Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 500 ml zakwasu na żur 2 cebule 2 suszone grzyby 300 g kiełbasy 250 g wędzonki 125 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki świeżego chrzanu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną(...)patelnię wrzuciłam pokrojoną wędzonkę oraz kiełbasę. Posiekałam cebulę i czosnek dodałam do reszty. Smażyłam do czasu, aż cebula nabrała koloru. Do wywaru wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy,dwa ząbki czosnku,ziarna pieprzu, suszone grzyby. Zawartość patelni dodałam do wywaru. Doprawiłam chrzanem, majerankiem i pieprzem. Wszystko gotowałam na małym ogniu około 40 minut. Po czasie wlałam dobrze wymieszany zakwas
Kukuleczkidomu... No i wyszło bardzo pysznie, a do tego szybko i prosto :-) Smakowało... bardzo... A na spacer poszłyśmy po południu ;-) SKŁADNIKI ok. 300 g makaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka(...)łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę
Czary - gary w kuchniDzieci uwielbiają różne kluski. W tym daniu pyszny roztopiony ser łączy ze sobą makaron i różyczki brokuła. Potrwę można urozmaicić ulubioną kiełbasą lub wędliną. Czas przygotowania tylko 10 minut. Skladniki: Paczka makaronu (świderki lub rurki) Brokuł Ser żółty Kiełbasa sucha Krakowska Olej, sól, pieprz Makaron i różyczki brokuła gotujemy w osobnych garnkach przez 5-10 minut: we wrzącej wodzie(...)dodatkiem łyżki soli i oleju. W tym czasie kroimy w kostkę ser żółty i kiełbasę. Odlewamy wodę i łączymy wszystkie składniki dodając szczyptę pieprzu, mieszamy aż ser się roztopi
prawdziwe jedzenieleżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej, warzywnej dobroci jest gotowa do spożycia! Muszę tu wielce pochwalić słomkę ptysiową fitness od BRZEŚĆ . Te niewielkie, lekkie paluszki, obtoczone w ziarnach i przyprawach(...)żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 2 orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania na talerzu słomka ptysiową fitness BRZEŚĆ - do przybrania na talerzu Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę
Grunt to przepis!your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 4 tosty) 8 kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki. Kiełbasę kroimy w plastry. Każdą kromkę chleba tostowego(...)delikatnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki żółtego sera, pokrojone pieczarki i plasterki kiełbasy. Całość posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Składamy nasze tosty (kromki z nadzieniem + kromka bez). Tosty wkładamy do opiekacza. Podajemy same lub z ketchupem. Smacznego By Magdalena beta calories 3230 fat 249g protein 226g carbs 20g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkidodatkowo spektakularną . Prawdziwa BIESIADA POLSKA! Ilość składników zależy od Was. Sposób podania też. Ja sugeruję tylko fantastyczne połączenie smakowe i wykwintność dania. Ananas i warzywa w towarzystwie białej kiełbasy z grilla, sera korycińskiego i włoskiego kremu z octem balsamicznym z Modeny. Dodatkowo chrupiące liście rzodkiewki i aromatyczna rucola sprawią , że danie będzie charakterystyczne i lekkie. Po prostu FIT! Składniki kiełbasa(...)plastry cukinię. Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli. Dosmacz solą i pokrop olejem Rapso. Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania. Ugriluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Ugrilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem. Ser koryciński pokrój w grubsze trójkąty. Całość dosmacz
Z Kuchni Do Kuchnilubi leczo pod każdą postacią, tym razem postanowiłam dodać do niego cieciorkę, wyszło bardzo smaczne i sycące. Składniki: 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 cebula 200 gram drobiowej kiełbasy 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w paski, podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, podsmażamy przez kilka minut. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, paprykę kroimy w paski dodajemy do cebuli i kiełbasy, smażymy na małym ogniu do miękkości cukinii. Dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę oraz przecier pomidorowy, dusimy przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką
Bajeczna Kuchniasmarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki: 1 ciabatta 2 łyżeczki majonezu 2 garście rukoli 4 plasterki ogórka zielonego 4 plasterki suchej kiełbasy krakowskiej 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż(...)pół. Obie połówki smarujemy majonezem. Na jednej układamy rukolę, plasterki kiełbasy krakowskiej oraz ogórka zielonego, przykrywamy drugą połową. Dzielimy na dwie części, spinamy wykałaczkami z pomidorkami koktajlowymi
Moja smaczna kuchniajuż te chłodne dni nadejdą, to mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie po przepis, który już dziś zapiszcie do wypróbowania. Składniki: 500g fasoli "Jaś" 500g wędzonego boczku 500g kiełbasy np śląska, toruńska 1 puszka pomidorów (400g) 4 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 150g przecieru pomidorowego 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz(...)nadpsute i zalewamy świeżą wodą (ok 3l). Gotujemy min godzinę na wolnym ogniu. 2. W czasie gotowania fasoli podsmażamy najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w pół talarki. Przyrumienione przekładamy do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawiamy przyprawą
Kuchnia w czekoladziepastami, gęstymi sosami jak pesto i sałatkami takimi jak ta, którą zrobiłam dzisiaj w kilka chwil. Mistrzynią jajecznych sałatek była moja Babcia Małgosia. Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Składniki: jajko ugotowane na twardo 2 - 3 plasterki żółtego sera, najlepiej goudy 3 plasterki suszonej kiełbasy krakowskiej 2 - 3 małe ogórki konserwowe majonez Przygotowanie: Obrane jajko razem z ogórkami, serem(...)kiełbasą krakowską kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzł się". Do takiej sałatki można podać ulubione paluszki grissini lub tostowe pieczywo i przygotować kanapki włoskie tramezzini. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub w proporcji 1:1 wymieszać z majonezem. Świetnie sprawdzi się, dla zaostrzenia smaku, posiekana cebula
Moja smaczna kuchniaKlasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy CENOS. SKŁADNIKI 400 g fasoli białej drobnej , 40 dag kiełbasy zbójnickiej, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz(...)proszku WYKONANIE Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną
słodki bratekpracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej(...)całości ok. 10 min. Ma być pół twarda. Po przestygnięciu pokroić w talarki. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę, ugotować na parze. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat
pieprzny smaczekstać przy "garach", czasami coś nieoczekiwanego się wydarzy. Polecamy. W przepisie użyliśmy mieszanki ziół od Rafex Składniki 300 g makaronu castellane 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka zielonej czubrycy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę(...)siekamy. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kostkę, Na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę, dodajemy cebulę, razem chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy passatą wymieszaną z czubrycą. Całość dusimy 15 min, lekko odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie łączymy ze sobą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenMłoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję(...)była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia Kasistylu pizzy..i muszę przyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól, pieprz i troszkę startego sera .Mieszanką mleka z jajkami zalać chleb i pozostawić na kilka minut(...)chleb nasiąkł.Pieczarki i kiełbasę pokroić i podsmażyć . Naczynie wysmarować olejem , ułożyć namoczony chleb [ w razie potrzeby odcisnąć z mleka] i troszkę ugnieść.Posypać serem, posmarować ketchupem, ułożyć podsmażone i doprawione pieczarki z kiełbasą i znów posypać serem [ ja na wierzchu w sumie ser wyłożyłam pod koniec pieczenia].Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzenie