krótko i przychodzi do nas raz na rok? Za rok znowu będzie z nami i znowu będziemy zachwycać się słońcem, morzem i górami. A na razie zapraszam Was na kapuśniak inspirowany góralską kwaśnicą. Jest pyszny: wyrazisty i pachnący. Wspaniale rozgrzewa i syci, w sam raz w chłodne wrześniowe dni. Polecam. Składniki: • 2 duże wędzone udka kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka(...)rumianej cebulki wsypać 1 łyżkę mąki krupczatki, wymieszać, podsmażyć. 9. Dolać odrobinę wody, w której gotowała się kapusta, rozmieszać. 10. Zasmażkę dodać w całości do gotującego się kapuśniaku. Zagotować i wyłączyć płomień gazu. 11. Kapuśniak podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchniDziś zupka znów gotowana w ekspresowym tempie...kapuśniak...prosta zupka..ale inna niż zwykle...przypomniało mi się , jak dawno temu pewna starsza pani mówiła, że do kapuśniaku dodaje śmietanę....mhm....byłam zdziwiona, bo nie słyszałam wcześniej, żeby tak ktoś robił....no i jakoś nawet nie myślałam wtedy, żeby spróbować takiej zupki...no, ale jak teraz ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam
Moje domowe kucharzenieKapuśniak na wędzonce Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz będę robić pewnie dopiero w środę... Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny plan(...)rodziców. A mama to już ma chyba w małym paluszku kiedy zrobić pierogi, a kiedy kluski z makiem ;) Jakoś mi dziwnie :) Pozdrawiam Was świątecznie! A może komuś zachce się kapuśniaku na Sylwestra? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 25 kapuśniaków na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli kminek(...)posypania kapuśniaków białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem na farsz: około 300 g kapusty kiszonej do smaku: kminek, sól, pieprz do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=quvBEq8J4zw Przygotowanie: Najpierw przygotuję kapustę na kapuśniaczki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką
Uwaga Babcia Gotujetakie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK
Zakątek rozkoszy kulinarnychZapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie
Kulinarne przygody Gatitykucharek (teściowych :p ), tyle kapuśniaków. Ten zdecydowanie nie jest standardowy, za to oszałamia aromatem i rozgrzewającą nutą. Składniki: – 1-1,5 kg żeberek – 1,5 kg kapusty kiszonej lub kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina(...)kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem (taka najczęściej jest w woreczkach), kiszona jest produktem naturalnym i jest zdecydowanie lepsza
Pociąg Do Kuchnisię omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę! KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
Zakątek rozkoszy kulinarnychkapuśniaczek :) Zima u nas jest okresem wzmożonej konsumpcji wszelkiej maści zup. Gotujemy często i na różne sposoby. Pewnie dlatego, że fajnie rozgrzewają, a do tego są zdrowe i smaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki(...)średnich ziemniaków majeranek, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, kminek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wstawiamy, aby ugotowały się do miękkości. Zawsze gotujemy je osobno i dodajemy do kapuśniaku na samym końcu. Gotując ziemniaki z kapustą kiszoną nigdy się nie dogotują. Kwas z kapusty tak na nie działa. To informacja dla tych z Was, którzy jeszcze nie gotowali kapuśniaku. Teraz
vegetanieWitam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego(...)jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę , sos i majeranek.Całość powinna się gotować ok. 45 minut. Smacznego Pamiętajcie kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się
Kuchnia Beatyzdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule - mała główka czosnku - ziemniaki (młode(...)oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzepis na proste w przygotowaniu danie kuchni regionalnej, czyli ciapkapusta po śląsku. Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje ciapkapusta z kiszonej kapusty, to jest pomiędzy smakiem bigosu, zasmażanej kapusty oraz kapuśniaku z ziemniakami. Zresztą, ten kto nie próbował tego śląskiego dania, koniecznie powinien. Ten, kto zna, z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na ciapkapustę po śląsku. Każdy przygotowuje panczkraut nieco inaczej(...)też ciapraka. Warto spróbować i przekonać się do tego smaku. Pyszna jest również kapusta kiszona zasmażana , kapusta bidula oraz nasz sprawdzony przepis na domowy bigos . Polecamy też nasz kapuśniak z kiszonej kapusty , a także ciapkapusta z młodej kapusty . Życzymy smacznego! Artykuł Ciapkapusta po śląsku pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasie