Sposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić
Praktyczna pljuż zostało. Zupa jest sycąca i w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :) Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem SKŁADNIKI na 2 porcje: 500 ml bulionu 7-9 dużych różyczek brokuła 1 kiełbasa śląska 2 jajka śmietana lub jogurt szczypiorek pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy(...)brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy kiełbasę w kosteczkę. Po upływie 10 minut dodajemy do zupy pokrojoną kiełbaskę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest ta, do zrobienia której dziś zachęcamy. Zupa ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni. Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie SKŁADNIKI: 4 ziemniaki (duże) 2 surowe kiełbaski 1 marchewka mała 1 pietruszka mała kawałek selera 1 ząbek czosnku 1 kostka(...)rosołowa liść laurowy ziele angielskie - 3 ziarenka sól pieprz magii 1 łyżeczka majeranku 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad proponujemy żurek na bogato, czyli z dwoma rodzajami kiełbasy i jajkiem, a do tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru(...)Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia (można dodać oregano) PRZYGOTOWANIE: Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy(...)umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane. Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso - gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispodziewał. Bułeczki meksykańskie SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie: Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe(...)soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. Za jej wyrób zabraliśmy się już z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski(...)można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić. A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą zachwyceni ... Wielkanocna biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,3 kg boczku surowego chudego 500 ml zimnej wręcz lodowatej wody 6 łyżeczek majeranku 1/3 łyżeczki rozmarynu 30 g soli ziołowej 25 g soli morskiej 2 łyżeczki pieprzu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizrobić mężowi wówczas takie szybkie przekąski. Są bardzo proste do przygotowania, więc polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy(...)serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy w rulon. Rulon tniemy na cienki plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMyślę, że wielu z nas uwielbia grillowaną kiełbasę. Tak się składa, że często zostaje nam jej po rodzinnym grillowaniu w ogrodzie. Odkąd pamiętam moja teściowa przygotowuje wówczas taką oto prostą ale jakże smaczną sałatkę. Dla nas połączenie smaków idealne. Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą SKŁADNIKI: (na jedną porcję) 1 grillowana biała kiełbaska 1 duży pomidor malinowy 1/3 cebuli białej(...)woda i ściągamy z niego skórkę, kroimy go w kostkę. Cebule obieramy i kroimy ją w cieniutkie piórka. Na talerz lub półmisek przekładamy pomidora z cebulą. Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek. Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki(...)przekładamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki (ja je zblendowałam przez 10 sekund), gotujemy 10 minut. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy kiełbasę z cebulą i podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy do lecza i dodajemy makaron. Całość gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność. Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej. Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku(...)soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano i wrzucamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki(...)Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki : 4 szt.patisonów ( średniej wielkości ) 1 szt. cebuli ( duża ) 15 dkg kiełbasy 2szt.pomidorów olej pieprz czarny mielony sól majeranek natka pietruszki 1/4 szklanki wody Sposób wykonania : Patisony myjemy,obieramy z skórki i kroimy w małą kostkę.Następnie cebulę oraz kiełbasę także kroimy w kostkę.Na patelnię wlewamy olej oraz wodę wsypujemy(...)pokrojone warzywa i kiełbasę, solimy i mieszamy dokładnie wszystko razem.Solimy na początku aby patisony puściły wodę i się nie przypalały.Smażymy na średnim ogniu około 20-25mitut co jakiś czas mieszając.Gdy patisony są już miękkie a cebulka szklista dodajemy 2 pokrojone w plasterki pomidory oraz przyprawiamy do smaku przyprawami,mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gdy sałatka
Przepisy i porady kulinarnePotrzebujemy: 4 białe kiełbasy i 4 śląskie zakwas z mąki żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić) 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka chrzanu 2-3 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/4 pora 1/2 szklanki śmietany 22% majeranek sól pieprz 6 jajek na twardo Kiełbasę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Zalewamy(...)wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzamy, wywar przelewamy do garnka, zagotowujemy doprawiamy zakwasem, dodajemy chrzan i kiełbasę. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Podawać można z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja pokrojone w kostkę. Gotowe
Kolejny blog o gotowaniu