Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele(...)przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUwykorzystaniem soku z kiszonej kapusty. Składniki: -0,5 l kwasu z kiszonej kapusty -2 l wody -ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18% -kilka ugotowanych na twardo jajek -2-3 kiełbasy białe parzone -2 ząbki czosnku -po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -kilka listków laurowych -2 czubate łyżki mąki pszennej -majeranek -chrzan -pieprz , sól, cukier Do garnka(...)łyżką. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki. Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy, aby uzyskać jednolitą, dość rzadką śmietanę. Wlewamy ją do garnka z zupą
Maminek kulinarnyszklanki wody -łyżeczka pesto -sól, pieprz, cukier Zagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Dodatki: -20 dkg kiełbasy, np. szynkowej -20 dkg pieczarek -20 dkg żółtego sera -cebula -papryka -2 kiszone ogórki -świeży pomidor i ogórek -przyprawa warzywna -olej Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki. Pieczarki również(...)słupki a resztę ścieramy na tarce. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w dowolny sposób. Ciasto w międzyczasie urosło. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Ciasto musi być nieco większe od blaszki ( u nas blaszka
Maminek kulinarnydyni Hokkaido 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 litr bulionu sól biały pieprz Dodatkowo: kiełbasa chorizo uprażone pestki dyni papryczka chilli bazylia Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez(...)chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy
Smakowity Blog Kulinarnyułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis, 2 cebule, łyżka oliwy z oliwek Olitalia, łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczki ostrej papryki, 200g startego parmezanu. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem. Piec około 20 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny.. Składniki: na 4 osoby: 1kg białej kiełbasy surowej 20 dag wędzonego boczku 3l wody pęczek włoszczyzny 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu na żurek majeranek 3 ząbki czosnku 3 cebule kilka łyżek oleju rzepakowego(...)śmietana do zabielenia-ok.2 łyżek pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g) Wykonanie: Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy
Z Majeczką w kuchniDlaczego wiejska? Bo tak kiełbasa jak również boczek są autentyczne/podkarapckie, nie sklepowe, ale od Pani , która ma różowe świnki, i które chrumkają na wolności. Te ,które jeszcze chrumkają. Składniki na pizzę Wykonanie ciasta do tej pizzy jest TUTAJ Na nadzienie potrzebujemy -dobrej wiejskiej wędzonej kiełbasy -boczku wędzonego -cebuli szalotki z piórami -bazylii -sosu pomidorowego bądz dobrego ketchupu ,żeby tylko(...)rycki u mnie GOUDA i CEZAR – obydwa różne daltego dałam trochę tego i trochę tego, by zobaczyć, który najlepszy na pizzę.. Zrób ciasto według tego przepisu Cebulkę, kiełbasę i boczek podsmaż na tłuszczyku z boczku. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym bądz ketchupem. Wyłóż na wierzch podsmażone dodatki. Poukładaj sery... Zapiekaj w 230 stopniach ok.15-max 20 minut, po tym czasie
Z Kuchni Do Kuchnidobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku. Podsmażaj ok.10 minut, aż woda(...)odparuje i zmiksuj. Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiUwielbiam ! Choć przynam się że kiedyś je nienawidziłam, ale jak widać smaki się zmieniają :) Składniki : 2 cukinie 2 papryki 1 duża cebula lub 2 mniejsze kiełbasa np. Podwawelska koncentrat pomidorowy przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, bazylia i inne według uznania Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym będziemy robić leczo. Cebulę obieramy(...)kroimy w kostkę, wrzucamy do kiełbasy i podsmażamy na oleju. Cukinię myjemy, i kroimy w kostkę, ale nie za małą. Paprykę myjemy, uwuwamy środek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać. Gotujemy do czasu
charlotte gotujetradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco(...)dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności i nawet
Chilli Czosnek i Oliwapostanowiłam je wykorzystać w inny sposób...a mianowicie jako miseczki do dowolnego nadzienia..u mnie akurat był to domowy sos słodko -kwaśny z dodatkiem kiełbasy.Pomysł na takie miseczki z tortilli podpatrzyłam gdzieś w necie....polecam.. wrapy tortilla Develey kiełbasa sos słodko-kwaśny Placki tortilli przeciąć tak ,aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek spryskać(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 5-10 minuta, aż się zarumienią i będą chrupiące.Wyjąć z foremek.Do powstałych miseczek włożyć gorący sos słodko-kwaśny z dodatkiem kiełbasy
Moje domowe kucharzenierestauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-) Składniki: 60dkg słoniny 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula pieprz ziołowy majeranek Wykonanie: Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce(...)mielimy również wiejską kiełbasę.Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie do końca się wytopi,dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia. zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo
Walijskie Pichceniekiedy jadłam! Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny 400g grochu 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy cebula sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.Jeśli korzystamy(...)groch będzie miękki. Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością
Walijskie Pichceniebędzie robił na kolację smażonkę" Upss... pomyślałam, na pewno coś smażonego, ale do końca nie wiedziałam co. Okazało się, że jest to najzwyczajniej w świecie smażona z cebulką ... kiełbasa :-) Cóż, co region to różne określenia i różna gwara. U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce(...)najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska) 2 cebulę kilka pieczarek 2-3 kiszone ogórki pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy
Walijskie Pichceniesmakołyki w dość krótkim czasie. Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę. Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest to gwarancją smaku. Polecam przepis :)) Składniki: 800 g schabu(...)kości 4 białe kiełbasy sól pieprz musztarda majeranek 1 cebula liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa
Walijskie Pichcenie