orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:28/257)

Tarta orzechowa 211

szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru  1/3 szklanki mąki  3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki(...)maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).  W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy

Gosia gotuje
Orzechy i twaróg 205

chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie(...)dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy. Twaróg orzechowy składniki: 250 g twarogu półtłustego mielonego około 50 g orzechów włoskich śmietana kremówka sól, pieprz do smaku wykonanie: Orzechy mielimy jednak niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne. Łączymy je z twarogiem. Możemy użyć miksera by nadać serkowi puszystości. Dodajemy kremówkę, jej ilość

Przysmaki Karolki
Pesto z zielonej pietruszki i orzechów włoskich 141

macie makaronożerców, to jeden słoik Wam wystarczy. Mój słoiczek od Friends of Glass  zawsze leżakuje w lodówce. Zawsze z czymś dobrym! Tym razem padło na pesto pietruszkowe z orzechami włoskimi. Nie podaję proporcji, bo pesto robimy na oko. Składniki natka pietruszki, taka spora natka garść orzechów włoskich  Skworcu oliwa z oliwek extra vergine sól do smaku trochę tartego

Z Kuchni Do Kuchni
Babka orzechowa z rodzynkami 145

łyżki cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 0,5 szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką

Ala piecze i gotuje
Kotlety w orzechowej panierce 152

Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj . Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera

Aga w kuchni
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 136

kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich

MyCookBook.pl
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 144

łyżki cukru brązowego (ja nie dawałam tym razem) 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybki świąteczny makowiec 176

dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru(...)żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią,  dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy

Apetyczna babeczka
Marchewkowe ciasto z orzechami 147

łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru  1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 2 jajka 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO(...)temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowe kotlety schabowe 118

lubi klasycznego schabowego? Pewnie takich osób jest mało. Dzisiaj prezentuję schabowego zmodyfikowanego - nie z bułką tartą ale z mielonymi orzechami włoskimi. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Kotlety schabowe Mąka Mielone orzechy włoskie ( można je samemu zmielić ) Sól, pieprz jajka Olej Wykonanie: Kotlety schabowe rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i w roztrzepanych jajkach. Na sam koniec obtaczamy

Smaki Ewy
Placek amerykański (wiewiórka) 127

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 383

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Trufle 137

jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)   Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie(...)wrzucam do reklamówki i rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego

charlotte gotuje
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 213

szczypta soli 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt(...)dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Symfonia smakowa
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 222

ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może(...)wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania