orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:27/257)

Chleb żytni z orzechami włoskimi 200

jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier  - łyżka Sól - łyżeczka Woda - 280 ml Zakwas żytni razowy - 2 czubate łyżki Orzechy włoskie - 25 gram Najpierw podprażyłam orzechy na suchej patelni, pozbawiłam je skórki i pokruszyłam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, wodę i zakwas - całość wymieszałam krótko, do połączenia składników(...)kolejne 20 minut w 200. Na dużą blaszkę 31x12x8 : Mąka żytnia jasna typ 720 - 3 szklanki Cukier - 2 łyżki Sól - łyżka Woda - 380 ml Zakwas żytni razowy - 4 łyżki Orzechy włoskie - 50 gram Wykonanie takie jak wyżej ,wyrastanie trwało także 7 godzin Piekłam w 210 stopniach przez 35 minut * Jeśli chcesz orzechy możesz dodać od razu tylko nie mieszaj ciasta

apetytnapieczenie
Gniazda boczkowe ze śliwką- przystawka sylwestrowa 115

Pyszna przystawka, idealna na przyjęcie Sylwestrowe. Składniki: 5 plastrów wędzonego boczku 5 połówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem posypać

Tradycyjna Kuchnia
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 130

chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu

Chilli Czosnek i Oliwa
Grecki deser. 319

Grecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser(...)porcje: 300 g jogurtu naturalnego, może być typu greckiego 2-3 łyżki orzechów włoskich 2-3 łyżki miodu      Orzechy prażymy około 2 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Miód jeśli jest scukrzony przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie płynny, dodajemy jeszcze ciepłe orzechy i dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wykładamy jogurt, a wierzch dekorujemy przestudzonym

Rozpustne gotowanie
Trufle 216

Zdrowy deser :) Trufle Składniki orzechy włoskie 1 szklanka słonecznik łuskany 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki syrop klonowy 2 łyżki mielone orzechy włoskie do obtoczenia Sposób przygotowania Słonecznik i orzechy … Czytaj dalej Trufle

czarrna od kuchni
Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym i śliwkami 164

trochę jesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów włoskich 40 g cukru pudru 90 g masła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek kilka malin łyżka jagód(...)kilka orzechów włoskich w miodzie Mąkę przesiewamy z orzechami i cukrem pudrem. Siekamy ją z masłem i żółtkiem a następnie dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Mienta blog
Knoppers 166

Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały(...)czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej

paapilotkaa
Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności! 211

Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy(...)smakowe to daleko mu do smakołyka, ale jak wiadomo ,,nie wszystko złoto co się świeci,,. Przygotowanie: Waga orzechów powinna odpowiadać wadze cukru w stosunku 1:1 1 kg zielonych orzechów włoskich  1 kg cukru kryształu  1. Zebrane orzechy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem

Apetyczna babeczka
Snickers na herbatnikach 387

cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit beurre kakaowe - 50 szt herbatniki petit beurre  maślane - 50 szt orzechy włoskie - 1 szkl masa krówka - 460 g Sposób przygotowania: Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do miski wybić(...)blachy o wymiarach 36x25 wyłożyć warstwą kakaowych herbatników, wylać część masy budyniowej, ułożyć białe herbatniki , masa budyniowa, kakaowe herbatniki, masa i białe herbatniki. Wyłożyć na herbatniki masę krówkową. Orzechy włoskie posiekać na drobno, posypać ciasto orzechami. Włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Ciasto orzechowo - truflowe 2265

Bardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio), 1/3 szklanki cukru.  Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki

Z miłości do słodkości
Bakalie nie tylko do ciast ? 148

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Bakalie czyli orzechy, suszone i kandyzowane owoce. Dostarczają dużo energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. 1)   Orzechy włoskie posiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i musli. 2) Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy dodawać do ciast zamiast mąki. 3) Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące(...)pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 385

300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów W misie miksera umieszczamy mąkę, mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i stopniowo dodając po jednym żółtku zagniatamy kruche ciasto(...)górze ciasta. Gdy mamy domowy karmel przygotowany wcześniej, musimy go również delikatnie podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia i rozsmarować chłodny, płynny na wierzchu ciasta. Posypać płatkami migdałów i/lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Ja użyłam i płatki i orzechy, każdy z tych składników nadaje super, niepowtarzalny smak. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia, wówczas kajmak ładnie ściągnie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 200

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanego ananasa 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Ciasto wyjdzie najlepsze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Torcik bezowy z kremem krówkowym i orzechami. 149

domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g serka mascarpone 300ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru150g kajmaku 1/2szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 małe krążki bezowe 1/2 łyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: serek mascarpone mieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy

Kuchnia Beaty
Zupa orzechowa 146

Sezon na świeże orzechy włoskie w pełni. Stąd ta propozycja na... zupę. Składniki : 20 dag orzechów włoskich 1 litr rosołu sól, pieprz biały śmietana lub jogurt, 2 żółtka Przygotowanie : Obrane orzechy rozdrabniamy, a potem mielimy  Wsypujemy do gotującego się rosołu - gotujemy  przez chwilę, zdejmujemy z ognia Żółtka ucieramy razem ze śmietaną i zabielamy zupę Doprawiamy

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania