składniki na 17 porcji: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru
noteskulinarnyfigaaromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą, z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował. Pycha! Składniki Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g mielonych orzechów włoskich 130 g masła lub margaryny 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego(...)masła 100 g białej czekolady 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% Orzechowa beza: 4 białka ¾ szklanki cukru drobnego 80 g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania 1. CIASTO; Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39
Wanilia i Kardamonwierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób(...)koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Farsz: dyni hokkaido lub makaronowej (waga farszu po obraniu, bez pestek i skóry) 200 g kurek leśnych 250 g dobrej jakości ricotty duża garść orzechów włoskich 1 dyży ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (ilość orientacyjna-mam gałkę w całości i ścieram na bieżąco-myślę, ze wyszło ok 1 łyżeczki) 1 łyżeczka tymianku
Zawsze głodna!smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu
wyzwania kuchennesmażeniaZ daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Bon Appetit Małgorzatypiernika 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek) 400-500 g powideł do przełożenia piernika polewa garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewaj prawie do zawrzenia(...)przestygnięcia. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą jakieś 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie. Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka, sól, przyprawę korzenną
Grahamka, weka i kajzerkaniej słodszy i bardziej soczysty. Składniki: 1-2 bulwy topinambura 1-2 marchewki 1 małe jabłko 1 łyżka oleju np. z orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny szczypta soli cukier do smaku lub miód orzechy włoskie lub pistacjowe zielenina do przybrania Wykonanie: obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Roku i wirującymi w powietrzu serpentynami. Przydałoby się też coś przekąsić. OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. /własny;/ 3 ogórki szklarniowe 100g orzechów włoskich 250g twarogowego serka śmietankowego 2-3 łyżeczki startego chrzanu sól, pieprz Orzechy włoskie miksuję blenderem z serkiem i chrzanem, doprawiam. Ogórki dzielę na 5-6cm kawałki, obieram je i wydrążam miąższ tak, aby powstały
W kuchni Karmel-itkijabłka 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego 3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego garść orzechów włoskich 3/4 szklanki żurawiny 2 łyżki wody szczypta cynamonu Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę miodu i studzimy. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy(...)minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz
Mango PapajaKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem
Chocolate Muffin Blogwaniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy(...)mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi
Lawendowe Niebomasła 100 g cukry trzcinowego 270 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 80 g żurawiny (Kresto) 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżeczki miodu 1/2 szklanki śmietany kremówki Dodatkowo: blacha o wymiarach 25x25 papier do pieczenia Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać i nieco je podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać je z płatkami owsianymi i żurawiną Banany rozgnieść(...)widelcem na jednolitą masę. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem. Orzechy płatki owsiane, żurawinę i banany dokładnie wymieszać z roztopionym masłem z cukrem i miodem. Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić
IMPRESJA SMAKU550g mąki pszennej 180g mąki żytniej razowej 480g wody 50g miękkiego masła 20g soli 100g orzechów włoskich 150g suszonych śliwek zaczyn Przygotować zaczyn- wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Uprażyć na suchej patelni orzechy włoskie**, śliwki pokroić na duże kawałki. Zaczyn wymieszać z wodą, mąką, masłem i solą. Wyrabiać dokładnie(...)ciasto będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodać orzechy i śliwki i wyrabiać, aż bakalie będą równomiernie rozmieszczone w cieście. Odstawić ciasto do naoliwionej miski, pozwolić mu rosnąć przez półtorej godziny. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, złożyć na trzy części i ponownie odstawić do wyrastania na godzinę. Uformować bochenki lub włożyć je na wysmarowanych masłem foremek i pozostawić do wyrastania
Zapiski Młodej Żonymojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm (nie jest to składnik obowiązkowy, możecie go pominąć lub dać np. łyżkę masła) 1/4 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta imbiru około(...)łyżek ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka odtłuszczonego, ciemnego kakao garść rodzynek i pokrojonych orzechów włoskich szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Banany rozgniatamy widelcem na miazgę 2. Do bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D Składniki na tortownicę o śr. 28cm Biszkopt orzechowy: 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy(...)dodajemy odrobinę cukru i żółtko, aż do całkowitego ich wykorzystania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane drobno orzechy włoskie. Lekko zamieszany biszkopt przelewamy na formę z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Pieczemy w 180st C ok 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 blaty
Kuchnia w czekoladzie