gołąbki - przepisów 1354

  1. Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe
    Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe

    Oszukane gołąbki, gołąbki inaczej czy też leniwe. Gdy o nich mówimy wszyscy wiemy że to będą gołąbki , ale troszeczkę inaczej. Plusem tych oszukanych gołąbków jest czas :) i są mniej pracochłonne. Czy lepsze od orginału? Nie wiem- wiem że są zwolennicy jednych i drugich , i wszyscy je kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu(...)składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  2. Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru
    Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru

    Kolejna pozycja z menu świątecznego odhaczona na liście! Połączyłam wołowinę pieczeniową z boczkiem parzonym. I tak oto powstały pyszne, aromatyczne i wilgotne gołąbki. Wywar do gotowania gołąbków zrobiłam z wywaru drobiowego i przecieru ze świeżych pomidorów, które proponuję Ci przygotować na spokojnie dzień wcześniej.  Farsz mięsny i zwijanie gołąbków Składniki (Porcji(...)Najpierw załóż na farsz dół kapusty. Następnie dognij do środka lewy bok liścia kapusty. Potem dognij do środka prawą stronę liścia kapusty. Tak przygotowanego gołąbka zacznij rolować od dołu do góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  3. DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach
    DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach

    DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo(...)siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość mieszamy.  Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  4. Gołąbki z dzikim ryżem i chili
    Gołąbki z dzikim ryżem i chili

    Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa(...)pogotować. Na liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  5. Gołąbki z kapusty włoskiej
    Gołąbki z kapusty włoskiej

    Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeni u jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku(...)Skł adniki: 1 główka kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski. 2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  6. Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem
    Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem

    również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych(...)gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki (że o indyku

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  7. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem
    Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

    kapusty,  zrolować i ułożyć  gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy(...)zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki  i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  8. Gołąbki z pęczakiem i grochem
    Gołąbki z pęczakiem i grochem

    Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę(...)oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  9. Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku
    Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku

    Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków(...)domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków. Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  10. 500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym
    500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym

    tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek(...)każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Gołąbki z ryżem i pieczarkami
    Gołąbki z ryżem i pieczarkami

    zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty. 7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta(...)mięknie). 8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem . Smacznego!!! Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):  Sos pomidorowy na soku pomidorowym Sos pomidorowy z papryką Szybki sos pomidorowy Sos pieczarkowy Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:) Miłego dnia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  12. Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym
    Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym

    dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  13. Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
    Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

    szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób wykonania: 1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy(...)ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką ( KLIK ). Polecam! Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  14. Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry
    Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry

    Zapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  15. Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście
    Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście

    Gołąbki, gołąbki... któż ich nie zna. A lubią chyba wszyscy. Są z farszem wegetariańskim, mięsnym, grzybowym. Ja zrobiłam już kilka wersji tych pysznych nadziewanych w kapustę gołąbków. Moje gołąbki zawijam przeważnie w kapustę włoską, bo jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze(...)gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2   duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Krysi, prowadzonego przez Krystyna Boner.

Wybierz stronę :