kiełbasa - 10142 przepisów (strona:367/677)

DOMOWY SMALCZYK 185

mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu Składniki: 1kg surowego dość tłustego boczku pół pętka kiełbasy np podwawelskiej 1 duża cebula pieprz młotkowany z kolendrą Kamis majeranek Kamis Wykonanie: Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną(...)kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 219

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki   lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem(...)pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Pizza 236

świeżych drożdży  półtorej łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtego pomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka 1 cebula sos pomidorowy z ziołami boczek wędzony 10 długich plastrów kilka szt śliwek suszonych 100 g pieczarek oliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie) Wykonanie: Przesiewamy mąkę do miski(...)środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki. Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika. Kolejna moja propozycja o dość ciekawym smaku

Malinowe Pocałunki
Cannelloni 192

puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa z oliwek suszone pomidory Czosnek sól,pieprz,bazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala Wykonanie(...)składników orginalnych i bardzo dobrej jakości , wydobędziemy z naszych cannelloni to co najlepsze! Ale wracając... Odkrywamy nasze nadzienie i mieszamy. Odstawiamy na bok. Na druga patelnię dajemy trochę masła. Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle. Dodajemy do szpinaku. Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę.  Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy

Z Kuchni Do Kuchni
ŻUREK 189

ŻUREK Składniki: - 200g żeberek - 3 średnie ziemniaki - 100g kiełbasy - 3 liście laurowe - 5 kulek czarnego pieprzu - 4 kulki zioła angielskiego - 2 kulki owoców jałowca - 1 kostka rosołowa - 200ml zakwasu na żur -  5 łyżeczek białego barszczu w proszku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową

Mentor Smaku
Potrawka z ryżu 239

słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy ..polecam.. 2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica 20 dkg pieczarek 20 dkg kiełbasy 1 cebula  sos słodko-kwaśny 2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica   przyprawa chińska 5 smaków sos  sałatkowy włoski  sos koperkowo-ziołowy Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebul(...)sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą

Moje domowe kucharzenie
ŻUREK KUJAWSKI 193

laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka suszonych grzybków ugotowane jajka Wykonanie: Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą

Walijskie Pichcenie
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 140

cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz  przyprawami wg uznania. Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem. Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe(...)względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 253

podany w wydrążonym bochenku chleba. Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest mięso wieprzowe, wędzona kiełbasa lub boczek, ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy... Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :) Składniki: 1kg łopatki 20 dkg boczku 4 kiełbasy śląskie 5 ogórków kiszonych koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie 1l bulionu

Walijskie Pichcenie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 142

pekiński bigosik? :)  jest wędlina, są pieczarki, jest przecier... co więcej trzeba?  Wymieszać smaki - nic więcej!  A więc do dzieła! Składniki: 3szt kapu s ty pekińskiej 2 kiełbasy podwawelskie lub inna wędlinka zalegająca w lodówce pomidory w puszce  lub przecier pomidorowy 1 marchew   30 dkg pieczarek cebula  lub 1 por sól   liść laurowy ziele(...)Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę.  Razem z marchewką i pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut. Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta

Walijskie Pichcenie
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 159

babcina :) Składniki: 2 50g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej 2 marchewki 1 pietruszka seler 1 cebula 3 średnie ziemniaki 200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku  liście laurowe  ziele angielskie 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól pieprz majeranek 2 łyżeczki octu (wg uznania) 1 łyżeczka cukru (wg uznania) Wykonanie: Fasolę(...)octem i cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu.  Cebulę wraz z boczkiem lub kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 903

obowiązkowo z dużą ilością koperku. Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.  Ja gotuję w następujący sposób: Składniki: 1 młoda kapusta 2 laski chudej kiełbasy 200g pieczarek 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do podsmażenia kiełbasy koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść

Walijskie Pichcenie
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 456

miałby być środek lata ;-) Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 papryka zielona puszka pomidorów w zalewie 3 cebule ząbek czosnku 2 małe cukinie 200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku  sól i pieprz do smaku Wykonanie:  Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym smalcu(...)głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę i pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę wody

Walijskie Pichcenie
PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 205

kurczaka.  To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-)) Składniki: 2 pi ersi z kurczaka papryka czerwona papryka żółta 200g pieczarek 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) 2 cebule sól pieprz szczypta cukru słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy łyżka mąki łyżka śmietany 18% Wykonanie(...)półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Kolorowa fasolówka 138

prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera 3 duże ziemniaki Mały kawałek łopatki wieprzowej 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka majeranku sól morska, czarny pieprz Fasolowy mix wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Mięso z łopatki wieprzowej kroimy(...)seler i pietruszkę, gotujemy ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy, gotujemy do ich miękkości. W międzyczasie rumienimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do zupy. Wsypujemy do zupy 1 czubatą łyżkę majeranku. Jeśli jest potrzeba doprawiamy fasolową jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, jemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię