600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych * 2 marchewki * 1 pietruszka * po kawałku pora i selera * 3 listki laurowe * 4 ziela * łyżka majeranku * pokrojone w drobną kostkę ziemniaki * 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie : Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu nie trzeba(...)zaprawiać zupy mąką) i wsypać majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę solą i pieprzem. Ściągnąć flak z kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do zupy. SMACZNEGO życzy moja mama
Magiczne Życie Martymój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy - u mnie śląska * mały koncentrat pomidorowy * listek laurowy, ziele angielskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Żeberka zagotować, dodać stopniowo poszatkowaną kapustę i dusić do miękkości razem z liściem(...)zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami
Magiczne Życie Martyrazem. Hm, aż dziwne, by w środku sierpnia trzeba było się...rozgrzewać! KOLOROWY GORĄCY KOCIOŁEK. (inspiracja - "Pomysł na...Chłopski garnek" Winiary, przepis zmodyfikowany przeze mnie.) 400g wiejskiej kiełbasy 300g obranych ziemniaczków 1 duża czerwona papryka 200g fasolki szparagowej 300g poszatkowanej kapusty pekińskiej 1 puszka odsączonej kukurydzy 1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek" 1 łyżka przyprawy gyros Kiełbasę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkizapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam. Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec ) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny ( špekáčky ) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz
W kuchni Karmel-itkiProste, szybkie, smaczne i tanie :) Składniki: - 2 laski kiełbasy cienkiej - 2 papryki zielone - 2 paryki żółte - 2 papryki czerwone (ilość papryki czerwonej zawsze uzależniam od ceny teraz już spokojnie możemy ją kupić po 5 zł za kilogram ale jak zaczynałam zbiory cukini była po 18 zł) - 1/2 koncentratu pomidorowego - 5 pomidorów - 8 średnich cukini - 4 cebule Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)kosteczkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cukinię (też pokrojoną w kosteczkę). Chwilę smażymy na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone papryki i pomidory. Na małym ogniu gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Zagotowujemy i gotowe
Zainspirowana w kuchnimarchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy 2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur 1-1,5 kg białej kiełbasy 4 litry wody sól i pieprz do smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy(...)angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponiższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:) Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem Składniki: 4 duże cebule 3 jajka "kawałek" chudej kiełbasy 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić cienko w paski. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo(...)smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagrzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej(...)żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukinii 1 duża papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już
Monia miesza i gotujepieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki
Fabryka pomysłówSkładniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę
Czerwona Porzeczkamojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE. I przepis na tą zapiekankę … The post Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamięso poddajemy wstępnej klasyfikacji z boczku odcinamy skórę i wycinamy chrząstki z łopatki błony. Mięso mielimy dodajemy wodę, wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita. Rozpalamy w wędzarni i wieszamy kiełbasę, utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 i wędzimy-pieczemy jeszcze 2,5 godziny. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.