orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:21/257)

Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 96

Puszyste, wilgotne ciacho z dodatkiem orzechów włoskich i ulubionych owoców. Idealne do kawy, na imieniny lub jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 26cm) 4 duże jajka szklanka cukru 50g miękkiego masła szklanka jogurtu orzechowego 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie(...)cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz opcjonalnie kruszonkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Pyry na Gaz
CIASTO MARCHEWKOWE 93

tylko moje ulubione ciasto :) SKŁADNIKI: 2 jajka 150 ml oleju 200 g cukru trzcinowego 200 g startej marchewki 75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa 50 g włoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia A jak to zrobić(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Za foto dziękuję Arkadiusz Kornacki Fotografia 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia w opałach
Baklava 365

wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24 warstw. Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana

My Culinary Art
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1783

jeden spód: - 3 jajka (oddziel żółtka od białek) - 1/2 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do pierwszego spodu: 1/2 szklanki orzechów włoskich + do drugiego spodu: 1/2 szklanki maku + do trzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu: - 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36% - 2 różne galaretki owocowe* - wiórki(...)sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po kolei cukier, żółtka, 4 łyżki wody i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni

Kraina Tysiąca Smaków
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 374

soli woda mineralna lub zwykła wodałyżka oleju2 czubate łyżki płatków owsianychskładniki na farsz:2 piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianycholej do smażeniaNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być(...)patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut  w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekany camembert z gruszką 153

Pyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu balsamicznego(...)łyżka drobno posiekanego świeżego oregano 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę

My Culinary Art
Kawowe placuszki z orzechami włoskimi 165

ułatwić sobie życie… pomocne w tym będą także poniższe placuszki, które są równie proste, o ile nie prostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze(...)rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw

Roślinna - blog wegański
Pasta z tuńczyka i jajek 305

jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony(...)pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze części szalotkę i pulsacyjnie miksujemy, aż kawałki będą drobne. Dodajemy obrane jajka i odsączonego tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez kilka sekund – nie dłużej

Poezja smaku
Ciasto krówka 385

BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego) 30g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej MASA KRÓWKOWA 150g gotowej masy krówkowej 110g orzechów włoskich Wykonanie: KARMEL - do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż woda wyparuje, a cukier zacznie zmieniać kolor - zmniejszyć moc palnika, nadal(...)palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty) - do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować - gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto PRZEŁOŻENIE CIASTA  - orzechy włoskie drobno posiekać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z miodowych blatów - na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać - budyń przykryć z wierzchu drugim blatem miodowym, delikatnie

Smakołyki Bereniki
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 143

lekka tarta na orkiszowym spodzie z kremem z ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej(...)żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Krem: 200 gram ricotty 50 gram rozpuszczonej mlecznej czekolady Dodatkowo: 150 gram borówek amerykańskich 50 gram mlecznej czekolady 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy, tworzymy kulę i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i umieszczamy w formie np. małej tortownicy

Mango Papaja
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 143

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)końca sama i jest obłędna, na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim  stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Tort kajmakowy 193

szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli

CoolinarniePL
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy 187

Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną  z sosem z cydru.  Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości

karmelowy
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 304

jest niezależne od pogody. Co roku w majówkę w mojej rodzinie świętujemy podwójne urodziny - mojej Mamy i mojej Babci. Tym razem przygotowałam z tej okazji Malinowo-czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi. Smak powala. Gorzki spód połączony z kwaskiem malin i słodyczą kremu czekoladowego. Jeżeli lubicie połączenie różnych smaków to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki : 5 jajek(...)łyżki golden syrop 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy

Słodkie Przyjemności
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 173

już wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec(...)min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem, a następnie kremem.Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.Schłodzić w lodówce (minimum 2 godzin lub do stężenia masy).Smacznego

Kraina Miodem Płynąca