minut piec w 200 stopniach, a przez kolejną 1 godzinę (może być ciup dłużej) w 150. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i po 5 minutach powoli uchylić drzwiczki. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przygotować polewę. Rozdrobnioną chałwę połączyć ze śmietanką, zmiksować blenderem i przełożyć do małego garnuszka. Całość l ekko podgrzać, aby masa stała się gęsta(...)Masę należy ciągle mieszać i nie dopuścić, aby się zagotowała.) Polewę przelać na zimny sernik. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce (na czas zastygnięcia polewy), a następnie posypać podprażonym (na suchej patelni) sezamem i udekorować kawałeczkami chałwy
Di gotujeWiosenny sernik, lekki, dietetyczny i pyszny. Wykończony plasterkami kiwi w subtelnym, zielonym, wiosennym kolorze. Dodatek jogurtu w poprzednim serniku zachęcił mnie do dalszych eksperymentów i w dzisiejszym stanowi już prawie 50%. Sernik z dodatkiem jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony. Spód sernika wykonany ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny(...)koniec wmieszać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 170`C 60 minut wg wskazań na opakowaniu przygotować Tortenguss. Na przestudzonym serniku ułożyć plasterki obranego kiwi. Zalać Tertengussem. Podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powstał całkiem przypadkiem a efekt piorunujący. Sernik jest kremowy, aksamitny, idealny, zapraszam do wypróbowania przepisu. Lekko słonawy smak ricotty i kremowe mascarpone dają jedyny i niepowtarzalny smak sernikowi. Pastę orzechową można zastąpić syropem orzechowym. Taki deser do kawy czy herbaty znakomity. Sernik z ricottą i mascarpone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewno i Wy się w nim zakochacie - jest kremowy i mocno sernikowy, z wyczuwalną kaszą jaglaną, na kruchym i zdrowym spodzie z płatków owsianych i żytnich! Zapraszam :) Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie Składniki na spód: 80 g płatków owsianych 40 g płatków żytnich 50 g masła 6 łyżek mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki umieszczamy(...)ponieważ kasza jaglana bardzo dużo pije :) Ugotowaną kaszę jaglaną przecedzamy i studzimy. Schłodzoną kaszę blendujemy do uzyskania gładkiej masy, chyba, że chcemy, aby grudki jaglane były wyczuwalne w serniku :) Dodajemy twaróg, 2 łyżki budyniu waniliowego, cukier, olejek waniliowy oraz jogurt i całość blendujemy króciutko - do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładany na upieczony spód i pieczemy w temp
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut(...)suchego patyczka”). Polewa: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Jeśli wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej. Śmietaną smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15 minut aż śmietana się zetnie tworząc różną, białą warstwę. Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po wystygnięciu
Pyry na Gazserową. Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut, po czym temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać z serkiem mascarpone. Część kremu rozsmarować(...)serniku. Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie. Oprószyć kakao. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne rozetki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao
6nieboPyszny, mięciutki sernik na czekoladowym spodzie. Moja mama dostała przepis od koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie. SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy laskowe(...)dodajemy nutellę, do drugiej olejek waniliowy. Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników
słodki bratekSernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego nie sposób zepsuć . Polecam , tym , którzy tak jak , ja są cukierniczym beztalenciem , warto . Trud jest niewielki , ale efekt końcowy ogromnie smakowity . Pewnie mógłby, wyjść lepszy , ale kto by się przejmował(...)ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego . Post Sernik królewski pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysię, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania 2 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySerniki uwielbiam. Pieczone, na zimno i gotowane. Na święta przygotowałam sernik gotowany z polewą kajmakową. Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku jest rewelacyjny. Ja polałam go kajmakiem, ale można również polać czekoladą, polewą owocową. Próbowałam go zrobić z sera wiaderkowego, ale zdecydowanie polecam tradycyjny twaróg. Nie chciało mi się sera mielić przez maszynkę(...)Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta. Wylać na spód ciasteczkowy i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową i ozdobić posypką. sernik gotowany z kajmakiem
O kuchni z uczuciemświęta postanowiłam zrobić coś nowego,przeszukałam internet,spisałam kilka ciekawych przepisowi ułożyłam swój ;) sernik wyszedł przepyszny , lekki , nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł . Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód : - 250 g maki pszennej(...)upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego
Wypieki ReneProponuje zrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej. Składniki: ser 1.1/2 wiaderka cukier 1.1/2 szklanki 6 jaj masło 250 g 3 budynie waniliowe po 40 g rodzynki 75 g żurawina 75 g aromat waniliowy 1 mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: czekolada 200 g mleko 3-5 łyżek bakalie Krok(...)zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin. Krok 4 Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Idealnie pasuje na Wielkanoc
Różowa kuchniaSernik z herbatnikami Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji. składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej(...)nagrzanego do 200 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut. Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzuwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem(...)termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego
Kolizje Smaków