kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną, nie trzeba go podgrzewać. Podany zaś(...)porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą
Słodko-Słony Świat Ilonywśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich. Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta. Polecam. Miodownik / Grysikowiec -Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (125 g) 2/3 szklanki(...)mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 12 łyżeczek grysiku (kaszki manny) 150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g) masa kajmakowa (ok. 200 g) ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części. Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy
Słodka StronaSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masa serowa: 375 g twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy
Słodka Stronasody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120g powideł śliwkowych orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian mąkę(...)masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta - gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce - ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi Wykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest wyborny i warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dużym plusem jest fakt, że przygotowania
Smakołyki Berenikiczasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 duże pieczarki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 duże garście świeżej rukoli 3 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta czerwonej papryki(...)proszku 2 łyżeczki obranych orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy
Moja smaczna kuchniazupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż
karmelowyzwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli 80 g fig 80 g suszonych śliwek 60 g suszonych moreli 70 g rodzynek 4 łyżki miodu cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku(...)ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem. W tym samym czasie w osolonej
Słodka StronaDziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle . Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll(...)recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej z zalewy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj
karmelowymascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki(...)przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów. Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce. Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania
sama złodyczmleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku
coolinarnastrefa.blogspot.comskromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam zaopatrzenie się w zdrowotne mąki by tworzyć(...)Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczki Mąka jaglana 1 lyżeczka Mąka kokosowa 1,5 łyżeczki Mąka wiesiołkowa 1 łyżeczka Mielone migdały 1łyżeczka Otręby orkiszowe 1łyżeczka Olej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki 2 orzechy macadamia szczypta proszku do pieczenia 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitolu Przygotowanie: 1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnapieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej(...)stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Kokosowa: Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy mąkę wymieszaną
Słodka Stronazrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto(...)jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy. Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym. Smacznego
Basia w kuchnikalendarzu adwentowym ! Sprawdźcie koniecznie wcześniejsze propozycje i zachęcamy do dalszego śledzenia okienek z kalendarza. Składniki: 250 g makaronu typu krajanka, 500-600 g masy makowej, kilka łyżek miodu, orzechy włoskie, orzechy laskowe, siekane migdały, suszone morele, rodzynki, suszona żurawina, ew. suszone daktyle i figi Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i po ugotowaniu przelać zimną wodą, a następnie
Plate of Joyksiążki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem. Składniki: - 50g rukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz do smaku
Kuchenne Wariacje