kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj. Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki 500 g schabu - 6 kotletów ( 3 porcje) 3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa) kilka plastrów cheddara 3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie) 3 łyżki majonezu pietruszka sól pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć, pokroić(...)kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz. Na patelni, najlepiej takiej
Stare Garyzupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz(...)grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. 6 białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu
Ewa w kuchnizdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef Do podania: kiełbasa rukola Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę razem z kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość zagniatamy na jednolite ciasto(...)gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Można je jeść od razu, lub przestudzić, a następnie odsmażyć na patelni z plasterkami kiełbasy. Przed podaniem możemy udekorować rukolą
Smakowity Blog Kulinarnywiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny(...)skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę. Efekt końcowy na zdjęciu SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewysurówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminu oliwa(...)całe) i dodać do kapusty. 3. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Posypać solą, pieprzem i majerankiem i obsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać do kapusty. 4. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty. 5. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do kapusty
UgotujmyTo.plteraz okazuje się, że warto zachować go trochę na sałatkę z bobem lub potrawkę z bobu W razie braku chorizo myślę, że spokojnie można użyć innej zwykłej, ulubionej kiełbasy i też powinno dobrze smakować, choć dobrze byłoby gdyby kiełbasa była trochę pikantna. Bardzo mnie ucieszy jak dacie mi znać czy Wam smakowało Zapraszam:) Sałatka z bobu i chorizo Składniki
UgotujmyTo.plpokojowej Składniki na sos pomidorowy: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można(...)minimum 12 godzin do lodówki. Tak jak wspominałam dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień móc je upiec. Na drugi dzień najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać
Świat Ciastapieczywo. Składniki na jedną sztukę: 2-3 liści sałaty lodowej 1-2 łyżki majonezu 2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona 2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży(...)plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkaciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach wyjątkowych kiełbas. 4 formaty i 9 wyselekcjonowanych smaków o dużej mięsności znajdą swoich odbiorców. Długi termin przydatności (3 miesiące), to zaleta pasteryzacji w gorącej wodzie gotowego opakowania. Kiełbaski DEGUSTINO są produktem bezglutenowym(...)wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją). Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona. Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe
Moje domowe kucharzeniekuchnię? Ooooo temat rzeka, ale tak na szybko to w stylu rustykalnym, z wielką spiżarnią za ścianą. Kuchnia powinna mieć co najmniej 10 m kw. Wiszące warkocze czosnku i kiełbasy, pachnące zioła na parapecie itd itd. Uwielbiam kuchnię w filmie "U Pana Boga za miedzą" - wiejska kuchnia z własnym siadłym mlekiem, ogórkami, kiełbasą, itd itd Moje pytania: 1. Ulubione miejsce
Z butelką mleczka w tlewielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi. Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy na masło(...)kiełbasę z boczkiem. W oczekiwaniu na swoją kolej dowiedzieliśmy się z ożywionej dyskusji pań sprzedających, że się nie wyrabiają, chce się im siku, ludzie są wredni i czegoś ciągle chcą. Na szczęście trafiliśmy na tą panią, która nie wywracała ciągle oczami i nie jęczała „jezzzuuu”. Pajdy… hmm… masło czosnkowe okazało się być margaryną z vegetą, cebula fajna
ladykitchenbył wyjątkowo smaczny...prawie jak domowy..kiedyś próbowałam takiego sosu innej firmy i nie był on tak smaczny jak ten.. sos pieczarkowy Orzech makaronu spaghetti cebula kiełbasa Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić. Makaron
Moje domowe kucharzeniemięso marynować, żeby go nie zmarnować? Lepiej korzystać z gotowych już przyprawionych mięs i gotowych przypraw do grilla ze sklepu czy lepiej samemu marynować mięso własnymi potrawami? Czy kiełbasa grillowa jest najlepsza do grillowania? Co w kiełbasie robią wodorosty i tajemniczy biały proszek o nazwie Glukono-delta-lakton? Czy grillowanie rzeczywiście odchudza potrawy? Jak grillować, by nie chorować? Program można
WojnaNaSmaki.plprzez kolor tej zupy? :) Składniki: 4 większe marchewki , 3 średnie pietruszki , ćwierć średniego selera , 15 cm pora , 3 średnie pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , 3 ząbki czosnku , kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę , sól , świeżo zmielony pieprz , słodka papryka , odrobina oleju do posmarowania patelni. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką(...)czosnkiem. Wszystko krótko przesmażyć i przełożyć do gotujących się warzyw. Gotować razem kilka minut, następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w plastry i przesmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy. Zupa nie należy do delikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna
Codzienna kuchnia niecodzienna