Makaron z pieczarkami i kiełbasą... Taki makaron to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, resztki wędlin czy sera, pieczarek czy pozostałego makaronu po zupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni. Składniki: makaron kiełbasa lub wędliny cebula pieczarki jajka ser śmietanka (niekoniecznie) natka pietruszki sól pieprz Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy na dość dużym ogniu, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy kiełbasę lub wędliny. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu dorzucamy przesmażone składniki. Do miski wrzucamy jajka (u mnie 3 szt.), rozkłócamy za pomocą widelca
Pelusiowa Kuchniapełnowartościowy posiłek. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach 6-7 średnich ziemniaków 1 większa cebula 300 g kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku czarny pieprz mielony sól(...)przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość
Smakowite DaniaDałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 2-3 małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 200 g kiełbasy 100 g sera żółtego majeranek od Skworcu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule(...)ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki z cebulami, mieszamy z kiełbasą, serem, jajkami, mąką i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki: 500 g kaszanki 500 g ziemniaków 100 g kiełbasy lub wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki mleka 2-3 łyżka masła sól, pieprz, majeranek wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączmy, dodajemy mleko oraz 2 łyżki masła i dusimy na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebulę, kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż cebula(...)się zeszkli. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniaczerwone papryki 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno) 250 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany 6 łyżek oleju do smażenia 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)gniazda i kroimy w cienkie paski. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, po czym dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Po kilku minutach, dodajemy śmietanę, wszystko dobrze
Trzeci talerzzawsze...burak pieczony w folii. I tu go wykorzystam. Warto jeść buraki moi Drodzy, warto. Pieczone w piekarniku, w folii zachowują swoje właściwości odżywcze. Uzyłam również, nie przez przypadek – kiełbasy po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO Wystarczy spojrzeć na etykietę, by zrozumieć, że wysoka jakość, to przede wszystkim jasny skład, zero chemii ,a co za tym idzie...zdrowe podejście do mięsa(...)dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa
Z Kuchni Do KuchniZapiekanka z tartych ziemniaków Składniki: 6-7 ziemniaków 2 cebule 6-7 pieczarek mały kawałek kiełbasy 3 łyżki mąki ryżowej olej sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam i starłam za pomocą maszynki. Pieczarki i cebulkę obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Do startych ziemniaków dodałam podsmażone pieczarki(...)cebulą, kiełbasę, mąkę, przyprawy, zioła i 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i przełożyłam do nasmarowanej olejem keksówki. Keksówkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp
nietadietaZapiekanka warzywna z kiełbasą Składniki: buraki ziemniaki marchew pasternak cebula kiełbasa oliwa z oliwek sól majeranek koperek rozmaryn Warzywa i kiełbasę obrałam i pokroiłam w plasterki, a następnie ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polałam oliwą i dodałam przyprawy oraz zioła. Wstawiłam do piekarnika na ok 1 godzinę i 15 min., temp. 180 º C. (czekamy
nietadietawiększego aromatu. Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek(...)fasola i przepłukać ją. Włożyć fasolę do dużego garnka i zalać wodą. Gotować ją na średnim ogniu przez ok. 30 min. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną kiełbasę w kostkę i boczek. Wszystko dobrze przysmażyć, ale uważając by nie przypalić. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy i dalej gotować
Calzonella.comDanie szybkie do zrobienia, 20 minut i gotowe! Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (użyłam szpinakowego) 1 laska kiełbasy chorizo (lub innej cienkiej kiełbasy dojrzewającej lub salami) 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki kaparów 1 ząbek czosnku Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W tym czasie(...)pokroić kiełbasę, pokruszony ser, zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone pomidory pokrojone w kostkę. Zalać 2/3 szklanki wody i chwilę gotować. Wlać śmietankę i gotować do rozpuszczenia sera. Pod koniec dodać odsączone kapary. Sosem zalać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące
Czerwień i błękitPrzy okazji wędzenia domowych wędlin ( kiełbasa myśliwska , wędzona domowa pasztetowa , podsuszana kiełbasa żywiecka , polędwica wędzona , kiełbasa chłopska ) postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona
Kulinarne przygody GatityZapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego(...)chleba listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki
moj przepis naciast np.drożdżowych. 525 g mąki [pszennej zmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć(...)prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć plasterki kiełbasy i sera żółtego, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieNiedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka(...)litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość
Kulinarne życieDziś coś taniego ale bardzo Smacznego - Tortilla.Potrawa tania , łatwa do zrobienia świetna na ciepłą kolację. 6 średnich ziemniaków 2 duże Cebule olej 1 kiełbasa 6 jajek sól pieprz *********************************** Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę oczyścić i drobnmo posiekać w piórka.Całość przesmażyć przez ok.20 minut na oleju , aż ziemniaki zmiękną.Zdjąć z patelni i osączyć(...)czym na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do miski wbić JAJKA , dodać sól i pieprz,wymieszać trzepaczką.Dodać do jaj kiełbasę i ziemniaki z cebulą,wymieszać.Całość wylać znów na patronkę , zmniejszyć ogień i smażyć .Gdy JAJKA się zetną, tortillę obracany za pomocą talerza i dopiekamy z drugiej strony.Podajemy od razu z surówka lub sałatą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki