orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:29/257)

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 129

kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich

MyCookBook.pl
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 134

łyżki cukru brązowego (ja nie dawałam tym razem) 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybki świąteczny makowiec 170

dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru(...)żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią,  dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy

Apetyczna babeczka
Marchewkowe ciasto z orzechami 139

łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru  1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 2 jajka 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO(...)temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowe kotlety schabowe 112

lubi klasycznego schabowego? Pewnie takich osób jest mało. Dzisiaj prezentuję schabowego zmodyfikowanego - nie z bułką tartą ale z mielonymi orzechami włoskimi. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Kotlety schabowe Mąka Mielone orzechy włoskie ( można je samemu zmielić ) Sól, pieprz jajka Olej Wykonanie: Kotlety schabowe rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i w roztrzepanych jajkach. Na sam koniec obtaczamy

Smaki Ewy
Placek amerykański (wiewiórka) 119

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 375

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Trufle 130

jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)   Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie(...)wrzucam do reklamówki i rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego

charlotte gotuje
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 203

szczypta soli 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt(...)dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Symfonia smakowa
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 215

ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może(...)wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się

Brzuszki Łakomczuszki
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 172

pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę

Mała Cukierenka
Crunchy orzechowe- musli 288

owsianych góskich 60g orzeszków ziemnych bez soli 60g migdałów 60g orzechów włoskich 30g wiórków kokosowych 55g miodu/syropu z agawy  3/4 szklanki wody odrobina cynamonu PRZYGOTOWANIE: 100g płatków owsianych zmielić na mąkę Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi Orzeszki ziemne, migdały oraz orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno, aby ich nie zmielić Posiekane(...)orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchy Ponownie wstawić

peanutbuttermonster
Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem 207

Przepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert  garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku rukoli

Moje Kuchenne Rewelacje
Przystawka z serem korycińskim i gruszką 177

orzechy włoskie syrop trzcinowy złocisty Przygotowanie: Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Ser Koryciński pokroić w prostokąty o grubości około pół centymetra. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na talerzu ułożyć plasterki sera. Położyć plasterki gruszki. Posypać pokrojonymi orzechami i delikatnie skropić syropem trzcinowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Orzechowo-migdałowe ciasteczka i współpraca z Rossi.pl 141

rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu  Rossi.pl  kolorowej etażerce. 75 g orzechów włoskich 250 g maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę

VioletoweKucharzenie