danie jednogarnkowe, ostre i pożywne, to moja propozycja na sycący obiad lub obiadokolację SKŁADNIKI 25 dag mięsa mielonego, 30 dag cienkiej kiełbasy, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 2 ostre papryczki pepperoni, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, ok. 1/3 szkl. ryżu, 1 łyżka koncentratu, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu, majeranku(...)WYKONANIE Cebulę i papryki kroimy w kostkę, kiełbasę w plastry. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone, do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i chwilkę dusimy. Całość przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą, dusimy 10 min, dodajemy pomidory, osączoną fasolę i kukurydzę oraz ryż. Na patelni podsmażamy kiełbasę, dodajemy do całości. Doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić
słodki bratekmałej ilości zgłoszeń nie był łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała kiełbasa •3 łyżki(...)tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. 5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę. 8.Pieczemy kolejne 15-20 minut aż całość się zetnie. 9.Podajemy z ketchupem
Parowar Facetaobiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE(...)kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty. 3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę
Tradycyjna kuchnia Kasiidealnie podkręcił całość. Dlatego dzielę się z Wami tym moim przepisem na najlepszą sałatkę świąteczną. Smacznego! Składniki : * ulubiony mix sałat * zielony ogórek * 100g sera pleśniowego no gorgonzoli * 2 kiełbasy myśliwskie albo inne podsuszane np jałowcowe * 4 jajka ugotowane na twardo * sos : łyżka majonezu, łyżka śmietany 12%, łyżka soku z cytryny, pieprz * łyżeczka parmezanu i rzeżucha(...)posypania sałatki Przygotowanie : Kiełbasę pokroić w półplasterki i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki ogórka, kosteczki sera, kiełbasę oraz jajko. Składniki sosu wymieszać, polać jajka. Całość posypać parmezanem i rzeżuchą
Magiczne Życie Martyskładniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe żółtka 1 mała cebula biała 1/2 cebuli czosnkowej 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy pieprz dodatkowo: 4 – 6 jaka ugotowane na twardo do podania (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, przekrojone cebule, pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie przecedzamy wywar przez sito do innego garnka. Śmietanę mieszamy z żółtkami oraz mąką, dodajemy parę łyżek
Domowy Smak Jedzeniatylko od święta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu 5 jajek łyżka masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz(...)cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę
Pobite gary Barbarycudownie smakują. Składniki (na 4-5 porcji): 2- 2,5 litra wody kostka rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy(...)mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem z 3 listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie
Czerwona Porzeczkakiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym. Składniki: 50 dag fasoli Jaś wędzona kość 25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki(...)ziele angielskie i liść laurowy.Warzywa czyścimy,kroimy w kostkę i również dodajemy do gotującej się fasolki.Gdy boczek i mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier
Niespełnione zdolności kulinarnesmaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały(...)Przepis na żurek wielkanocny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie Wykonanie Grzyby namaczamy w osobnym naczyniu
Mieszam w GarnkuPolecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy 3 szt ziele angielskie(...)majeranek 1-2 łyżki 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą
Różowa kuchniaŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieTradycyjnie łazanki przyrządza się z kapustą i grzybami, przynajmniej ja znam taką wersję. Zrobienie wersji męskiej zmusiło mnie do dodania mięsa. ;-) Najbardziej pasowała mi tutaj kiełbasa. Jeśli będzie dobrej jakości, danie na pewno będzie smaczne. 400g kiełbasy 1/2 główki białej kapusty 300g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Kapusty gotujemy przez około 40 minut w osobnych garnkach. Wraz ze słodką kapustą gotujemy namoczone uprzednio we wrzątku suszone grzyby. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i kiełbasę. Dodajemy obie kapusty, pokrojone drobno grzyby, wszystko razem podsmażamy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z makaronem
Szefowa kuchniszczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam litr wody , dodaję(...)liście laurowe. Ustawiam na małym ogniu . Ziemniaki i marchew kroje w kostkę i wrzucam do garnka. Po ok. 15 min. dodaję pietruszkę, czosnek, seler oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja obieram ją wcześniej ze skóry, ale to kto jak lubi). Kiedy ziemniaki i marchew są już miękkie dodaję puszkę fasoli wraz z zalewą, przyprawy i gotuję jeszcze przez
Kolejny blog o gotowaniuMakaron zapiekany pod beszamelem, a dodatkowo z serem mozzarella. Brzmi smacznie, ale jeszcze lepiej smakuje. Zapiekanka zniknęła w tempie ekspresowym. Dla nie jedzących mięsa powiem, że kiełbasę można pominąć i bedzie również bardzo smacznie. Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki 400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam(...)mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła. Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką
O kuchni z uczuciemchleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą(...)najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę zapiekamy w 180 stopniach, wypełniamy pokrojoną białą kiełbasą ( najlepsza jest domowa biała kiełbasa ), można też dodać ugotowane jajka, na koniec wlewamy gorący żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię