Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Autor

CzteryFajery.plCzteryFajery.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, pasty, pasta, ziemniaki, ryby, kiełbasa, ciasto, mielone, sałatki, sałatka, shoarma, suszone pomidory, prosta zupa, owoce morza, ryba, gulasz, proste ciasto, danie jednogarnkowe, zupa warzywna, gulasz po węgiersku, mielone z warzywami, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ryba w ciescie, sałatka z pomidorem, warzywa na patelnie, salatki warzywne, sałatka warzywna, sałatka z marchewki, sałatka z marchewką

Inne przepisy z Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.