kiełbasa - 10546 przepisów (strona:222/704)

Rolada śląska. 555

Składniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę(...)myjemy. Rozklepujemy za pomocą tłuczka uważając by nie przedziurawić mięsa. Smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Kładziemy płaską łyżeczkę ogórków, cebuli i podsmażonej kiełbasy. Zawijamy roladę uważając by farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie

Magia jedzenia.
Szybka zapiekanka z suszonymi pomidorami 186

długa bagietka, chwila w piekarniku i już można jeść Dziś polecam Wam szybką zapiekankę z suszonymi pomidorami. Moja wersja była lekka i naprawdę prosta. Mężowi urozmaiciłam zapiekankę w dodatek kiełbasy. Do tego ketchup lub ulubiony sos np. czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Szybko i smacznie Czasem na prawdę nie trzeba nic więcej. Składniki: (na 2 zapiekanki) 1 długa bagietka 5 mniejszych(...)pieczarek około 8 suszonych pomidorów Amkez (ilość zależy od długości bagietki) około 1/4 szpiczastej czerwonej papryki łagodny ketchup starty żółty ser opcjonalnie kiełbasa i ulubione przyprawy np. bazylia (ja w swojej wersji pominęłam) Przygotowanie: Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą część smarujemy ketchupem (dość obficie), dodatkowo można zmieszać ketchup z ulubionymi przyprawami np. bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy

Słodkie okruszki
Garnek galicyjski z ziemniakami 194

dania jednogarnkowe. Jeśli nie macie pomysłów na szybkie i smaczne dania to zapraszam do zakładki DANIA JEDNOGARNKOWE. Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy czosnkowej 2 średnie cebule 2 łyzki masła klarowanego 1,5 bulionu mięsnego 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić(...)całe. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki. garnek galicyjski z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Kiełbaski w cieście drożdżowym 157

rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około(...)Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które są cieńsze. Do miseczki dodać łyżkę musztardy, najlepiej ostrej z ziarnami gorczycy, dwie łyżki płynnego miodu i dokładnie wymieszać.  Wyrośnięte

Delusional Trine
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 126

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.  W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę

OliveandThyme
MUFFINKI JAGLANE 162

warzywami i kiełbaską, a na pewno zmieni o niej zdanie 😉    Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1/2 kostki rosołowej 1 czerwona cebula ok. 200 g kiełbasy drobiowej natka pietruszki ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej) 5 jajek 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie(...)gotowania co jakiś czas mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Po ugotowaniu - studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy. W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa w piwie 156

Szybka, prosta i jak smaczna jest ta kiełbasa, przekonajcie się sami 😋 Składniki: -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebulę, posolić, popieprzyć . Ułożyć na niej  kiełbasę zalać piwem i piec do zrumienienia w nagrzanym do 200 stopni  piekarniku. Podawać pieczywem

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak na mięsie drobiowym 331

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki

Bullio
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 134

dzisiaj zapraszam do mojej kuchni na wersję wytrawną. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od  Hańderek   - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy na 6 -7 części. Ser i  kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Formujemy róże wg. pokazanych zdjęć czyli(...)każdym kawału do połowy ciasta układamy ser na przemian z kiełbasą, ser można położyć w jednej lub w dwóch warstwach, a następnie zwijamy w rulon tworząc piękną róże.  2. Formę na muffiny smarujemy olejem, czas pieczenia ok. 35 minut,  w 200 C. Podawać ciepłe lub gorące posypane dużą ilością szczypiorku

Apetyczna babeczka
Grochówka na wędzonym żeberku 209

niego iście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2,5 litra wody, stawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Dobrą, nie bardzo tłustą kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki. Jarzyny – marchew, pietruszkę i seler – kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę grubo siekamy, czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę z odrobiną soli.   Dorzucamy(...)zacznie się rozpadać. Wyjmujemy z zupy kości, ogołacamy je z mięsa. Kości wyrzucamy, ugotowane mięso wędzone dodajemy do zupy. Na patelni, na 2 łyżkach oleju, rumienimy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wrzucamy ją do zupy. Dalej na patelni szybko szklimy na kolejnych dwóch łyżkach oleju pokrojoną cebulę, dodajemy do niej pokrojone drobniutko jarzyny i dusimy razem -5-6 minut. Całą zawartość

Karo in the Kitchen
MAKARON Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 102

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g m akaronu, 15 oliwek zielonych, 1/2 mniejszej cebuli, kawałek kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru, 10 pomidorków rzymskich. Przygotowanie: Makron gotuję al dente. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę(...)oliwki w krążki. Podsmażam na maśle. Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając. Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI 129

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8 mniejszych ogórków kiszonych, 80 dag kiełbasy, 2 małe pomidory lub około 7 łyż. przecieru pomidorowego, pieprz cayenne, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, majeranek, szczypta oregano i bazylii, olej, zasmażka z łyżki masła i łyżki(...)mąki - aby danie było bardziej gęste (opcjonalnie). Przygotowanie: Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na oleju wraz z przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do kiełbasy, duszę aż woda niemal całkowicie wyparuje. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i miksuję, dodaję do potrawki wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami, duszę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję zasmażkę, mieszam i jeszcze

JejKuchnia
Ciecierzyca po bretońsku 211

naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :) Składniki: 400 g ciecierzycy ok 200 g boczku wędzonego surowego ok 200 g kiełbasy 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 200 g koncentratu pomidorowego łyżka masła szklanka wody czosnek w płatkach sól pieprz papryka słodka majeranek Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy(...)gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem. W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody.  Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką

Taste Therapy
Bigos 196

osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości(...)papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone mięso wyciągnąć i pokroić w kostkę. Kiełbasy śląskie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu z mięsa. Obie kapusty odcedzone z wody umieścić w dużej misce. Boczek wyciągnąć z wody (wodę zostawić) i pokroić

Passions hobbies life
CZARNA FASOLA W PIKANTNYCH POMIDORACH 190

Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli.  U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego.  Rewelacyjne zestawienie, proste składniki,  polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy(...)gotować bez obaw, gdyż czarna fasola nie rozpada się w trakcie gotowania. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, nastepnie dodajemy czosnek, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy. Posypujemy słodką i wędzoną papryką oraz roztartym majerankiem. Podsmażamy całość ok 5-10 minut, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz zblendowane pomidory z puszki. Całość doprawiamy

Walijskie Pichcenie