orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:26/257)

Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło 195

Zapraszam skuszenia się! Dla 1 osoby Czas przygotowania 15minut Składniki: 3 duże truskawki Pół banana 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru brzozowego 6 kostek czekolady mlecznej kilka migdałów, orzechów włoskich i orzechów nerkowca 1 łyżka miodu wielokwiatowego Pół łyżki masła Mleko 3,2 % tł Przyprawy mielone: kolendra,goździki, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon Garść muesli tradycyjnego Przygotowanie: 1/ Na małej

Kuchnia PROzdrowotna
Domowa granola 138

szklanki. SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki płynnego miodu 3 łyżki oleju pól szklanki wiórków kokosowych pół szklanki płatków migdałów pół szklanki rodzynek pół szklanki orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie drobno siekamy. wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny, mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy

Pyry na Gaz
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 232

SKŁADNIKI: 250g płatków owsianych górskich 40g migdałów 30g orzechów włoskich 80g orzechów ziemnych 30g pestek dyni 40g suszonej żurawiny 60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy 2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS 1,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: 100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski Migdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać

peanutbuttermonster
Torcik orzechowo - czekoladowy 151

tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła

My simple kitchen
Batony z płatków kukurydzianych i orzechów + film 186

zaspokoją apetyt na słodycze dużym i małym łasuchom . składniki na formę 29 cm na 16 cm ( czyli na około 9 batonów ) 200 g płatków kukurydzianych garść orzechów ziemnych garść orzechów włoskich 170 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki kakao przepis Orzechy ziemne oraz włoskie siekamy na niezbyt drobne kawałki. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło(...)dodajmy cukier, miód oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy płatki kukurydziane, orzechy włoskie oraz ziemne, wszystkie składniki dokładnie łączymy i zdejmujemy garnek z ognia. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciepłą masę z masła, płatków i orzechów wierzch wyrównujemy łyżką lekko dociskając, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ciężkim przedmiotem np.książką. Formę z masą

Smakowite Dania
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 142

pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich - 5g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od bezy(...)koniec do ubitej masy dodajemy czekoladę ze śmietanką i wszystko mieszamy otrzymując gęsty krem. Drugi krem robimy podobnie. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy orzechy, startą skórkę z pomarańczy, śmietanę i wszystko razem łączymy. Zabieramy się za złożenie całości. Najpierw na większą bezę nakładamy równomiernie krem czekoladowo-cynamonowy. Przykrywamy mniejszą bezą i na jej wierzchu

Kuchenne Wariacje
Wege lody orzechowe 161

swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado 1,5 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i  wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno

kolorowotorcikowo
“Chlebek” bananowy z orzechami 250

Malouf) są po prostu genialne :) Oczywiście nie obyłoby się bez modyfikacji z naszej strony: zmniejszamy ilość cukru z 300 g do 250 g (zdecydowanie wolimy mniej słodkie wypieki, orzechy brazylijskie zastępujemy włoskimi (w osiedlowym sklepiku nie było takowych), a mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową (Kasia obecnie ma bzika(...)punkcie testowania innych rodzajów mąki niż pszenna). Koniecznie spróbujcie tego ciasta w oryginale lub według naszej modyfikacji :) SKŁADNIKI: Na foremkę o wymiarach 23 x 13 cm. 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków

W kuchni Katie
Ciemny bogaty keks 308

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland

Mała Cukierenka
Kopytka z dynią 126

wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu 2 szklanki musu dyniowego ½ szklanki tartego parmezanu 2 jajka ok 3 szklanki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa ok. 6 liści szałwii Dodatkowo(...)łyżki masła orzechy włoskie Wykonanie: Uprażyć orzechy: orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Z tak uprażonych orzechów można łatwo ściągnąć skórkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Liście szałwii drobno posiekać. Oddzielić żółtka jajek od białek, białka i żółtka ubić. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek

Mama Gotuje
Pomarańczowiec 178

Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 3 duże(...)pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości

Apetyczna babeczka
ORZECHOWA ZEBRA 134

Składniki: 4 jajka  3 / 4 szklanki cukru 25 dag mąki 10 dag orzechów włoskich 10 dag orzechów laskowych 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 2 - 3 łyżki kakao 1 szklanka zimnej wody Przygotowanie: Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić lub zmielić na mączkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą z pesto szparagowo-bazyliowym 116

ugotowane na miękko 3-4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych 3-4 łyżki ricotty garść liści bazylii 3-4 łyżki oliwy 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów) sól, pieprz   Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję(...)minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na talerzu układamy umyte liście sałaty masłowej oraz szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Układamy pokrojone na połówki jajka

Mango Papaja
Jabłkowo - cynamonowa granola 144

powiedzieć że jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :) Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki otrębów 2 łyżki pestek słonecznika 1/4 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu

charlotte gotuje
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 227

czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45 ciasteczek. Nie musicie ich polewać czekoladą, bez niej smakują równie pysznie. Zamiast fistaszków idealnie sprawdzają się też orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co orzechowe stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;) Ciasteczka śmietankowe z orzechami Składniki: 150g mąki pszennej 50g cukru pudru 60ml śmietanki 30% 25g masła(...)żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100-120g prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich 30g czekolady gorzkiej 30g czekolady mlecznej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu

Smakołyki Bereniki
Gozinaki 152

rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę 1. Gozinaki z orzechów włoskich Składniki: - 250 g orzechów włoskich - 125 g miodu - 2 łyżeczki cukru Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy

Kuchenne Wariacje