kapusniak - 739 przepisów (strona:7/50)

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup 141

moich stronach zawsze w Wigilię podaje się kapuśniak z grochem i grzybami , na który czekam cały rok z utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś(...)posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Postny kapuśniak z grzybami (4 porcje) Składniki na kapuśniak: 1/2 średniej główka kapusty, posiekana 1-2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę ½ opalonej na gazie lub palnikiem cebuli 1/2 litra bulionu 2 liście laurowe

karmelowy
Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) 108

Cześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczną zupę. Kapuśniak (my z babcią i z mamą na taką zupę mówiłyśmy kapuśniak, a tata zawsze na kapuśniak ze świeżej kapusty mówił parzybroda) wszystkim tak zasmakował, że na pewno na stałe zagości na naszym stole. Chociaż nie dodałam mięsa i przygotowałam zupę na bulionie drobiowym, to i tak kapuśniak wyszedł gęsty i pożywny(...)zdjęciu w porcji dla siebie pominęłam natkę pietruszki, bo akurat za nią specjalnie nie przepadam (dużo bardziej lubię gotowany korzeń pietruszki). Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu wszystko-smaczne.pl . Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, papierowe ręczniki, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj

blog.moje-pasje.info
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 71

Wieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej(...)gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba

codojedzenia
Kapuśniak 152

Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie(...)Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw

Kuchcik gotuje
Kapuśniak na boczku 152

Kapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe(...)ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wody z gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek

Kulinarna Patilogia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 230

Nadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną , stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta.  Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam(...)mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 160

lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak(...)chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z kapusty pekińskiej + film 50

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny.     składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.   Artykuł Kapuśniak z kapusty pekińskiej + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kapuśniak z młodej kapusty 155

Taki kapuśniak cieszy się u mnie w domu ogromnym powodzeniem. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na straganach, przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie(...)koniec wsypałam posiekany koperek.         Smaczna zupa, którą lubią moi domownicy. Znika szybko i zaraz mam zamówienie na kolejną porcję. Zachęcam Was do zrobienia takiego kapuśniaku i życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Kapuśniak z pulpecikami. Z młodej kapusty wychodzi przepyszny. PRZEPIS 33

Inny niż te, które gotowaliśmy do tej pory – z pulpecikami, zabielony kremówką, a dzięki temu niezwykle delikatny. Niebanalny i pyszny domowy kapuśniak z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak z pulpecikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, niezbyt duża główka młodej kapusty, 1 cebula, 2-3 marchewki, 3-4 ziemniaki(...)śmietanki kremówki 30 proc., łyżka mąki pszennej, 2 pęczki świeżego koperku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kapuśniak z pulpecikami? Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na 15 min., aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi (tak jest zdecydowanie łatwiej) formuj małe pulpeciki, przesmaż je na oleju, przynajmniej raz obracając, zdejmij i odłóż

Kulinarna Polska
Kapusniak z tluczonymi ziemniakami 58

pory kapuśniak w moim domu podawałam z ziemniakami w środku zupy, pokrojonymi w kostkę. Tym razem postanowiłam, że dla odmiany ziemniaki będą dodatkiem do zupy na wzór żurku, czyli będą tłuczone i bardzo dobrze okraszone boczkiem i cebulą. Powstało bardzo syte danie, pyszne, do tego kwaśny kapuśniak (a taki mi wyszedł) złagodniał przez podanie w ten sposób ziemniaków. Myślę(...)będzie nowy, pyszny sposób na kapuśniak w naszym domu. A wy jak jadacie kapuśniak? Próbowaliście już takiego sposobu podania? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lżejszy kapuśniak na wędzonym kurczaku. Mniej kalorii, tak samo pyszny. PRZEPIS 44

świąteczno-noworocznym ucztowaniu chyba każdy zaczyna liczyć kalorię. Mieliśmy ogromną ochotę na kapuśniak, ale tym razem zrobiliśmy go w lżejszej wersji na wywarze z wędzonego kurczaka. Przepis na lekki kapuśniak Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, 700 gramów kapusty kiszonej, 2 cebule, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić lekki kapuśniak? Przygotuj średniej wielkości(...)niewielkiej ilości wody, dodaj do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą. Mięso wyjmij, przestudź, oddziel od kości i chrząstek, dodaj do zupy. Artykuł Lżejszy kapuśniak na wędzonym kurczaku. Mniej kalorii, tak samo pyszny. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Pikantny kapuśniak z młodej kapusty. Konkretna zupa z dużą ilością warzyw. PRZEPIS 59

Bardzo wyrazisty w smaku, pożywny, po prostu pyszny. Bardzo lubimy tę odmianę kapuśniaku. Przepis na pikantny kapuśniak z młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki(...)słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej kapusty? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu

Kulinarna Polska
Domowy kapuśniak 88

Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!