orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:27/257)

Gozinaki 135

rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę 1. Gozinaki z orzechów włoskich Składniki: - 250 g orzechów włoskich - 125 g miodu - 2 łyżeczki cukru Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy

Kuchenne Wariacje
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12475

kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Krem budyniowy 1 puszka brzoskwiń w puszce(sok) 2 budynie

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z orzechami :) 139

Dużo czekolady, pomarańcza i orzechy – pyszne połączenie Składniki: - 30ml mleka - 200g gorzkiej czekolady 70% - 180g cukru trzcinowego - 30g kakao - 60ml gorącej wody - 160g masła - 80g orzechów laskowych - 50g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 pomarańcza - cukier puder do posypania Forma o średnicy 25 cm. Zaczynamy od pomarańczy, którą musimy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Z wyciśniętego soku(...)rozpuści wlewamy do niej mleko, kakao i wszystko razem łączymy. W międzyczasie topimy w rondelku masło i dodajemy do naszej masy czekoladowej i mieszamy. Teraz dodajemy cukier, posiekane drobno orzechy włoskie oraz 60g posiekanych orzechów laskowych (20g zostanie do dekoracji), a także żółtka jaj (białka zostawiamy do ubicia) i wszystko razem miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy sok z pomarańczy

Kuchenne Wariacje
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 158

Składniki na około 12 sztuk: 85 g włoskich orzechów, zmielonych 4 łyżki miękkiego masła 80 g drobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70 g mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane orzechy włoskie do dekoracji Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z prince polo 3541

dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru(...)polo (2 batony xxl) 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo  herbatniki Przygotowanie: Beza: W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Wsypać mieszankę bakaliową i delikatnie wymieszać. Wyłożyć

Ala piecze i gotuje
Pieczone jabłka nadziane twarogiem 232

akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu na sos karmelowy(...)karmelu dodać masło i śmietankę - wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ponownie ustawić na palniku i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich. Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski

kolorowotorcikowo
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 168

Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej. Czas przygotowania:  30 minut Porcje: 2     Składniki: 200 g makaronu fusilli, 250 g boczniaków, 1 szalotka, 200 ml śmietany 22%, 4 łyżki tartego parmezanu, Garść prażonych orzechów włoskich, Kilka gałązek(...)boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty. Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły. Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą truflową

SzczyptaSmaQ
Hamantaschen 199

otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu. Gotować przez ok. 5-10 minut, aż owoce zmiękną. Jeśli zaczną przywierać(...)tuzina/ 1/2 filiżanki wody lub soku z pomarańczy (użyłam soku) 1/4 filiżanki soku z cytryny 2-3 filiżanki suszonych moreli 1/2 filiżanki cukru  1 filiżanka rodzynek opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu. Gotować przez ok. 5-10 minut, aż owoce zmiękną. Jeśli zaczną przywierać

KUCHARNIA
Kora orzechowa 175

stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę kremową:duża

Świat Ciasta
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 616

szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła

Słodkości i nie tylko
Chleb żytni z orzechami włoskimi 130

jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier  - łyżka Sól - łyżeczka Woda - 280 ml Zakwas żytni razowy - 2 czubate łyżki Orzechy włoskie - 25 gram Najpierw podprażyłam orzechy na suchej patelni, pozbawiłam je skórki i pokruszyłam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, wodę i zakwas - całość wymieszałam krótko, do połączenia składników(...)kolejne 20 minut w 200. Na dużą blaszkę 31x12x8 : Mąka żytnia jasna typ 720 - 3 szklanki Cukier - 2 łyżki Sól - łyżka Woda - 380 ml Zakwas żytni razowy - 4 łyżki Orzechy włoskie - 50 gram Wykonanie takie jak wyżej ,wyrastanie trwało także 7 godzin Piekłam w 210 stopniach przez 35 minut * Jeśli chcesz orzechy możesz dodać od razu tylko nie mieszaj ciasta

apetytnapieczenie
Gniazda boczkowe ze śliwką- przystawka sylwestrowa 87

Pyszna przystawka, idealna na przyjęcie Sylwestrowe. Składniki: 5 plastrów wędzonego boczku 5 połówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem posypać

Tradycyjna Kuchnia
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 109

chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu

Chilli Czosnek i Oliwa
Grecki deser. 287

Grecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser(...)porcje: 300 g jogurtu naturalnego, może być typu greckiego 2-3 łyżki orzechów włoskich 2-3 łyżki miodu      Orzechy prażymy około 2 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Miód jeśli jest scukrzony przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie płynny, dodajemy jeszcze ciepłe orzechy i dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wykładamy jogurt, a wierzch dekorujemy przestudzonym

Rozpustne gotowanie
Śniadanie z jajem. Czyli jajko na szpinaku, pomidorach i cebuli, z orzechami włoskimi, awokado i pietruszką. 120

łyżeczki oleju kokosowego 2 garści umytego szpinaku (świeżego) 1/2 szklanki pokrojonych pomidorów (z puszki lub świeżych) 1/4 dojrzałego małego awokado (lub 1/6 dużego) 1/2 średniej cebuli czerwonej łyżka orzechów włoskich 1 jajko Przyprawy szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili lub papryka ostra do smaku pieprz 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (można pominąć) szczypiorek świeża natka pietruszki lub kolendry(...)oleju kokosowego pozostaje bez zmian, reszta razy dwa. Gdy śniadanie dzielę z mężczyzną, to zwiększam ilość jajek do trzech ; ). Przepis: -Rozgrzewamy patelnię bez oleju- 1. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy włoskie, aż do zarumienienia. Gotowe orzechy przesypujemy do osobnego naczynia. 2. Kroimy cebulę (w kostkę). Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy cebulę, około 3 minuty, dodajemy umyty szpinak

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania