kapusniak - przepisów 406

  1. Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych.
    Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych.

    ledwo trzymają się całości przez upływ czasu i gęstość użytkowania. Czytając te wspaniałości, wyobraźnią czuję niesamowite zapachy. Słyszę pobrzękiwanie sztućców i łoskot garnków.     Dawno nie gotowałam kapuśniaku. Nie tylko ja to zauważyłam. "Kochana... Wiesz, wczoraj widziałam w prasie zdjęcie pysznego kapuśniaku.". "Adrianno, tak za mną kapuśniak ostatnio chodzi.." Czyste aluzje dały mi do myślenia. I skłoniły(...)miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  2. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.
    PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.

    chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa... Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki(...)więc zostaną oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  3. Kapuśniak z kiszonej kapusty
    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso(...)wyjmujemy marchewkę również,  dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości. . Marchewkę możemy później zetrzeć. Na patelni podsmażmy boczek potrojony w kostkę i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku. Solimy , pieprzymy do smaku. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  4. Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach
    Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach

    Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  5. Kapuśniak na golonce z wolnowaru
    Kapuśniak na golonce z wolnowaru

    Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  6. Kapuśniak z młodej kapusty
    Kapuśniak z młodej kapusty

    dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  7. Kapuśniak z białej kapusty
    Kapuśniak z białej kapusty

    Kapuśniak (lub zupa kapuściana) jest jedną z najbardziej zup ''light'', chociaż tak naprawdę każda jest lekka o ile nie jest zatrzepana śmietaną z mąką i gotowana na tłustym mięśnie. Moją zrobiłam na kurczaku,ale można użyć każdego innego, niskotłuszczowego kawałka mięsa. Wyszła naprawdę smaczna, ale ugotowałam cały,wielki gar i pod koniec drugiego dnia jej jedzenia miałam już dość! Istnieje

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  8. KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY (Z POMIDORAMI I WĘDZONKĄ)
    KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY (Z POMIDORAMI I WĘDZONKĄ)

    Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku dla wszystkich łasuchów. Młode warzywa smakują wyśmienicie, a już zrobiony z nich kapuśniak uwielbiamy. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, więc polecam ją także osobom, które są początkujące w kuchni. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy Aleksandry, prowadzonego przez PrzepisyAleksandry.

  9. Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami
    Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami

    Najbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki  1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  10. Kapuśniak po węgiersku
    Kapuśniak po węgiersku

    Pogoda ostatnio płata nam figle, raz jest słonecznie a raz pochmurnie. Dlatego przyda się na obiad pyszna rozgrzewająca zupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku,  1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki,  3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  11. Kapuśniak z białej kapusty
    Kapuśniak z białej kapusty

    Często kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak.  Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki  * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  12. Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
    Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja

    Gotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  13. Przepis na kapuśniak Christophera.
    Przepis na kapuśniak Christophera.

    przełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą,  jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  14. Kapuśniak
    Kapuśniak

    Skład: 1 noga z kurczaka 1 żeberko wędzone (ok.400g) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 500g kapusty kiszonej 4 ziemniaki 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny, prowadzonego przez KuchenneCudaJoanny.

  15. Kapuśniak na żeberkach wędzonych
    Kapuśniak na żeberkach wędzonych

    Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam

    Przepis pochodzi z bloga Ala piecze i gotuje, prowadzonego przez alaaa72.

Wybierz stronę :