pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę
Mała Cukierenkaowsianych góskich 60g orzeszków ziemnych bez soli 60g migdałów 60g orzechów włoskich 30g wiórków kokosowych 55g miodu/syropu z agawy 3/4 szklanki wody odrobina cynamonu PRZYGOTOWANIE: 100g płatków owsianych zmielić na mąkę Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi Orzeszki ziemne, migdały oraz orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno, aby ich nie zmielić Posiekane(...)orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchy Ponownie wstawić
peanutbuttermonsterPrzepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku rukoli
Moje Kuchenne Rewelacjeorzechy włoskie syrop trzcinowy złocisty Przygotowanie: Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Ser Koryciński pokroić w prostokąty o grubości około pół centymetra. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na talerzu ułożyć plasterki sera. Położyć plasterki gruszki. Posypać pokrojonymi orzechami i delikatnie skropić syropem trzcinowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujerewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu Rossi.pl kolorowej etażerce. 75 g orzechów włoskich 250 g maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę
VioletoweKucharzeniesałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę(...)orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasisama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać. Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi. Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć
Kulinarny karnet Christopheradwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie
królestwo garówspaghetti, 100 g roszponki, 50 g orzechów włoskich łuskanych, skórka otarta z 1/4 cytryny, sok z cytryny do smaku, 1 -2 ząbki czosnku, 1/3 pepperoni, sól, cukier, 100 ml oliwy, 250 g szynki dojrzewającej, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 6 jajek przepiórczych Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni
królestwo garówszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki jogurtu greckiego 100 g masła 1 czubata łyżka cukru szczypta soli zagnieść: 50 g marcepanu 1,5 łyżki siekanych rodzynek 1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich 1,5 łyżki siekanych migdałów cukier i siekane orzechy do posypania Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty(...)grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięksiążce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane(...)kaczki po 350-400g 300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku Sałatka 100g orzechów włoskich bez łupin 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa 1 średnie jabłko z najlepiej zieloną skórką (250g) 1 średnia cebula dymka (dolna i środkowa część) 2 łyżki oliwy
Kulinarna Pokusamusicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa(...)CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach3 jaja250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g)210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej
Słodko-Słony Świat IlonyDaktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna. SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli) 250 gram daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów(...)włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego
DefinicjaSmakuświeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto(...)słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
Z miłości do słodkościciastem to same problemy były. To znaczy właściwie tylko jeden problem, ale za to poważny. Bo Madzia wymyśliła sobie, że kupi orzechy włoskie w skorupkach. Zasadniczo pomysł bardzo dobry jak się siedzi przed telewizorem i można spokojnie i niezobowiązująco połupać sobie. Ale jak chcesz szybko ciasto zrobić to już ten pomysł nie wydaje się taki bystry. No nie chcę przesadzić(...)krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem i powoli dolewamy śmietanki (już
Marder&Marder Manufacture