Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak(...)kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kuchnia BazyliiKapuśniak ze słodkiej kapusty to moje ulubione wydanie kapuśniaku. Ten ugotowałam na kawałkach kurczaka, bo zwyczajnie od kilku dni marzyłam o takim słodkim wydaniu tej zupy. Można ugotować na dowolnym rodzaju mięsa, jak kto lubi i co sugeruje zawartość lodówki. Bywało tak, że kapuśniak gotowałam na samym maśle, często zresztą gotuję zupy na maśle. Nie … Czytaj dalej Kapuśniak(...)białej słodkiej kapusty Artykuł Kapuśniak z białej słodkiej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty(...)sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności, jak słony był Wasz bulion, boczek i kiełbasa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty na bulionie – cenne uwagi: *Zamiast 1 litra bulionu i 500 ml wrzątku możecie użyć do ugotowania zupy 1,5 litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę
Kulinarne PrzebojeZupa kapuśniak z białą kiełbasą, ziemniakami, soczewicą – idealna na przednówku, kiedy zużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ(...)KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą
Dorota SmakujeKapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. Uwielbiam zupy, a zwłaszcza uwielbiam te kwaśne: żurek, szczawiowa, barszcz oraz oczywiście kapuśniak. Wersja z żeberkami to opcja optymalna. W chłodne dni pokrzepi i doda energii, zwłaszcza z kawałkiem dobrego ciemnego pieczywa. Przepisy na inne pyszne zupy znajdziecie TUTAJ . Żeberka surowe możesz(...)uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu, aż kapusta odda smak do zupy i zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli kapuśniak okaże się za mało kwaśny dodaj soku z kiszonej kapusty. Zupę podawaj z kromką ciemnego pieczywa z masłem i posiekaną natką pietruszki. Jeżeli choć
kuron.com.pltrudno uwierzyć, że ta zupa jest w stu procentach roślinna. Niezwykle aromatyczna, pożywna i zdrowa. Wegański kapuśniak według naszego przepisu zadowoli nawet mięsożerców. Metodą prób i błędów długo szukaliśmy idealnego przepisu na kapuśniak wegański, który smakiem w niczym nie ustępowałby tradycyjnej odmianie tej zupy. I wreszcie jest! Z radością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy(...)grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek, dwie łyżki sosu sojowego
Kulinarna PolskaKapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb czytania Artykuł Kapuśniak
PysiaGotuje.plwarzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień Lista zakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada(...)czerwona kapusta (na dole). Wcześniej z pieca wyjęliśmy m.in. pieczone brukselki i bataty. Wszystkie składniki, oprócz niedzielnego obiadu, zapakowaliśmy do pojemników lub torebek do mrożenia. Część z nich, jak kapuśniak oraz sos pomidorowy-paprykowy, trafiła do zamrażalnika (zwykle dania na czwartek i piątek lub półprodukty do nich mrozimy, bo tak długo nie przetrwałyby w dobrym stanie. Mrożenie zupełnie
Niedzielny kucharzmoich stronach zawsze w Wigilię podaje się kapuśniak z grochem i grzybami , na który czekam cały rok z utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś(...)posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Postny kapuśniak z grzybami (4 porcje) Składniki na kapuśniak: 1/2 średniej główka kapusty, posiekana 1-2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę ½ opalonej na gazie lub palnikiem cebuli 1/2 litra bulionu 2 liście laurowe
karmelowyCześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczną zupę. Kapuśniak (my z babcią i z mamą na taką zupę mówiłyśmy kapuśniak, a tata zawsze na kapuśniak ze świeżej kapusty mówił parzybroda) wszystkim tak zasmakował, że na pewno na stałe zagości na naszym stole. Chociaż nie dodałam mięsa i przygotowałam zupę na bulionie drobiowym, to i tak kapuśniak wyszedł gęsty i pożywny(...)zdjęciu w porcji dla siebie pominęłam natkę pietruszki, bo akurat za nią specjalnie nie przepadam (dużo bardziej lubię gotowany korzeń pietruszki). Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu wszystko-smaczne.pl . Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, papierowe ręczniki, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj
blog.moje-pasje.infoWieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej(...)gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba
codojedzeniaKapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie(...)Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw
Kuchcik gotujeKapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe(...)ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wody z gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek
Kulinarna PatilogiaNadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną , stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta. Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam(...)mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak(...)chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaKapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki. Artykuł Kapuśniak z kapusty pekińskiej + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaTaki kapuśniak cieszy się u mnie w domu ogromnym powodzeniem. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na straganach, przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie(...)koniec wsypałam posiekany koperek. Smaczna zupa, którą lubią moi domownicy. Znika szybko i zaraz mam zamówienie na kolejną porcję. Zachęcam Was do zrobienia takiego kapuśniaku i życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiInny niż te, które gotowaliśmy do tej pory – z pulpecikami, zabielony kremówką, a dzięki temu niezwykle delikatny. Niebanalny i pyszny domowy kapuśniak z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak z pulpecikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, niezbyt duża główka młodej kapusty, 1 cebula, 2-3 marchewki, 3-4 ziemniaki(...)śmietanki kremówki 30 proc., łyżka mąki pszennej, 2 pęczki świeżego koperku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kapuśniak z pulpecikami? Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na 15 min., aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi (tak jest zdecydowanie łatwiej) formuj małe pulpeciki, przesmaż je na oleju, przynajmniej raz obracając, zdejmij i odłóż
Kulinarna Polskapory kapuśniak w moim domu podawałam z ziemniakami w środku zupy, pokrojonymi w kostkę. Tym razem postanowiłam, że dla odmiany ziemniaki będą dodatkiem do zupy na wzór żurku, czyli będą tłuczone i bardzo dobrze okraszone boczkiem i cebulą. Powstało bardzo syte danie, pyszne, do tego kwaśny kapuśniak (a taki mi wyszedł) złagodniał przez podanie w ten sposób ziemniaków. Myślę(...)będzie nowy, pyszny sposób na kapuśniak w naszym domu. A wy jak jadacie kapuśniak? Próbowaliście już takiego sposobu podania? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświąteczno-noworocznym ucztowaniu chyba każdy zaczyna liczyć kalorię. Mieliśmy ogromną ochotę na kapuśniak, ale tym razem zrobiliśmy go w lżejszej wersji na wywarze z wędzonego kurczaka. Przepis na lekki kapuśniak Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, 700 gramów kapusty kiszonej, 2 cebule, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić lekki kapuśniak? Przygotuj średniej wielkości(...)niewielkiej ilości wody, dodaj do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą. Mięso wyjmij, przestudź, oddziel od kości i chrząstek, dodaj do zupy. Artykuł Lżejszy kapuśniak na wędzonym kurczaku. Mniej kalorii, tak samo pyszny. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaBardzo wyrazisty w smaku, pożywny, po prostu pyszny. Bardzo lubimy tę odmianę kapuśniaku. Przepis na pikantny kapuśniak z młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki(...)słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej kapusty? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu
Kulinarna PolskaNie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna i lekka zupa, w której królują młode warzywa. Nasz ulubiony przepis na wiosenny kapuśniak. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki (najlepiej też młode), około 10 małych młodych ziemniaków, pół główki średniej wielkości młodej kapusty, pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak(...)również dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Artykuł Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaPolacy uwielbiają zupy, ale co dom, to przepis. Dlatego dziś będzie przepis na kapuśniak ver. 2 Ostatnio pokazałam Wam przepis na wegański kapuśniak . Dziś znowu będzie zupa z kapusty w wersji wegańskiej, ale trochę inaczej. Podstawową różnicą są ziemniaki - w poprzedniej zupie podstawą była kapusta (kiszona i biała). Tym razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa(...)była bardziej treściwa. Wegański kapuśniak z ziemniakami - przepis na 10 porcji Do przygotowania kapuśniaka będziesz potrzebować: 30g suszonych grzybów, 2 marchewki, 2 pietruszki, 400g ziemniaków, cebulę, 500g kiszonej kapusty, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziarnistego, 5 ziaren jałowca, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku
Z notatnika dietetykaKapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojearomatyczny wywar. Potem dochodzą ziemniaki i pęczak by zupę zagęścić, by stała się treściwa. Na koniec kapusta kiszona, delikatnie podsmażona na maśle – ten proces odróżnia zarzutkę od popularnego kapuśniaku. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta
Dorota SmakujeSuper prosty i najlepszy kapuśniak z młodej kapusty . To bardzo tradycyjny i stary przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który gotuje się w jednym garnku. To mój błyskawiczny kapuśniak na boczku. Polecam! - bez zasmażki i podsmażania warzyw - tylko 10 minut szykowania składników - zupa gotuje się dosłownie 20 minut - kapuśniak na boczku lub na kiełbasie
AniaGotuje.plWitajcie! Kapuśniak! Wszyscy znają, większość lubi, nie każdy ugotuje. Dlatego dziś przedstawiamy Wam prosty przepis na niezwykłą zupę z kuchni ukraińskiej. Kapuśniak zaporoski jest popularna potrawa kozacką, dodająca sił i ducha walki Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy! Kapuśniak zaporoski Składniki: 2 cebule 1 marchew
Sprawni w smakuKwaśny krem z kiszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać opakowania zupy kapuśniak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wywar z żeberek, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotować do miękkości warzyw. 2. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem
Szalona Kuchnia EwelinyPogoda nas nie rozpieszcza. Na jesienne chłody idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy. Idealnym przykładem takiej zupy jest kapuśniak z ziemniaczkami. Kwaśny na bazie zasmażki mocno rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką(...)sokiem z kiszonej kapusty dodajemy do czystego wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W czasie kiedy nasz kapuśniak się gotuje zajmujemy się ziemniakami. Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię
PatiGotujeKapuśniak to jedna z bardziej znanych polskich zup. Jest na tyle treściwa, że śmiało może stanowić danie obiadowe - wystarczy do niej kromka dobrej jakości pieczywa. Wywar na kapuśniak najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Po ugotowaniu mamy wkładkę mięsną do zupy. Kapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja mama(...)dodawała do kapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 opalona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
W kuchni KatieJesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami! Kapuśniak wegetariański Bardzo smaczny i szybki do wykonania Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler(...)ziele, liść laurowy, dusimy 2 minuty po czym dolewamy wodę i gotujemy 25 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy. W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków
Moja Mama GotujeDzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na jarski kapuśniak, który zrobiłam ze świeżej kapusty. Pyszna zupka, bogata w wiele cennych witamin...Kapuśniak to tradycyjna polska zupka, która bardzo często była przygotowywana w moim rodzinnym domu i dlatego bardzo lubię powracać do jej smaku. Składniki: kapusta biała(...)make pszenn ą i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek
kulinarne odsłony patiprzygotować szybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku Profi , który świetnie go zastąpi. Wystarczy go zmiksować, dodać trochę koperku, marchewki i sos gotowy (nawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką. POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE(...)Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy. Kapuśniak Profi miksujemy
Bon appetit mon amieszybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga(...)autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta buraczanym musem. autorka: symfonia smaków z bloga Symfonia smaków Kapuśniak/Cabbage soup autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Krem grzybowy/Mushroom cream autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Zupa brokułowa z kurczakiem/Broccoli
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj powróciła do nas zima...Za oknem bielusieńko i zanosi się na to, że dosypie więcej białego puchu...Trzeba będzie zjeść coś ciepłego, kalorycznego i na sanki :D Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty(...)zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym
Nie tylko w kuchnityle naczytałam się o kapuśniaku, jeśli chodzi o jego wersje rosyjskie, że aż boli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa(...)zapiekamy około pół godziny. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy dalej, jeszcze około kwadransa. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak wspomniałam, mój kapuśniak nie był do końca dobowy. Ze względów burczeniobrzuchowych, niestety troszkę oszukałam. Jednak oszukałam w wersji obecnej, ze zdjęcia, ponieważ kiedyś zrobiłam prawdziwy, dobowy kapuśniak rosyjski i przyznam, że żaden
Kuchenna KontrrewolucyaWersja przygotowanego przeze mnie kapuśniaku na pewno nie jest najzdrowsza, ale na pewno jest pyszny i sycący. Z powodzeniem można zastąpić nim dwudaniowy obiad, gdyż to zupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kapusniak/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3a84938886f93faff1fde07c105ca3d9').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Kapuśniak appeared first
dom-agi.pl