święta postanowiłam zrobić coś nowego,przeszukałam internet,spisałam kilka ciekawych przepisowi ułożyłam swój ;) sernik wyszedł przepyszny , lekki , nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł . Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód : - 250 g maki pszennej(...)upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego
Wypieki ReneProponuje zrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej. Składniki: ser 1.1/2 wiaderka cukier 1.1/2 szklanki 6 jaj masło 250 g 3 budynie waniliowe po 40 g rodzynki 75 g żurawina 75 g aromat waniliowy 1 mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: czekolada 200 g mleko 3-5 łyżek bakalie Krok(...)zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin. Krok 4 Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Idealnie pasuje na Wielkanoc
Różowa kuchniaSernik z herbatnikami Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji. składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej(...)nagrzanego do 200 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut. Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzuwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem(...)termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego
Kolizje Smakówalkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek(...)dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ajerkoniak, a następnie kremówkę z żelatyną, cały czas miksując. Masę wyłożyć na ostudzony sernik, wyrównać wierzch. Pozostał ajerkoniak przelać do woreczka cukierniczego, odciąć rożek, formując małą dziurkę. Wyciskać na mus kropki wzdłuż brzegów, w niewielkich odstępach. Przeciągnąć przez środek kropek wykałaczką, formując serduszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Umowa podpisana, egzamin napisany, można oddać się przyjemnościom. Zapraszam więc na serniczek na zimno w pomarańczowej wersji kolorystycznej :-) Sernik na zimno SERNIK NA ZIMNO Tortownica o średnicy 26cm: 250g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego(...)Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h. Sernik na zimno SMACZNEGO
peggiwkuchniPodczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej(...)początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej
Kolizje SmakówOstatnio mam mało czasu na pieczenie w domu ale jak w każdą środę postanowiłam coś upichcić, choćby na szybko. Padło na sernik i to zupełnie inny ale jak zawsze w trakcie musiałam zmienić plany, bo okazało się(...)budyniu ani mąki ziemniaczanej. Za to miałam cały słoik kisielu więc założyłam, że to mniej więcej to samo i zaryzykowałam. Eksperyment okazał się udany, kisiel nadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:) *foremka 23*23 cm (lub trochę większa) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów 1 kg sera na sernik (może
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut(...)delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą
Gotowanie i blogowaniezabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki. Jak dla mnie sernik jest najlepszy po schłodzeniu go przez całą noc :) Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.fitjestgit.blogspot.com
Czerwona PorzeczkaBabka cytrynowa Babka piaskowa waniliowo-kakaowa Babka bananowa Fale Dunaju Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym Sernik z owocami Sernik E. Wedel
Passions hobbies lifeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i delikatny jak chmurka :-). Udekorowany czekoladą i płatkami migdałowymi. Doskonały na każdą okazję! Post Sernik wiedeński pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski(...)dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniamiski 1kg sera białego śmietankowego (zmielonego), który ma inną konsystencję niż typowy twaróg. Zanim się zorientowałam zdążyłam dodać jeszcze jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g cukru 100 pomelo kandyzowanego 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka z jednej cytryny sok z jednej cytryny(...)kuchenną - ciasto sernikowe ładnie się ułoży. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C, pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy przez 70 minut. Sernik studzimy poza piekarnikiem
Gotowanie i blogowaniesiebie znakomicie! Smaki wzajemnie się uzupełniają, a my możemy poczuć się jak w niebie! Pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia! Przepis jest bardzo prosty, a smak naprawdę niepowtarzalny! :) Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową Składniki na spód: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy na drobny piach. Dodajemy roztopione masło i całość mieszamy, ugniatamy, aż do otrzymania(...)później w lodówce. Składniki na polewę: 150 g chałwy 150 ml śmietanki kremówki Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić. Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!