Wstęp

Wstęp

KUCHNIA POLSKA  – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Najpopularniejsze polskie potrawy to m.in.: pierogi, kasza, kluski, gołąb...

Czytaj dalej na blogu KUCHNIA POLSKA

Autor

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, ciasto, napój, kluski, gołąbki, kapusta kiszona, jabłka, pierogi przepis, kapustą, ogórki, kotlet, kotlety, z jagodami, zupa grzybowa, ryby, pierogi, zupa pomidorowa, ziemniaki, mielone, faworki, sernik, obiad, francuskie, ser biały, barszcz, gruszka, kapusniak, makowce, mięso, ogórki kiszone

Inne przepisy z KUCHNIA POLSKA

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.