Jest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :) Składniki: 2 puszki fasoli (czerwonej albo białej) 40 dag wędzonego boczku, 4 pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnej pół kilo karczku duża
Bon Appetit Małgorzatyjest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 2 małe cukinie (czyli inaczej kabaczki) 2 papryki czerwone 2 puszki pomidorów (albo 4 pomidory bez skórki) 1 duża cebula 2 pęta kiełbasy (można pominąć dla wersji wegetariańskiej) ok. 10 pieczarek sól, pieprz majeranek papryka mielona oliwa do smażenia natka pietruszki W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy(...)plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki. leczo z kabaczkiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatyzakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać(...)ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec). Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać śmietanę. Smacznego
Bon Appetit Małgorzatyzimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak(...)czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami. zupa cytrynowo - chrzanowa
Bon Appetit Małgorzatykiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna) 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy jałowcowej 4 listki bobkowe łyżeczka ziela angielskiego 4 kulki jałowca łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego tymianku 2 cebule ok. 15 grzybków suszonych ok. 10 śliwek suszonych albo wędzonych sól(...)dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki. Wszystko mieszamy i gotujemy 2 godziny. składniki domowy
Bon Appetit Małgorzatymusi być nudne, tak podane na pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :) Składniki: 2 małe bagietki (albo długi chlebek) pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy 3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta) 6 jajek ugotowanych na twardo 200 g białego sera ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis ) czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek sól(...)pieprz Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki
Bon Appetit Małgorzatymasełku okazały się smaczne. Trzeba jeść co natura daje :) Składniki na 2 porcje: 5-6 jajek wiązanka botwiny (liście i łodygi) wiązanka liści rzodkiewki 1 pęto wiejskiej kiełbasy 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Botwinę i liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Następnie liście siekamy i podsmażamy na masełku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i także podsmażamy
Bon Appetit Małgorzatypozbawione środków chemicznych: barwników, fosforanów, sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy. Polecam! Składniki: 1/2 kg fasoli Jaś 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 pęta dobrej kiełbasy (u mnie długa marki NOVE ) 6 suszonych pomidorów 150 g wędzonego boczku olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziela angielskie słodka papryka w proszku suszony majeranek sól, pieprz(...)drugi dzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymożna się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki! składniki ( ilość zależy od ilości gości i głodu) dowolna biała bułka pokrojona na kromki kiełbasa też dowolna keczup ser żółty - ja użyłam cheddar'a masło szczypior zielony do przybrania przygotowanie Angielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona(...)kiełbasę lub wędlinę pokrojoną na cienkie plasterki. Na to chlust keczupu i plaster sera żółtego. 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po wyjęciu posypać zielonym i wcinać gorące! Ale dobre!!! Smacznego
Stare Garydomu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe ! składniki ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka) kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe(...)zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem
Stare GarySzukałam przepisu wykorzystującego chorizo. Troszkę nam się ta kiełbasa rozmnożyła i trzeba było zacząć likwidować zapasy. I tak trafiłam na stronę Eating Well . Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam! składniki 1 polędwiczka ok 600 g 250 g świeżego młodego szpinaku 100 g żółtego sera np cheddar'a, starty na małych oczkach(...)kiełbasy chorizo lub salami 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę. Szpinak
Stare Garybyły akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna. składniki 3 duże ziemniaki 1 l wody 1 pomidor 100 g kiełbasy chorizo 2 jajka pęczek kolendry sos: pęczek pietruszki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku szczypta morskiej, gruboziarnistej soli szczypta kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy przygotowanie Ziemniaki obrać(...)umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min. Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo
Stare Garykotlety zupełnie inne niż zazwyczaj. Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki 500 g schabu - 6 kotletów ( 3 porcje) 3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa) kilka plastrów cheddara 3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie) 3 łyżki majonezu pietruszka sól pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć, pokroić(...)kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz. Na patelni, najlepiej takiej
Stare Garyzupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz(...)grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!