Muszę przyznać, że jestem miłośniczą żurku. Dlaczego go lubię? Z pewnością dlatego, że jest smakiem mojego dzieciństwa i właśnie w moim rodzinnym domu był bardzo często przygotowywany. Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie. Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...