kiełbasa - 10142 przepisów (strona:244/677)

Bigos z wolnowaru 146

jest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki.. kapusta kiszona  przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy kiełbasa, wędzonka Kapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru, wlać

Moje domowe kucharzenie
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 150

który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby(...)wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy

Ostra na Słodko
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 148

pokroić na bardzo cieniutkie  paski. Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć na bok. Do garnka włożyć  cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka.  Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze  przez(...)zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 -  20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach. Do zmiksowanej zupy

Stare Gary
Babka ziemniaczana 154

Babka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki(...)muszkatołowej  Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie

Gotuj Z Muzyką
Leczo 96

tylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek – 2 ząbki * Ogórek kiszony – 2 szt * Natka pietruszki – 0,5 pęczka * Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * Sól – do smaku * Pieprz – do smaku * Chili(...)Estragon – do smaku   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę. W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną kiełbasę. Dodajemy drobno posiekany czosnek

Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 137

grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania. Na początku(...)zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej

Ostra na Słodko
Jajko pieczone 256

jajka na miękko! A czemu by tak go nie upiec i uzyskać smak jajecznicy, a konsystencję jajka na miękko :)  zapraszam więc na śniadanie. Jajko pieczone SKŁADNIKI: - Kawałek kiełbasy  - 1 cebula  - 4 jajka średniej wielkości  - ser żółty  - szczypiorek  - sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku  PRZYGOTOWANIE:     Kiełbasę oraz cebulę  kroimy(...)jeśli mamy w plasterkach to kroimy w cienkie paseczki, a jak w kawałku to ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy bardziej ścięte jajko i żółtko pieczemy

Zainspiruj się kuchnią
Kwaśny kapuśniaczek 168

Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele(...)przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Barszcz na kapuścianym kwasie 174

wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty. Składniki: -0,5 l kwasu z kiszonej kapusty -2 l wody -ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18% -kilka ugotowanych na twardo jajek -2-3 kiełbasy białe parzone -2 ząbki czosnku -po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -kilka listków laurowych -2 czubate łyżki mąki pszennej -majeranek -chrzan -pieprz , sól, cukier     Do garnka(...)łyżką.    Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy.    Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie.    Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki.    Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy,  aby uzyskać  jednolitą, dość rzadką śmietanę. Wlewamy ją do garnka z zupą

Maminek kulinarny
Pizza domowa 218

szklanki wody -łyżeczka pesto -sól, pieprz, cukier Zagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.    Dodatki: -20 dkg kiełbasy, np. szynkowej -20 dkg pieczarek -20 dkg żółtego sera -cebula -papryka -2 kiszone ogórki -świeży pomidor i ogórek -przyprawa warzywna -olej    Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki. Pieczarki również(...)słupki a resztę ścieramy na tarce.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę.    Dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody.    Kiełbasę kroimy w dowolny sposób.    Ciasto w międzyczasie urosło.    Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy.    Ciasto musi być nieco większe od blaszki ( u nas blaszka

Maminek kulinarny
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 149

dyni Hokkaido 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 litr bulionu sól biały pieprz Dodatkowo:   kiełbasa chorizo uprażone pestki dyni papryczka chilli bazylia Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez(...)chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z szynką, oliwkami i serem 172

ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis, 2 cebule, łyżka oliwy z oliwek Olitalia, łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczki ostrej papryki, 200g startego parmezanu. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę.  Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem. Piec około 20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
ŻUREK CHRZANOWY 123

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny.. Składniki: na 4 osoby: 1kg białej kiełbasy surowej 20 dag wędzonego boczku 3l wody pęczek włoszczyzny 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu na żurek majeranek 3 ząbki czosnku 3 cebule kilka łyżek oleju rzepakowego(...)śmietana do zabielenia-ok.2 łyżek pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g) Wykonanie: Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy

Z Majeczką w kuchni
Wiejska pizza 479

Dlaczego wiejska? Bo tak kiełbasa jak również boczek są autentyczne/podkarapckie, nie sklepowe, ale od Pani , która ma różowe świnki, i które chrumkają na wolności. Te ,które jeszcze chrumkają. Składniki na pizzę Wykonanie ciasta do tej pizzy jest TUTAJ Na nadzienie potrzebujemy -dobrej wiejskiej wędzonej kiełbasy -boczku wędzonego -cebuli szalotki z piórami -bazylii -sosu pomidorowego bądz dobrego ketchupu ,żeby tylko(...)rycki u mnie GOUDA i CEZAR – obydwa różne daltego dałam trochę tego i trochę tego, by zobaczyć, który najlepszy na pizzę.. Zrób ciasto według   tego przepisu Cebulkę, kiełbasę i boczek podsmaż na tłuszczyku z boczku. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym bądz ketchupem. Wyłóż na wierzch podsmażone dodatki. Poukładaj sery... Zapiekaj w 230 stopniach ok.15-max 20 minut, po tym czasie

Z Kuchni Do Kuchni
Tosty na kolację 239

dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku. Podsmażaj ok.10 minut, aż woda(...)odparuje i zmiksuj. Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż  pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki