W związku z brakiem czasu, rocznice przełożyliśmy na sobotę, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu, z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy(...)koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia
Słodkie Przyjemnościcukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba): 2 łyżki(...)cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka masła 1 łyżka wody lub mleka Do dekoracji np.: Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Smakowy RajZdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego(...)równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami. Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki przystosowaną
SzczyptaSmaQherbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału!"Składniki :150 g miękkiej margarynyniepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego2 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku(...)pieczenia2 łyżki kakaogarść żurawiny50 g posiekanej na drobno czekolady mlecznej/gorzkiejgarść drobno poszatkowanych orzechów włoskich - około 40gSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego
Słodkie Przyjemnościmają mnóstwo. Na szczęście są na tyle słodkie, że będziemy zadowoleni po jednej sztuce – łatwo się nimi zasłodzić. Choć obłędnie słodkie, są zdecydowanie obłędnie pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem(...)orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru (pół szklanki) 2 łyżki masła 1 łyżeczka rumu lub koniaku (można pominąć) Sos: 50 g masła (1/4 kostki) 100 ml śmietany 30% (ciut mniej niż pół szklanki) 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) 3 łyżki kakao listonic_type='fooddrink
Poezja smakubób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny przepis wykorzystałam w klopsikach wołowych ). Danie, mimo swej prostoty wykwintnie(...)które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :) * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około 5 minutach gotowania dokładam bób, gotuję kolejne 5 minut
Kraina Miodem Płynącamasła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej Wierzch: 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały – do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wody posiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy
Poezja smakupiekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo(...)pszennej 5 żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć
Blondynka Gotujenadzieję, że nie macie dość tych placuszków, bo mam kolejną porcję - tym razem z dodatkiem kaszy manny i orzechów włoskich. Na przywołanie tej ciepłej wiosny i obym wreszcie wrzuciła swoją kurtkę zimową do szafy! Zajadamy je z cukrem pudrem i przegryzamy jakimś cytrusem, bo wiadomo witamina C potrzebna :) Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 2 jajka szczypta soli 4 płaskie łyżki kaszy manny 250 ml mleka garść pokruszonych orzechów włoskich masło do smażenia Sposób przygotowania Mleko zagotować w rondelku, dodać powoli do niego kaszę i mieszać cały czas, do momentu aż zgęstnieje. Odstawić by lekko ostygła. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, jajka i kaszę. Zmiksować na gładką
pink envelopebyło oczywiście pyszne, jednak furorę zrobiła sałatka - mieszanka, idealnie komponujących się smaków! ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMI oraz SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I JABŁEK Z DODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH Składniki do kurczaka: - 4 ćwiartki z kurczaka - oliwa z oliwek - mały pęczek tymianku - czosnek w łupinie - 20 gram masła - 150 mililitrów wody - sól - pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso myjemy, osuszamy(...)rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie. Składniki na sałatkę: - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie jabłka - garstka mieszanki kiełków - odrobina soku z cytryny - garstka orzechów włoskich Przygotowanie sałatki: Łodygi selera myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały
Życie zamknięte w smaku