kiełbasa - 10142 przepisów (strona:222/677)

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką 177

Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję(...)była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza chlebowa 123

stylu pizzy..i muszę przyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej  Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól, pieprz i troszkę startego sera .Mieszanką mleka z jajkami zalać chleb i pozostawić na kilka minut(...)chleb nasiąkł.Pieczarki i kiełbasę pokroić i podsmażyć . Naczynie wysmarować olejem , ułożyć namoczony chleb [ w razie potrzeby odcisnąć z mleka] i troszkę ugnieść.Posypać serem, posmarować ketchupem, ułożyć podsmażone i doprawione pieczarki z kiełbasą i znów posypać serem [ ja na wierzchu w sumie ser wyłożyłam pod koniec pieczenia].Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Wiejski kociołek 131

Kociołek jest smacznym i pożywnym daniem, bardzo często to danie przyrządzam mężowi na obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno(...)siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 229

Jakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.  Połówką

Piekielna Kuchnia Pati
Ciecierzyca pomidorowa z pietruszką 183

zewnątrz bywa naprawdę ciepło, jeszcze powiewa chłodem.  Dlatego zapraszam Was dzisiaj na rozgrzewającą ciecierzyce w towarzystwie pomidora i kiełbaski, a także aromatycznego tymianku. 25 dag ciecierzyca 2 laski kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebula 1 butelka passaty pomidorowej 3 łyżki pomidorowego koncentratu tymianek  pieprz czubryca biała majeranek pieprz sól kumin pietruszka  Ciecierzyce moczyć przez kilka godziny, a najlepiej(...)całą noc. Kiełbasę i cebulę podsmażyć. Ciecierzyce zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Następnie dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy oraz passatę. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym. Posypać pietruszką. Podawać z białym pieczywem

Humanistka w kuchni
Pizza wiejska 236

Pizza z kiełbasą jest smaczna i aromatyczną, często gości w moim domu, przyrządzam ją na szybki obiad lub kolację. Tym razem przyrządziłam ją z serem kozim, wyszła pyszna. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  Luksusowa Młynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, układamy na pizzy. Pizzę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 95

Przez kilka ostatnich dni było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie. Lubicie? 350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos podwójne pętko kiełbasy toruńskiej cebula marchew 1/2 selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu(...)sól pieprz 2 łyżki oleju Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli

Smakołyki Asi
Biała kiełbasa z cebulą i śliwkami suszonymi 118

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg białej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1   łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać.   Na dnie(...)naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki smalcu, ułożyć kiełbasę, ciasno, obok siebie. Delikatnie posmarować z wierzchu musztardą.  Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Śliwki przekroić na pół. W wysokiej patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i śliwki, smażyć przez 10 minut co jakiś czas mieszając.  Po tym czasie dolać ¼ szklanki wody

kulinarnyswiatdomi
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 147

Każde z nas chciało inne dodatki, więc powstała focaccia dzielona na pół. Jedna strona z kiełbasą, druga z pomidorkami i mozzarellą, całość oprószona solą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy(...)będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym

Gotowanie i blogowanie
Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami 128

Gołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 6 białych kiełbas 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku olej Do duszenia gołąbków: 1,5 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb(...)Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze

Czerwień i błękit
KOLOROWE ROLADKI SCHABOWE 146

Schabowe roladki z kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad.     SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki ostrej musztardy, 1/2 l bulionu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany sól, pieprz WYKONANIE 1. Ogórka kroimy na 4 podłużne części, to samo robimy z kiełbasą i papryką(...)Schab rozbijamy cienko, od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, układamy ciasno paprykę, ogórka i kiełbasę, posypujemy solą i pieprzem, zwijamy w roladkę, związujemy sznurkiem. Wierzch posypujemy solą i pieprzem, to samo robimy z resztą plastrów schabu. 3. Gotowe roladki obtaczamy w mące. 4. W głębokim rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, układamy roladki i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy

słodki bratek
Żur gryczany bezglutenowy wielkanocny 137

gotować dwóch żurów to podałam rodzinie żur w chlebie. Ja sama zadowoliłam się miseczką porcelanową. Do żuru kupiłam dodatki od producentów rolnych. Wędzone w dymie. Kiełbasa biała nie miała sobie równych.   2 litry wody butelka żuru gryczanego bezglutenowego  (z łatwością znajdziecie  w sieci)  cebula 2 ząbki(...)czosnku śmietanka  kremówka  ziele angielskie kilka ziarenek 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju 6 sztuk białej kiełbasy 100 gram boczku wędzonego jaja na twardo Na oleju zeszkliłam cebulę  i czosnek, dodałam pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut

AZgotuj!
MEKSYKAŃSKI KOCIOŁEK 132

danie jednogarnkowe, ostre i pożywne, to moja propozycja na sycący obiad lub obiadokolację SKŁADNIKI 25 dag mięsa mielonego, 30 dag cienkiej kiełbasy, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 2 ostre papryczki pepperoni, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, ok. 1/3 szkl. ryżu, 1 łyżka koncentratu, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu, majeranku(...)WYKONANIE Cebulę i papryki kroimy w kostkę, kiełbasę w plastry. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone, do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i chwilkę dusimy. Całość przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą, dusimy 10 min, dodajemy pomidory, osączoną fasolę i kukurydzę oraz ryż. Na patelni podsmażamy kiełbasę, dodajemy do całości. Doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić

słodki bratek
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 185

małej ilości zgłoszeń nie był łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała kiełbasa •3 łyżki(...)tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.   5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę. 8.Pieczemy kolejne 15-20 minut aż całość się zetnie. 9.Podajemy z ketchupem

Parowar Faceta
Bigos z klopsikami 148

obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE(...)kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę

Tradycyjna kuchnia Kasi